Runsas lumi tuo mukanaan riskejä – kattoja syytä tarkkailla

Viimepäivien voimakas lumisade on ehtinyt kerryttää katoille lunta, ja kattojen tilannetta on syytä tarkkailla etenkin riskikohteissa. Vaikka satanut lumi on kevyttä ja sään ennustetaan pysyvän pakkasella, talojen rakenteista tuleva lämpö voi sulattaa lunta katoilla aiheuttaen vaaratilanteita.

– Tuulinen sää on tehnyt sen, että toinen puoli katosta voi olla tyhjä ja toisella puolella lunta on lähes metrin verran. Nyt satanut lumi on kasaantunut tyypillisesti katon länsipuolelle, kertoo pääkaupunkiseudulla lumenpudotuksia hoitavan Suomen Kiipeilytekniikka Oy:n Sampsa Jyrkynen.

Lumen putoaminen riippuu monesta eri luonnonilmiöstä sekä kattorakenteesta, -mallista ja -materiaalista. Jos kiinteistön kattoräystäille on muodostunut jäätä aiempina vuosina, lumenpudotukseen olisi nyt hyvä ryhtyä ja poistaa lumia säännöllisesti. Kun katolle on muodostunut jäätä, on lumenpudotus jo liian myöhäistä. Myös mitä pidempään pakkaset kestävät, sitä enemmän kattolumet jäätyvät.

Kiinteistön omistajalla on myös vastuu katon kunnosta ja asianmukaisista turvalaitteista. Työturvallisuus, katolle pääsy ja siellä liikkuminen, pitää olla suunniteltu kaikissa sääolosuhteissa.

– Huolta aiheuttavat erityisesti vanhat ja huonokuntoiset kattosillat sekä turvatuotteiden kuten esimerkiksi lumiesteiden vääränlainen asennus. Tilanne on kuitenkin hieman parantunut parin vuoden takaisesta, Jyrkynen arvioi.

Työturvallisuutta ei voi koskaan korostaa liikaa. Ohikulkijoiden turvallisuudesta on myös huolehdittava. Lumenpudotuksen aikana alue tulee eristää ja osoittaa jalankulkijoille turvallinen kulkureitti.

Omistajan vastuuta kiinteistön turvallisuudesta ei voi siirtää, mutta kiinteistöhuoltoyhtiöt voivat hoitaa kattojen lumi- ja jäätilanteen valvontaa, jos siitä on huoltosopimuksessa erikseen sovittu. Sopimuksessa on määriteltävä tarkasti, miten ja milloin valvonta toteutetaan, sillä palveluntoimittajalla on vastuu töiden suorittamisesta ainoastaan huoltosopimuksen mukaisesti.

Poikkeavissa olosuhteissa kiinteistöjen omistajilta ja näiden edustajilta edellytetään valppautta ja hyvää yhteistyötä kiinteistöpalveluyritysten kanssa. Äkillinen lumentulo tarkoittaa sitä, että huoltoyhtiöillä on kiire, eikä täydestä miehityksestä huolimatta joka paikkaan ehditä heti. Tällöin kiinteistön omistajan on taattava turvallinen liikkuminen kiinteistön alueella. Myös jokaisella kiinteistön alueella liikkuvalla on itsellään vastuu omasta turvallisuudestaan eikä siten esimerkiksi vaarasta kertovia suojapuomeja saa siirtää.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

pelastussuunnitelma

27.11.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön turvallisuuden perusta. Sen ajantasaisuus kannattaa tarkistaa vuosittain. Erityisesti palovaroittimia koskevat määräykset tulee selvittää tarkoin.

9.12.2022

Lumityöt ovat taloyhtiön vastuulla

Taloyhtiö on ensisijaisesti aina itse vastuussa lumitöistä, vaikka se olisi ulkoistanut talvikunnossapidon huoltoyhtiölle. Jos joku liukastuu ja loukkaa itsensä taloyhtiön pihalla, taloyhtiön on pystyttävä osoittamaan, että se on toiminut talvikunnossapidon osalta huolellisesti.

9.9.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kestääkö katto varmasti talven yli?

Talveen voi valmistautua varmistamalla, että vesikatto on kunnossa. Katon toimivuus voidaan varmistaa asianmukaisilla tarkastuksilla, huolloilla ja ajoissa tehdyillä täsmäkorjauksilla. Myös lumenpudotukset voidaan sopia nyt jo.

Kattotutka Oy

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti