Säästääkö säästäminen todellisissa taloyhtiön kustannuksissa?

Lukkohommat koostuvat pikaisen arvioni mukaan 1 876 677,89 eri palasesta, osasesta ja partikkelista. Eihän näitä hallitse kuin asiaan vihkiytyneet tyypit, jotka askaroivat tuotteiden parissa päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen.

Lukituksen tai turvan osuus uudisrakennuksen kokonaiskustannuksista on erittäin pieni, ellei jopa sitäkin pienempi. Liikkuvia osia on kuitenkin varmaan enemmän kuin missään muussa toimituksessa. Peruselementtitalo koostuu lattiasta, neljästä ulkoseinästä ja katosta. Jokunen välikerros on vielä, riippuen talon kokoluokasta. Kokonaisuus koostuu kuudesta osasta ja hörppää kokonaisurakasta suurimman osuuden, toisin kuin lukot, jotka ovat 2-4 % kokonaisuudesta, hieman sisällöstä riippuen.

10 000 000 € talosta lukkojen osuus on arviolta 300 000 €. Siis kun kaikki on asennettu, palikat keskenään suunniteltu ja muiden virheet korjattu ennakkoon tai jälkikäteen. Liikkuvien palasten määrä kun on tuo 1,8 miljoonaa, joten ei ole ihmekään, että on aikamoinen säätäminen saada kaikki toimimaan ajoissa. Etenkin kun tuo kokonaisuus asennetaan ihan viimeisenä siinä vaiheessa, kun oviaukoissa juoksee kaikki työmaan ihmiset, osa eläimistä ja jokunen sivullinen.

Ennen asennuksia on ehditty kaikki alueen lukkoliikkeet kilpailuttamaan. Hankintahemmo saa kymmenen tarjousta, joista on mahdoton vertailla mitä kukin tarjoaa ja mitä kokonaisuus tulee lopulta maksamaan. Suunnitelmat ovat jokaisella erilaiset ja lukkohommien palapeliä tuntemattoman on siitä mahdoton saada selvää.  Paljon jää tulkinnalle tilaa, jota moni tarjoaja käyttää hyväkseen määritellessään hinnan mahdollisimman alas. Halvimman ja kalliimman ero tuli kuitenkin mitä todennäköisemmin tasoittumaan kaivinkoneen ja vihkimisseremonioiden välissä, sillä jo halvimmalla paperilla saattaa lisätöiden määrän nähdä – ei tuota noin voi toteuttaa kuin päiväunissa!

Hankinnassa kuitenkin taputetaan käsiä. Saatiin valittua edullisin toimittaja lukoille, päivän hyvä työ on tehty. Hankinta on tehty sen kanssa, joka oli 2 % edullisempi kuin verrokkitarjous. 6 000 euroa halvemmalla saatiin; hyvä päiväpalkka 300 000 urakassa. Tosin lisälaskuja tulee ainakin 18 000 euron edestä, mutta eihän niitä kukaan näe. Tuo 6 000 euroa on pieni raha siinä vaiheessa, nehän voidaan rakennuttajalta laskuttaa.

Kilpailutus voitaisiin kuitenkin tehdä viisaammin ja helpommin. Lukkotoimittaja voitaisiin ottaa mukaan kuvioihin jo paljon aikaisemmin ja päästää asiantuntijaksi suunnittelupöydälle. Lukot voisi ostaa hyvissä ajoin, esimerkiksi ennen ovitoimittajan valintaa. Tuolloin on mahdollista kahden urakoitsijan sovittaa omat urakkansa yhteen ja lopulta asiat on mahdollista sopia myös sähköurakoitsijan kanssa. Tuolloin kaikki pikkusäädöt on tehty ja lukko toimii silloin kun sen pitää toimia, ja niin kuin sen kuuluu toimia.

Joskus nimittäin on käynyt myös niin, että lukko ei niin sanotusti toimi. Tarkemman tarkastelun jälkeen on todettu, että lukolle ei tule sähköä tai ovi hankaa karmiin niin, että lukolle ei edes jää mahdollisuutta toimia. Vika paikallistetaan vain lukkoon ja sen toimimattomuuteen, ei siihen oikeaan ongelmaan.

Pieni säästö alussa voi olla iso kustannus lopussa, mikäli sitä oikein tarkastelee.

Luotetut perinteiset tai ultramodernit nykyaikaiset lukitus- ja turvallisuusratkaisut toimittaa taloyhtiöösi Certego. Ympäri kellon. Ympäri vuoden. Ympäri Suomen. www.certego.fi 

Hoidamme taloyhtiöiden turvallisuuden kerralla kuntoon:

Lukitus- ja turvajärjestelmäsuunnittelu, koulutus ja konsultointi | Lukitussaneeraukset ja uudelleen sarjoitukset | Avainhallinta | Video- ja kameravalvonta, rikosilmoittimet | Ovi- ja porttiautomatiikka
| Oviympäristön huoltopalvelut

Tutustu meihin: www.certego.fi

Ota meihin yhteyttä: asiakaspalvelu@certego.fi / p. 010 700 701

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön väestönsuojan ylläpitoon

Väestönsuoja on ensisijaisesti tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen aikana. Suoja antaa turvaa räjähdysvaikutuksilta, sortumilta ja kemiallisilta taisteluaineilta sekä vaaralliselta säteilyltä. Normaalioloissa väestönsuojatiloja käytetään yleensä varastoina, harrastetiloina tai autohalleina.

Safetum

taloyhtiön hallitus

17.5.2022

Taloyhtiön sopimukset tutuiksi uudelle hallitukselle

Taloyhtiön hallitus hoitaa yleisten taloyhtiön asioiden lisäksi myös sille asunto-osakeyhtiölaissa säädettyjä tehtäviä. Siksi uuden hallituksen jäsenten on hyvä tutustua yhtiöjärjestykseen ja asunto-osakeyhtiölakiin, sekä taloyhtiön merkittävimpiin sopimuksiin.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti