Sähköyhtiö irtisanoi sähkön hinnannousulta suojaavan sopimuksen

Turku Energia ilmoitti sähköpostitse taloyhtiölle, että uusi ja selvästi kalliimpi sopimustyyppi pitää valita alle kahdessa viikossa. Taloyhtiön puheenjohtaja uskoo, että kyseessä on yleistyvä, vastikkeita nostava ilmiö.

− Taloyhtiön maksaman sähkön hinta nousisi kerralla lähes 70 prosenttia. Lohduksi tarjotaan tietoa siitä, että kalliimmassa sopimuksessa energia tuotetaan ekologisesti tuuli- ja vesivoimalla sekä biomassalla, puheenjohtaja kertoo nimettömyyden ehdolla Kauppalehdelle.

Puheenjohtajan mukaan sama viesti on lähetetty myös kuluttaja-asiakkaille, eli kaikille, joita tariffi on koskenut. Turku Energia myöntää tapahtuneen.

− Koska sähkön tukkuhintaan on tullut rajuja piikkejä ja korkeita hintoja, niin tuote on ollut meille käytännössä tappiollinen. Yhden erillisen, hyvin pienen tuotteen ylläpito on kovin vaivalloista ja hankalaa, perustelee Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen.

Sopimus voimassa jo vuodesta 2015

Turun keskustassa sijaitsevan taloyhtiön katkolla oleva sähkösopimus tehtiin Kauppalehden mukaan vuonna 2015. Se on Nord Pool -pohjainen spot-sopimus, jossa pörssisähkön hinnannousu on suojattu kattohinnalla.

Tässä Louna Tunti Hintakatto -palvelussa kuukaudessa laskutettava energian keskihinta on maksimissaan 6,50 senttiä kilowattitunnilta. Suojautuminen on ollut myyjällä tiedossa sopimusta tehtäessä.

Turku Energia tarjoaa tilalle toistaiseksi voimassa olevaa Louna Vehreä -sähkösopimusta, jossa hinta on 10,90 senttiä kilowattitunnilta. Hintaeroa on siis 4,40 senttiä kilowattitunnilta.

Näin rajua hinnankorotusta taloyhtiö ei niele purematta, vaan se yrittää neuvotella asiasta. Kuluttaja voi viedä myyntisopimuksen tulkintaerimielisyydet kuluttajariitalautakunnan käsiteltäviksi.

Taloyhtiön puheenjohtaja kertoo Kauppalehdelle taloyhtiön halunneen suojautua hinnannousua vastaan ja maksaneen suojasta turhaan, koska sähkö on vuosia ollut kattohintaa halvempaa. Juuri kun hintasuojaus alkoi toimia, yhtiö lopettaa sen ja koko sopimustyypin.

− Mielestäni tässä ei ole kyse lainkaan olosuhteiden olennaisesta muutoksesta, koska suojan tarkoitus on suojautua sähkönhinnan nousulta. Turku Energia rikkoo törkeästi omia sopimusehtojaan, puheenjohtaja näkee.

Puheenjohtaja uskoo, että korotus menee useimmissa taloyhtiöissä sukkana läpi. Hänen mukaansa moni asiakas ei ymmärrä kyseenalaistaa sopimuksen yksipuolista päättämistä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

energiayhteisö

26.9.2023

Energiayhteisö tuo säästöä osakkaan sähkölaskuun

Vantaalaisen As Oy Rautaluhdin katoille rakennettiin aurinkovoimala, jonka tuottamaa energiaa käytetään taloyhtiön sähkönkulutuksen kattamiseen. Ylijäämäenergia jaetaan osakkaiden kesken. Jakaminen onnistuu paikallisen verkkoyhtiön perustaman virtuaaliverkon kautta.

sähkönsäästötalkoisiin

21.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiö mukaan Euroopan sähkönsäästötalkoisiin?

Pitkäikäinen valokuituverkko on viisas valinta niin kuluttajan kuin koko maailman energiansäästön kannalta. Kiinteä yhteys kuluttaa nimittäin huomattavasti vähemmän sähköä kuin mobiiliverkko.

Valokuitunen

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti