Sähkölaitteesta alkaneet palot lisääntyivät viime vuonna

sähkölaitteesta

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkaneiden tulipalojen määrä on lisääntynyt kahdessa vuodessa noin parilla sadalla, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Erityisesti ovat lisääntyneet liesistä, mikroaaltouuneista ja lämmityslaitteista alkaneet palot, kun taas tv-palojen määrä on vähentynyt. Sähköpaloissa menehtyi viime vuonna kuusi ihmistä.

Sähkölaitteesta tai sähköasennuksesta alkavia rakennuspaloja tai rakennuspalovaaroja kirjataan vuosittain PRONTO-tietokantaan, johon merkitään myös palon syttymislähde, jos se on tiedossa. Viime vuonna tietokantaan kirjattiin 2 414 sähköpaloa. Eniten sähköpaloja aiheuttaneita laitteita kotitalouksissa olivat liedet ja uunit (917 kpl), valaisimet (208 kpl) ja kiukaat (107 kpl).

Liesipalot edelleen yleisimpiä

Liedestä alkaneita paloja on vuodesta toiseen eniten. Liesipalon syynä on hyvin harvoin itse liedestä johtuva vika: useimmiten syynä on ihmisen huolimattomuus, varomattomuus tai kiire.

Yleisin palon aiheuttaja on lieden unohtuminen päälle tai sen kytkeytyminen päälle vahingossa, jolloin lieden päällä tai lähettyvillä olevat materiaalit syttyvät ja palo leviää yleensä melko nopeasti läheisiin rakenteisiin.

– Ahtaissa keittiötiloissa saatetaan säilyttää lieden päällä kahvin- tai vedenkeitintä, ja kun liesi kytkeytyy päälle jostain syystä, sen päällä oleva keitin syttyy palamaan, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö.

Valaisinpaloja yli 200 vuodessa

Valaisimista lähteneitä tulipaloja oli viime vuonna 208, toissa vuonna 213 ja sitä aiempina vuosina alle 200. Valaisinpalo voi johtua esimerkiksi viallisesta loisteputkesta tai sen sytyttimestä. Valaisimet, joissa on kuuma lamppu, voivat aiheuttaa syttymisen kaatuessaan, irrotessaan kiinnityksestä tai pudotessaan.

– Valaisimista alkaneet palot tulevat todennäköisesti tulevaisuudessa vähenemään, koska valaisimissa käytetyt lamppujen toimintaperiaatteet muuttuvat. Loisteputket sekä halogeeni- ja hehkulamput ovat poistumassa ja ne on korvattu matalaenergisemmillä, vähemmän kuumilla valonlähteillä, Lepistö kertoo.

Tv-palot ovat jääneet historiaan

Televisioista on saanut alkunsa viime vuonna vain kaksi paloa. Tv-palojen määrä on laskenut tasaisesti parinkymmenen vuoden ajan.

Merkittävimpänä syynä tähän on laitekannan kehittyminen: vanhoista kuvaputkitelevisioista on vähitellen luovuttu ja niiden tilalle on hankittu digitaalisia televisioita, jotka ovat huomattavasti paloturvallisempia laitteita.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

Kiinteistökauppa

20.10.2022

Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskussa

Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistöjen kauppamäärät ovat laskeneet selvästi. Kauppamääriin heijastuu Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus markkinoilla. Pientalojen kauppamäärät ovat pandemiaa edeltävällä tasolla.

vaihtaa huoneisto-ovet

3.2.2023

Olisiko aika vaihtaa huoneisto-ovet?

Kerrostalojen huoneisto-ovet eivät ole ikuisia. Kun ovi muuttuu salmiakin muotoiseksi ja päivä alkaa paistaa sen raoista, on aika vaihtaa ovi uuteen. Ovien uusiminen kannattaa erityisesti paloturvallisuuden ja äänieristyksen takia.

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti