Runsas lumi tuo mukanaan riskejä – kattoja syytä tarkkailla

Viimepäivien voimakas lumisade on ehtinyt kerryttää katoille lunta, ja kattojen tilannetta on syytä tarkkailla etenkin riskikohteissa. Vaikka satanut lumi on kevyttä ja sään ennustetaan pysyvän pakkasella, talojen rakenteista tuleva lämpö voi sulattaa lunta katoilla aiheuttaen vaaratilanteita.

– Tuulinen sää on tehnyt sen, että toinen puoli katosta voi olla tyhjä ja toisella puolella lunta on lähes metrin verran. Nyt satanut lumi on kasaantunut tyypillisesti katon länsipuolelle, kertoo pääkaupunkiseudulla lumenpudotuksia hoitavan Suomen Kiipeilytekniikka Oy:n Sampsa Jyrkynen.

Lumen putoaminen riippuu monesta eri luonnonilmiöstä sekä kattorakenteesta, -mallista ja -materiaalista. Jos kiinteistön kattoräystäille on muodostunut jäätä aiempina vuosina, lumenpudotukseen olisi nyt hyvä ryhtyä ja poistaa lumia säännöllisesti. Kun katolle on muodostunut jäätä, on lumenpudotus jo liian myöhäistä. Myös mitä pidempään pakkaset kestävät, sitä enemmän kattolumet jäätyvät.

Kiinteistön omistajalla on myös vastuu katon kunnosta ja asianmukaisista turvalaitteista. Työturvallisuus, katolle pääsy ja siellä liikkuminen, pitää olla suunniteltu kaikissa sääolosuhteissa.

– Huolta aiheuttavat erityisesti vanhat ja huonokuntoiset kattosillat sekä turvatuotteiden kuten esimerkiksi lumiesteiden vääränlainen asennus. Tilanne on kuitenkin hieman parantunut parin vuoden takaisesta, Jyrkynen arvioi.

Työturvallisuutta ei voi koskaan korostaa liikaa. Ohikulkijoiden turvallisuudesta on myös huolehdittava. Lumenpudotuksen aikana alue tulee eristää ja osoittaa jalankulkijoille turvallinen kulkureitti.

Omistajan vastuuta kiinteistön turvallisuudesta ei voi siirtää, mutta kiinteistöhuoltoyhtiöt voivat hoitaa kattojen lumi- ja jäätilanteen valvontaa, jos siitä on huoltosopimuksessa erikseen sovittu. Sopimuksessa on määriteltävä tarkasti, miten ja milloin valvonta toteutetaan, sillä palveluntoimittajalla on vastuu töiden suorittamisesta ainoastaan huoltosopimuksen mukaisesti.

Poikkeavissa olosuhteissa kiinteistöjen omistajilta ja näiden edustajilta edellytetään valppautta ja hyvää yhteistyötä kiinteistöpalveluyritysten kanssa. Äkillinen lumentulo tarkoittaa sitä, että huoltoyhtiöillä on kiire, eikä täydestä miehityksestä huolimatta joka paikkaan ehditä heti. Tällöin kiinteistön omistajan on taattava turvallinen liikkuminen kiinteistön alueella. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi vaarasta kertovia suojapuomeja saa siirtää.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

18.1.2022

Kattojen lumikuormia kannattaa tarkkailla nyt etenkin Lapissa

Eniten lunta veden määrällä mitattuna on tällä hetkellä Luoteis-Lapissa, jossa lumikuorma ylittää laajalla alueella riskirajana pidettävän 100 kg/m2. Lumen syvyydestä saa paikkakuntakohtaista tietoa esimerkiksi valtion ympäristöhallinnon yhteisestä verkkopalvelusta osoitteesta www.ymparisto.fi. Riskialtteimpia ja tarkkailua vaativia kohteita ovat laajarunkoisten rakennusten pitkän jännevälin kattorakenteet, kuten urheiluhallien, suurten kauppaliikkeiden, ratsastusmaneesien ja maatalouden tuotantorakennusten katot sekä kuplahallit.

29.11.2021

Lumityöt voivat johtaa naapuririitoihin

Jokaisen tontin omistajan tai haltijan velvollisuus on vastata piha-alueen lumitöistä ja tontille johtavalla kulkutiellä eli tonttiliittymällä, joka lähtee kadun reunasta. Sillä ei ole merkitystä, onko kyseessä vuokratontti vai omistustontti. Kaupungissa tontit ovat usein niin pieniä, ettei lumen läjityspaikkoja tahdo löytyä.

9.12.2021

Lumitöistä syntyy helposti riitoja taloyhtiöissä, joissa työt tehdään talkoilla

Kerrostalossa tai isommissa taloyhtiöissä lumet kuuluvat yleensä taloyhtiön tai huoltoyhtiön vastuulle. Erimielisyyksiä lumitöistä syntyykin lähinnä pienissä muutaman huoneiston taloyhtiöissä, joissa lumityöt tehdään talkooperiaatteella. Kiinteistöliiton lakimiehen Kristel Pynnösen mukaan lumikiistoja on pääsääntöisesti alle kymmenen huoneiston taloyhtiöissä, kun lumitöiden tekijää ei ole erikseen tilattu.

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti