RAKLIn Vuokra-asuntobarometri: Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa

Niin tonttien, rakennusmateriaalien kuin työvoiman hinnan arvioidaan RAKLIn selvityksen mukaan kasvavan tulevan vuoden aikana. Jatkuvalla kustannusten lisäyksellä on luonnollisesti vaikutus myös asumisen hintaan.

Valtaosa, peräti 86 prosenttia barometrin vastaajista, odottaa vuokra-asuntojen tarjonnan jatkavan kasvuaan lähitulevaisuudessa. Tarjonta kasvaa etenkin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vilkkaan rakentamisen siivittämänä. Vuokra-asuntosijoitusten kasvua odotetaan kaikissa sijoittajaryhmissä.

Selkein muutos viime kevääseen näkyy kansainvälisten sijoittajien kiinnostuksessa, jonka ennakoidaan vahvistuvan koronarajoitusten helpottaessa: peräti 84 prosenttia barometrivastaajista odottaa nyt kansainvälisten sijoittajien kasvattavan suomalaisia vuokra-asuntosijoituksiaan. Myös asuntosijoitusrahastojen ja -yhtiöiden sekä instituutiosijoittajien vahva kiinnostus vuokra-asuntosijoittamiseen jatkuu.

Koronalla ei enää vaikutusta eri kokoisten asuntojen kysyntään

Koronapandemian vaikutuksista vuokra-asuntojen kysyntään ei vastaajien näkemyksissä ole enää suuria eroja eri huoneistotyyppien välillä. Viime kevään kyselyssä pandemian nähtiin vaikuttavan laskevasti yksiöiden kysyntään, mutta nyt myös pienten asuntojen kysynnän odotetaan vahvistuvan.

Myös kysynnän alueellisessa painottumisessa on nähtävissä selkeä muutos viime kevääseen verrattuna: kun keväällä 39 prosenttia vastaajista arvioi koronan heikentävän kalliimpien alueiden vuokra-asuntokysyntää, oli tätä mieltä nyt vain 17 prosenttia asiantuntijoista. Vastaavasti näkemykset hinnaltaan edullisempien alueiden kysynnän vahvistumisesta olivat nyt huomattavasti maltillisempia kuin keväällä.

Odotukset vuokrien kehityksestä kääntyivät nousuun

Koronapandemian aiheuttama kysynnän notkahdus ja tarjonnan vahva kasvu taittoivat vuokrakehitysodotuksia vuodesta 2020 alkaen. Nyt odotuksissa tapahtui käänne ylöspäin, ja esimerkiksi pienten helsinkiläisasuntojen vuokrien nousuun uskoo lähes 60 prosenttia vastaajista. Vantaalla ja Espoossa vuokrien nousuodotukset ovat vain hivenen maltillisempia.

Vuokrien nousua odottavien määrä nousi pääkaupunkiseudun kaupungeissa viime keväästä, mutta jäi vielä selkeästi koronapandemiaa edeltävää tasoa matalammaksi. Pääkaupunkiseutua vahvemmin pienten asuntojen vuokrien nousuun uskotaan Tampereella ja Turussa. Jyväskylässä ja Lahdessa pienten asuntojen vuokraodotukset ovat pysyneet edelleen negatiivisena.

Suurille asunnoille eniten kysyntää pääkaupunkiseudulla

Myös suurempien asuntojen vuokraodotuksissa on viime kevääseen verrattuna tapahtunut käänne ylöspäin kaikissa suurissa kaupungeissa: Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Jyväskylässä ja Lahdessa myös suurten asuntojen vuokrien odotetaan ennemmin laskevan kuin nousevan. Kuopiossa ja Oulussa suurin osa vastaajista odottaa sekä pienten että suurten asuntojen vuokrien pysyvän ennallaan.

Rakennuskustannukset tällä hetkellä rakentamisen pahin pullonkaula

Vilkas rakentaminen nostaa rakennuskustannuksia, jotka koettiin barometrissa asuntorakentamisen pahimmaksi pullonkaulaksi. Niin tonttien, rakennusmateriaalien kuin työvoimankin hinnan ennakoidaan nousevan tulevan vuoden aikana.

Lisäksi tonttien saatavuus nähdään edelleen kasvavana haasteena: peräti 96 prosenttia vastaajista arvioi rakennuskustannusten, ja 78 prosenttia tonttien saatavuuden vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista. Kaavamääräykset koetaan myös edelleen vahvasti asuntorakentamista vaikeuttavina tekijöinä. Sen sijaan rahoituksen saatavuuden arvioidaan parantuneen kevään 2020 tilanteeseen verrattuna.

Barometrikysely toteutettiin elo-syyskuun vaihteessa ja siihen vastasi 71 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 250 000 vuokra-asuntoa.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti