Rohkeat energiaratkaisut tekivät taloyhtiöstä hiilinegatiivisen

hiilinegatiivinen

Tammelan kaupunginosassa sijaitseva As Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20 vaikuttaa varsin tavanomaiselta betonielementtitalolta. Se on kuitenkin Suomen ensimmäinen hiilinegatiivinen taloyhtiö.

Se on myös ensimmäinen taloyhtiö, joka siirtyi kaksisuuntaiseen kaukolämpöön eli myös myy lämpöä energiayhtiölle. Taloyhtiön tuottamalla lämmöllä lämmitetään kaukolämmön vettä, joka ohjataan takaisin kaukolämmön menoputkistoon. 1980-luvulla rakennetussa kuusikerroksisessa kiinteistössä on 54 asuntoa ja yksi liikehuoneisto.

Kaukolämmön menovedellä tarkoitetaan lähes sata-asteista vettä, joka kaukolämpöverkostosta menee taloyhtiön verkkoon. Paluuvesi taas on vettä, joka palaa taloyhtiöstä energiayhtiön verkkoon lämpönsä luovuttaneena, 40–45-asteisena.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

sähköautonlataushanke

10.3.2023

Sähköautonlataushanke sai vauhtia avustuksesta

Helsingissä 29 taloyhtiötä hankki viiden autohallin yhteensä 845 autopaikkaan sähköautojen latausmahdollisuudet. ARAn avustus auttoi kustannusten kattamisessa. Nyt latauslaitteita on jo 200 autopaikassa.

ilmastonmuutos vaikuttaa

11.4.2023

Kuukauden kasvo: Pienillä teoilla on iso vaikutus

Ilmastonmuutos vaikuttaa tulevaisuudessa myös suomalaisten asumiseen. Meteorologi ja tietokirjailija Kerttu Kotakorpi kannustaa taloyhtiöitä varautumaan olosuhteiden muutoksiin ajoissa. Ilmastonmuutosta on mahdollista hillitä pienilläkin keinoilla.

18.4.2023

Asuntosäätiö: Pula kohtuuhintaisista asunnoista pahenee

Valtion tukema ARA-asuntotuotanto väheni viime vuonna 37 prosentilla. Tämä uhkaa kohtuuhintaisten asuntojen tarjontaa, varoittaa yleishyödyllinen Asuntosäätiö. Hiipumisen syynä on rakennuskustannusten ja korkojen nousu.

lämpöpumppu

1.11.2022

Lämpöpumppu korvasi kaukolämmön

Runosmäen aluelämpöverkolla oli kattiloiden ikääntyessä edessä päätös tulevaisuuden energianlähteestä. Asukkaat halusivat säilyttää itsenäisyytensä, joten ratkaisuksi keksittiin iso lämpöpumppu, joka ottaa energiaa ulkoilmasta.