Sähköyhtiö irtisanoi sähkön hinnannousulta suojaavan sopimuksen

Turku Energia ilmoitti sähköpostitse taloyhtiölle, että uusi ja selvästi kalliimpi sopimustyyppi pitää valita alle kahdessa viikossa. Taloyhtiön puheenjohtaja uskoo, että kyseessä on yleistyvä, vastikkeita nostava ilmiö.

− Taloyhtiön maksaman sähkön hinta nousisi kerralla lähes 70 prosenttia. Lohduksi tarjotaan tietoa siitä, että kalliimmassa sopimuksessa energia tuotetaan ekologisesti tuuli- ja vesivoimalla sekä biomassalla, puheenjohtaja kertoo nimettömyyden ehdolla Kauppalehdelle.

Puheenjohtajan mukaan sama viesti on lähetetty myös kuluttaja-asiakkaille, eli kaikille, joita tariffi on koskenut. Turku Energia myöntää tapahtuneen.

− Koska sähkön tukkuhintaan on tullut rajuja piikkejä ja korkeita hintoja, niin tuote on ollut meille käytännössä tappiollinen. Yhden erillisen, hyvin pienen tuotteen ylläpito on kovin vaivalloista ja hankalaa, perustelee Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen.

Sopimus voimassa jo vuodesta 2015

Turun keskustassa sijaitsevan taloyhtiön katkolla oleva sähkösopimus tehtiin Kauppalehden mukaan vuonna 2015. Se on Nord Pool -pohjainen spot-sopimus, jossa pörssisähkön hinnannousu on suojattu kattohinnalla.

Tässä Louna Tunti Hintakatto -palvelussa kuukaudessa laskutettava energian keskihinta on maksimissaan 6,50 senttiä kilowattitunnilta. Suojautuminen on ollut myyjällä tiedossa sopimusta tehtäessä.

Turku Energia tarjoaa tilalle toistaiseksi voimassa olevaa Louna Vehreä -sähkösopimusta, jossa hinta on 10,90 senttiä kilowattitunnilta. Hintaeroa on siis 4,40 senttiä kilowattitunnilta.

Näin rajua hinnankorotusta taloyhtiö ei niele purematta, vaan se yrittää neuvotella asiasta. Kuluttaja voi viedä myyntisopimuksen tulkintaerimielisyydet kuluttajariitalautakunnan käsiteltäviksi.

Taloyhtiön puheenjohtaja kertoo Kauppalehdelle taloyhtiön halunneen suojautua hinnannousua vastaan ja maksaneen suojasta turhaan, koska sähkö on vuosia ollut kattohintaa halvempaa. Juuri kun hintasuojaus alkoi toimia, yhtiö lopettaa sen ja koko sopimustyypin.

− Mielestäni tässä ei ole kyse lainkaan olosuhteiden olennaisesta muutoksesta, koska suojan tarkoitus on suojautua sähkönhinnan nousulta. Turku Energia rikkoo törkeästi omia sopimusehtojaan, puheenjohtaja näkee.

Puheenjohtaja uskoo, että korotus menee useimmissa taloyhtiöissä sukkana läpi. Hänen mukaansa moni asiakas ei ymmärrä kyseenalaistaa sopimuksen yksipuolista päättämistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.2.2022

Sähkön hintoihin odotetaan turbulenssia ensi talvenakin

Lämmitys kuluttaa eniten energiaa suomalaiskodeissa. Viimeistään tämä talvi on osoittanut, että suhdanteet sähkömarkkinoilla ovat herkkiä. Sähkön tukkuhinta määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä, ja maakohtaiset hintaerot johtuvat siirtokapasiteetin pullonkauloista maiden välillä.

17.1.2022

Aurinkopaneeleista tulee ensi vuonna taloyhtiöille entistä kannattavampia

Tällä hetkellä itse tuotettua sähköä on mahdollista käyttää taloyhtiöissä vain yhteiseen sähkönkulutukseen, mikä on yleensä hyvin vähäistä. Ensi vuona taloyhtiön asukkaat voivat käyttää sähköä myös omaan kulutukseensa. − Taloyhtiön asukkaat voivat muodostaa energiayhteisön, joka voi hankkia yhdessä paneelit.

10.12.2021

Olisiko nyt oikea aika vaihtaa sähkösopimusta?

Kannattaako nyt tehdä kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus vai ostaa markkinahintaan sidottua pörssisähköä, jonka hinta vaihtuu tunti tunnilta? Kolmas vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin sähkön hinta seurailee markkinahintoja hitaammin. Määräaikainen sopimus ei ehkä ole halvin, mutta auttaa ennakoimaan kuukausittaisia menoja, jos se on omalle taloudenhallinnalle tärkeää, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell huomauttaa Talouselämä-lehdelle.

26.4.2022

Asumismenoissa hurjia eroja kuntien välillä

Kalleimman ja halvimman kunnan asumiskustannuksissa on eroa jo 3361 euroa vuodessa, kun viime vuonna eroa oli 1763 euroa, selviää Omakotiliiton kuntatutkimuksesta. Asumiskustannuksiltaan kalleimmat kunnat löytyvät Savosta: kalleimmassa kunnassa Leppävirralla asumiskustannuksiin menee vuodessa 6964 €. Vertailun halvin kunta on jälleen Oulun kupeessa sijaitseva Kempele, jossa asumismenoihin kuluu 3603 €.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti