Säilytä jätteet kotona jäteastioiden ollessa täynnä

säilytä jätteet

Taloyhtiöiden jäteastiat täyttyvät joskus nopeasti, eikä niitä pystytä tyhjentämään riittävän usein. Tällainen tilanne on monessa taloyhtiössä esimerkiksi jouluna ja jätehuoltoon vaikuttavien lakkojen aikana.

Keräysastioiden täyttyessä jätehuoltoyhtiöt suosittelevat säilyttämään jätteet ensisijaisesti kotona. Erityisesti kuivia jätteitä, kuten sanomalehtiä, muoviastioita ja isoja pahveja voi säilyttää sisätiloissa, parvekkeella tai varastossa jonkin aikaa. Tilaa vievien roskien viemistä jäteastioiden täytteeksi tulee välttää. Esimerkiksi maitopurkit saa mahtumaan pienempään tilaan taittelemalla ne litteäksi. Jäteastiat eivät saisi täyttyä yli.

– Keräysastioiden ollessa täynnä jätteet kannattaa viedä astioihin vain, jos se on välttämätöntä. Ylitäyttyneet astiat viivästyttävät tyhjennyksiä entisestään ja hidastavat paikkaustoimia, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

Jätteen syntyä voi itse vähentää ostamalla tuotteita, joita ei ole pakattu moneen muovi- ja pahvikerrokseen.

Joitakin jätteitä ei voi säilyttää kotona kovin kauan, sillä ne alkavat haista. Seka- ja biojäteastiat täyttyvätkin taloyhtiöissä yleensä ensimmäisinä jätteenkuljetuksen ollessa tauolla.

– Tyhjennysvälin pidentyessä seka- ja biojätteet voi jättää irtojätteenä keräysastian viereen, ohjeistaa Nuutinen.

Irtojätteet tulee pakata huolellisesti, jotta eläimet eivät voi levitellä niitä ympäristöön. Biojäte pakataan biojätepussiin ja sekajäte jätesäkkiin. Pussien suut tulee sulkea tiukasti.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

älylämmitys

10.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Älylämmitys hillitsi satavuotiaan taloyhtiön energiankulutusta

Helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin Wattisen älylämmitys. Sen ansiosta talovanhus käyttää nyt 15 prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa kuin aiemmin.

Wattinen

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Someguru Maiju Hannolin asui kotona Picoten tekemän sukituksen ajan. Hän kertoi TikTok-videolla kokemuksistaan viemärisukituksesta. Hannolinin mukaan kaikki sujui erittäin hyvin.

Picote

varaudu poikkeustilanteisiin

6.10.2022

Viisas varautuu poikkeustilanteisiin

Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.

5.10.2022

Turvallisuus huomioon energiansäästössä

Energiaa säästäessä on tärkeää muistaa turvallisuus. Huolimattomuus ja luovat ratkaisut voivat johtaa onnettomuuksiin. Kotona kannattaa tarkistaa palovaroittimen toimivuus ja tehdä turvallisuuskävely perheen tai asuinkumppanien kanssa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti