Remontit kannattaa huomioida kotivakuutuksessa

Rakennuksen pinta-ala on tärkeä hinnoittelutekijä kotivakuutuksessa. Jos pinta-ala muuttuu, muuttuu myös hinta. Taloyhtiöasujalle on kuitenkin merkityksellisempää, kun taloyhtiössä on tehty esimerkiksi putkiremontti.

Putkiremontin osalta käyttövesiputkien tai lämmitysputkien uusiminen vaikuttaa kotivakuutukseen, koska putket vaihtuvat luotettavampiin ja näin ollen vakuutusyhtiön riskikin muuttuu.

Taloyhtiössä rakennuksen vakuuttaa taloyhtiö. Osakas voi kuitenkin tehdä asuntoon parannuksia, jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla. Parannuksia voivat olla esimerkiksi keittiön uusiminen tai lattiamateriaalin vaihto.

Vakuutusta kannattaa tarkastella uudestaan, jos asunnon kiinteää sisustusta, kuten katto- tai seinäpinnoitteita, on merkittävästi uusittu tai huonejakoa tai käyttötarkoitusta on muutettu. Kiinteän sisustuksen arvo on hyvä tarkistaa riittäväksi muutoksien ja uusimisien jälkeen.

Kunnossapitovastuissa eroja

Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sovittu tavanomaisesta poikkeava osakkaiden kunnossapitovastuu verrattuna tavanomaiseen asunto-osakeyhtiölain mukaiseen ei välttämättä vaikuta laajentavasti kotivakuutuksen korvauspiiriin.

Vakuutusehdoissa on eroja sen suhteen, kuuluvatko yhtiöjärjestyksessä sovitut vastuun laajennukset kiinteän sisustuksen vakuutukseen.

Kotivakuutusta päivittäessä on siis hyvä tarkistaa myös kunnossapitovastuun vaikutukset, jotka voivat vaikuttaa vakuutuksen enimmäiskorvausmäärään.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

8.11.2022

Osakas, muista nämä yhtiökokouksessa

Taloyhtiön osakkaan kannattaa osallistua yhtiökokouksiin, sillä siten hän voi vaikuttaa taloyhtiön kuluihin. Erityisesti remontit vaikuttavat taloyhtiön talouteen, joten ne tulisi tehdä ajallaan ja energiatehokkuus huomioiden.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti