Sähkön hintoihin odotetaan turbulenssia ensi talvenakin

Lämmitys kuluttaa eniten energiaa suomalaiskodeissa. Viimeistään tämä talvi on osoittanut, että suhdanteet sähkömarkkinoilla ovat herkkiä.

Sähkön tukkuhinta määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä, ja maakohtaiset hintaerot johtuvat siirtokapasiteetin pullonkauloista maiden välillä.

Sähkön keskimääräinen tukkuhinta on vaihdellut vuositasolla 30–50 euron välillä megawattitunnilta, nyt loppuvuoden poikkeusolosuhteet sähkömarkkinoilla nostivat koko vuoden 2021 keskihinnan 72 euroon. Hurjimmillaan joulukuussa 2021 käytiin tuntihinnoissa yli 1000 euroa/MWh tasolla, mikä on siis yli euro/kWh.

Vaikka kuluva talvi on ollut poikkeuksellinen sähkön korkean markkinahinnan vuoksi, ovat sähkön kokonaiskustannukset nousseet muutoinkin viimeisten vuosien aikana.

Sähkön kokonaiskustannus, joka sisältää markkinahinnan mukaisen sähkön, sähköveron sekä sähkönsiirron, on kasvanut noin 42 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2021. Korotukset tuntuvat erityisesti sähkö- sekä lämpöpumppulämmittäjän kukkarossa.

Markkina-analyytikkojen mukaan tämä talvi ei todennäköisesti jää ainoaksi hintatornadoksi, vaan nyt jo ennakoidaan, että sähkömarkkinoilla on kiehuntaa mahdollisesti myös ensi talvena.

Tänä talvena monien myyntiyhtiöiden ennakoidaan tehneen merkittäviä tappioita kiinteähintaisten määräaikaisten sähkönmyyntisopimusten vuoksi. Sähköyhtiöt ottavat jatkossa tarkemman linjan hinnoittelussaan ja pyrkivät ennakoimaan riskejä aiempaa tarkemmin, mikä voi aiheuttaa hintapainetta.

− Odotettavissa olevat talvien hintapiikit tullaan hinnoittelemaan myös määräaikaisiin sopimuksiin nykyistä tarkemmin, ennakoi Tampereen Sähkölaitoksen asiakkuusjohtaja Mikko Erma.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.1.2022

Aurinkopaneeleista tulee ensi vuonna taloyhtiöille entistä kannattavampia

Tällä hetkellä itse tuotettua sähköä on mahdollista käyttää taloyhtiöissä vain yhteiseen sähkönkulutukseen, mikä on yleensä hyvin vähäistä. Ensi vuona taloyhtiön asukkaat voivat käyttää sähköä myös omaan kulutukseensa. − Taloyhtiön asukkaat voivat muodostaa energiayhteisön, joka voi hankkia yhdessä paneelit.

10.12.2021

Olisiko nyt oikea aika vaihtaa sähkösopimusta?

Kannattaako nyt tehdä kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus vai ostaa markkinahintaan sidottua pörssisähköä, jonka hinta vaihtuu tunti tunnilta? Kolmas vaihtoehto on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jolloin sähkön hinta seurailee markkinahintoja hitaammin. Määräaikainen sopimus ei ehkä ole halvin, mutta auttaa ennakoimaan kuukausittaisia menoja, jos se on omalle taloudenhallinnalle tärkeää, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell huomauttaa Talouselämä-lehdelle.

22.2.2022

Kuinka usein julkisivuja pitää huoltaa?

Julkisivujen ja niihin liittyvien liitosten huolto kuuluu osana normaaliin kiinteistönpitoon, joka tulee ohjeistaa rakennuksen huoltokirjassa. Huollon tarve riippuu oleellisesti käytetyistä rakenneratkaisuista sekä erityisesti julkisivujen saamasta säärasituksesta. Rannikolla ja eteläjulkisivuilla auringonpaisteen ja viistosateen aiheuttama rasitus on suurinta koko Suomessa, joten eteläjulkisivuja pitää myös huoltaa useammin kuin suojaisempia pohjoisjulkisivuja.

26.4.2022

Asumismenoissa hurjia eroja kuntien välillä

Kalleimman ja halvimman kunnan asumiskustannuksissa on eroa jo 3361 euroa vuodessa, kun viime vuonna eroa oli 1763 euroa, selviää Omakotiliiton kuntatutkimuksesta. Asumiskustannuksiltaan kalleimmat kunnat löytyvät Savosta: kalleimmassa kunnassa Leppävirralla asumiskustannuksiin menee vuodessa 6964 €. Vertailun halvin kunta on jälleen Oulun kupeessa sijaitseva Kempele, jossa asumismenoihin kuluu 3603 €.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti