Ryhmäytymishankkeella potkua taloyhtiöremonttiin – Seitsemän taloyhtiötä yhdisti voimansa Turussa

Seitsemän taloyhtiön yhteisprojektin hintalappu Turun hepokullassa asettuu 60 miljoonan euron paikkeille.

Mukana on kaikkiaan seitsemän taloyhtiötä – ja 26 kerrostaloa – joiden putket, viemärit, sähköt, märkätilat ja datakaapelit sekä julkisivut menevät kaikki uusiksi. Kyseessä on siis melkoisen kokonaisvaltainen asuinalueen peruskorjaus.

Hankkeen suunnittelusta ja vetämisestä vastaavan Korjauspartnerit Oy:n markkinointi- ja kehitysjohtaja Jussi Eronen kertoo, että perinteinen ilme tullaan säilyttämään, mutta julkisivut uudistetaan kokonaan.

Energiatase reilaan!

Isossa roolissa on jokaiseen kerrostaloon tehtävä energiasaneeraus, jonka myötä kaukolämpö vaihtuu maalämpöön. Samalla lämpöä ryhdytään ottamaan talteen ilmanvaihdosta. Hiilitaselaskelmat kertovat, että energiaremontti vähentää taloyhtiöiden hiilidioksidipäästöjä yli 500 tonnia vuodessa, mikä vastaa lähes 500 Thaimaan-lentoa.

Sinänsä kyseessä on tuiki tavallinen betonielementeistä kasattu kerrostalolähiö, joita nousi Suomenniemelle tiiviiseen tahtiin 60- ja 70-luvun kaupungistumisen kuumina vuosina. Puoli vuosisataa on kuitenkin pitkä aika mille tahansa rakennukselle.

Pankit nuivina yksittäiselle taloyhtiölle

Peruskorjauksen suunnittelu aloitettiin vuonna 2016, mutta jo varsin pian todettiin, että kunkin talon yksittäinen kilpailutus ja suunnittelu olisi paisunut kalliiksi ja aikaa vieväksi projektiksi. Lisäksi finanssipuoli näytti punaista: pankit eivät halunneet myöntää rahoitusta taloyhtiöiden yksittäisiin taloremontteihin.

Lopulta seitsemän Hepokullan yhdeksästä taloyhtiöstä yhdisti voimansa ja kilpailutti sekä suunnitteli remontin ryhmähankkeella. Danske Bank näytti allianssille vihreää valoa ja remontti pääsi starttaamaan.

Ryhmäytymishankkeesta kansallinen malli?

Erosen mukaan tällaiset ryhmähankkeet ovat itse asiassa ainoa keino, jolla vanhat lähiöt pystytään korjaamaan. Pää on nyt auki Turussa, mutta vastaavat urakat odottavat toteutumistaan pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa.

– Ryhmähankkeiden pitää lyödä kansallisesti läpi – ja meillä on kaikki edellytykset sille.

Ryhmäytymismalli lähtee siitä, että useamman kohteen samanaikaisella saneerauksella tuodaan tehokkuutta suunnitteluun, rahoitukseen ja urakan toteutukseen.

Muhkea remontti toki rokottaa asukkaiden lompakkoa huomattavasti. Vastikkeet nousevat, se on selvä asia – mutta Eronen muistuttaa, että niin nousevat myös asumisen laatu ja asuntojen jälleenmyyntiarvo.

– Lisäksi lämpöenergian säästöt ovat sen verran kovia, että ylläpitokustannukset laskevat rajusti kolme vuoden päästä, hän lupaa.

Lue KITA:n alkuperäinen juttu tästä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.3.2022

Taloyhtiötapahtuman täyttävät lukuisat mielenkiintoiset näytteilleasettajat sekä puhujat

Huhtikuussa järjestettävä Taloyhtiötapahtuma 2022 täyttää Helsingin Messukeskuksen Siiven kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijoilla sekä ammattilaisilla. Tilaisuuteen on ilmoittautunut lähes sata erilaista alan näytteilleasettajaa ja päivän aikana tullaan kuulemaan useita mielenkiintoisia puheenvuoroja.      Kiinteistömedialla työskentelevä Tommi Vienonen on yksi Taloyhtiötapahtuma 2022-puhujista. Vienosen nykyinen titteli on myyntijohtaja, mutta on hänelle kertynyt kira-alalta monipuolisesti kokemusta niin urakoitsijan, järjestömaaailman kuin […]

14.4.2022

Ajankohtaista tietoa huoneistotietojärjestelmästä Taloyhtiötapahtumassa

Huhtikuussa tullaan kuulemaan useita, ajankohtaisia puheenvuoroja ja tietoiskuja, kun kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaiset kokoontuvat Helsingin Messukeskuksessa. Yhden mielenkiintoisista puheenvuoroista tulee pitämään johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitosta.  Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri. Rekisteriin kerätään tietoja osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

taloyhtiötapahtuma

12.5.2022

Taloyhtiötapahtuma kokosi taloyhtiöiden osaajat turvallisesti saman katon alle

Taloyhtiötapahtuma järjestettiin huhtikuussa muutaman vuoden tauon jälkeen Messukeskuksen Siivessä. Vaikka kulunut korona-aika toi suunnitteluun epävarmuutta mahdollista rajoituksista johtuen,  pystyttiin tapahtuma järjestämään aikakauteen nähden onnistuneesti. Toki takataskuun jäi ideoita myös tuleville vuosille.    Messukeskuksen Siipeen kokoontui 26.

21.4.2022

Sähköautoilu yleistyy. Taloyhtiö -Oletko valmis?

Liikenne- ja viestintäministeriön sivuilla olevan ennusteen mukaan Suomessa arvioidaan olevan vuoteen 2030 mennessä jopa 600 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa, kun tällä hetkellä niitä on liikenteessä vajaa 100 000 (joista täyssähköautoja vajaa 30 000). Määrän yleistyessä päänvaivaa saattavat aiheuttaa autojen latauspisteet sekä niitä koskeva lainsäädäntö. Suomen johtava Taloyhtiötapahtuma kokoaa yhteen taloyhtiöiden päättäjät ja kira-alan asiantuntijat saman katon […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti