Sähköyhtiö irtisanoi sähkön hinnannousulta suojaavan sopimuksen

Turku Energia ilmoitti sähköpostitse taloyhtiölle, että uusi ja selvästi kalliimpi sopimustyyppi pitää valita alle kahdessa viikossa. Taloyhtiön puheenjohtaja uskoo, että kyseessä on yleistyvä, vastikkeita nostava ilmiö.

− Taloyhtiön maksaman sähkön hinta nousisi kerralla lähes 70 prosenttia. Lohduksi tarjotaan tietoa siitä, että kalliimmassa sopimuksessa energia tuotetaan ekologisesti tuuli- ja vesivoimalla sekä biomassalla, puheenjohtaja kertoo nimettömyyden ehdolla Kauppalehdelle.

Puheenjohtajan mukaan sama viesti on lähetetty myös kuluttaja-asiakkaille, eli kaikille, joita tariffi on koskenut. Turku Energia myöntää tapahtuneen.

− Koska sähkön tukkuhintaan on tullut rajuja piikkejä ja korkeita hintoja, niin tuote on ollut meille käytännössä tappiollinen. Yhden erillisen, hyvin pienen tuotteen ylläpito on kovin vaivalloista ja hankalaa, perustelee Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen.

Sopimus voimassa jo vuodesta 2015

Turun keskustassa sijaitsevan taloyhtiön katkolla oleva sähkösopimus tehtiin Kauppalehden mukaan vuonna 2015. Se on Nord Pool -pohjainen spot-sopimus, jossa pörssisähkön hinnannousu on suojattu kattohinnalla.

Tässä Louna Tunti Hintakatto -palvelussa kuukaudessa laskutettava energian keskihinta on maksimissaan 6,50 senttiä kilowattitunnilta. Suojautuminen on ollut myyjällä tiedossa sopimusta tehtäessä.

Turku Energia tarjoaa tilalle toistaiseksi voimassa olevaa Louna Vehreä -sähkösopimusta, jossa hinta on 10,90 senttiä kilowattitunnilta. Hintaeroa on siis 4,40 senttiä kilowattitunnilta.

Näin rajua hinnankorotusta taloyhtiö ei niele purematta, vaan se yrittää neuvotella asiasta. Kuluttaja voi viedä myyntisopimuksen tulkintaerimielisyydet kuluttajariitalautakunnan käsiteltäviksi.

Taloyhtiön puheenjohtaja kertoo Kauppalehdelle taloyhtiön halunneen suojautua hinnannousua vastaan ja maksaneen suojasta turhaan, koska sähkö on vuosia ollut kattohintaa halvempaa. Juuri kun hintasuojaus alkoi toimia, yhtiö lopettaa sen ja koko sopimustyypin.

− Mielestäni tässä ei ole kyse lainkaan olosuhteiden olennaisesta muutoksesta, koska suojan tarkoitus on suojautua sähkönhinnan nousulta. Turku Energia rikkoo törkeästi omia sopimusehtojaan, puheenjohtaja näkee.

Puheenjohtaja uskoo, että korotus menee useimmissa taloyhtiöissä sukkana läpi. Hänen mukaansa moni asiakas ei ymmärrä kyseenalaistaa sopimuksen yksipuolista päättämistä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.11.2017

Isännöintipalvelujen yleiset sopimusehdot ISE 2007

1 § Soveltamisala Yleisiä sopimusehtoja noudatetaan toimeksisaajan ja tilaajan välillä isännöintipalveluista tai muista vastaavista kiinteistöjohtamista koskevista palveluista tehdyissä sopimuksissa. Yleisistä sopimusehdoista voidaan poiketa sopimalla niistä toisin. 2 § Tavoitteellinen sopimussuhde Sopijapuolet pyrkivät pitkäjänteiseen yhteistyöhön sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

13.3.2019

Lakimuutos vauhdittaa aurinkosähköä taloyhtiöissä

Taloyhtiöt investoivat lämpöpumppuihin ja sähköautojen latauspisteisiin. Panostukset aurinkosähköjärjestelmiin ovat olleet vähäisiä, mutta työ- ja elinkeinonominiseriö TEM:n syksyllä 2018 julkistama Älyverkkotyöryhmän loppuraportti lupaa muutosta asiaan. Kiinnostus aurinkosähkön hyödyntämiseen taloyhtiössä onkin suurta.

13.10.2015

Taloyhtiön uusi tontinvuokra voi yllättää

Taloyhtiön tontinvuokrasopimuksen uusiminen voi kasvattaa taloyhtiön kustannuksia huomattavasti, mikä nostaa asumiskustannuksia. Uudessa tontinvuokrasopimuksessa vuokra voi olla moninkertainen aikaisempaan verrattuna. Taloyhtiön onkin suositeltavaa varautua vuokrasopimuksen uusimisen vaikutuksiin hyvissä ajoin ennakolta.

29.11.2016

Sähköyhtiöiden asiakastyytyväisyys hyvällä tasolla

Sähköyhtiöiden asiakastyytyväisyys on säilynyt korkealla tasolla, mutta kokemukset palvelulaadusta laskeneet viime vuodesta, käy ilmi EPSI Ratingin Sähkön vähittäismyynti 2016 -tutkimuksesta. Tyytyväisimpiä asiakkaat ovat pieniin ja paikallisiin sähköyhtiöihin ja tutkimuksessa ykkössijan nappasikin Keravan Energia ennen Vaasan Sähköä. Vattenfallia lukuun ottamatta sähköyhtiöiden asiakastyytyväisyys oli laskussa vuoteen 2015 verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti