Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan.

Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä. Vastaajista 75 prosenttia arvioi kustannusten nousevan enemmän kuin viisi prosenttia.

Eniten haasteita aiheuttaa rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden hintojen nousu: 44 prosenttia vastaajista arvioi tarvikkeiden ja materiaalien hintojen nousevan yli 10 prosenttia tulevan vuoden aikana, ja yhtä suuri osuus arvioi hintojen nousun asettuvan 5–10 prosenttiin.

Peräti 96 prosenttia vastaajista arvioi kustannusten kehityksen vaikeuttavan vuokra-asuntojen rakentamista tulevan vuoden aikana. Nyt 57 prosenttia arvioi kustannusten nousun vaikutuksen olevan jopa merkittävä, kun vielä viime syksynä näin arvioi vain 26 prosenttia vastaajista.

Rakennuskustannusten kehitys nousi nyt vuokra-asuntorakentamista vaikeuttavista tekijöistä vakavimmaksi. Aiempina vuosina suurimpina haasteina on nähty tonttien saatavuus ja rakentamismääräykset. Myös työvoiman saatavuuden arvioidaan kiristyneen viime vuosiin verrattuna.

Kaikki toimijat kasvattavat sijoituksiaan

Vaikka rakennuskustannukset herättävät huolta ja vuokrien nousuodotukset hiipuvat, ennakoi 77 prosenttia vastaajista vuokra-asuntotarjonnan jatkavan kasvuaan tulevan vuoden aikana. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vilkkaan rakentamisen arvioidaan olevan kasvun merkittävin lähde.

Ukrainassa käytävä sota ei näytä ainakaan toistaiseksi vähentävän Suomen vuokra-asuntosijoitusmarkkinoiden houkuttelevuutta. Voimakkaimmin sijoitusten uskotaan kasvavan kotimaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden ja -rahastojen, instituutiosijoittajien sekä kansainvälisten sijoittajien ryhmissä. Kaikissa ammattimaisissa toimijaryhmissä sijoitusten kasvuodotukset ovat kuitenkin hivenen pudonneet vuoden 2021 huippulukemista.

Yksityisten sijoittajien sijoitusten kasvuodotuksissa nähtiin sen sijaan selkeä pudotus, ja 36 prosenttia vastaajista odottaa sijoitusten määrän jopa putoavan, kun taas kasvua odottaa alle 20 prosenttia vastaajista.

Tampereen ja Turun vuokraodotukset positiivisimpia

Tampereen ja Turun pienten asuntojen vuokrien nousuodotukset ohittivat pääkaupunkiseudun keväällä 2021. Näiden kaupunkien näkymät säilyivät selkeästi positiivisimpina suurten kaupunkien välisessä vertailussa.

Vuokrien nousuodotukset ovat Helsingissä hivenen Espoota ja Vantaata vahvempia. Pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokrien saldoluvut olivat nyt matalampia kuin kertaakaan aiemmin barometrin vuodesta 2009 alkavassa historiassa.

Vuokraodotusten saldoluku on positiivinen myös Oulussa. Viime syksyyn verrattuna Jyväskylän vuokraodotus on kivunnut reilusti negatiivisista lukemista tasan nollaan, kun taas Kuopion saldoluku on pudonnut 20 prosenttiyksiköllä ja on nyt selkeästi negatiivinen. Myös Lahdessa isompi osa vastaajista ennakoi vuokrien ennemmin laskevan kuin nousevan.

Suurten asuntojen vuokraodotukset olivat kaikissa suurissa kaupungeissa pieniä asuntoja positiivisempia.

Raklin Vuokra-asuntobarometri kartoittaa alan asiantuntijoiden odotuksia vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä. Barometrikysely toteutettiin maaliskuun loppupuolella ja siihen vastasi 70 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Vastaajista 41 prosenttia edustaa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen ammattimaisia omistajia ja 26 prosenttia muita, pääosin ARA-vuokra-asuntoja tarjoavia vuokranantajia. Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 290 000 vuokra-asuntoa. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

20.1.2022

Vuokra-asuntomarkkinoilla tapahtui vuodessa valtava murros

Asuntojen vuokraamisen vaikeutuminen on tapahtunut nopeasti ja tullut suurelle yleisölle yllätyksenä. Ikuisuusongelmalta tuntuneen vuokra-asuntopulan jälkeen kaikkien ei ole ollut helppoa uskoa muutosta todeksi. − Vielä muutama vuosi sitten riitti, että sijoitusasunto sijaitsi halutulla alueella.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

14.12.2021

Vuokralaisen valinta vaikuttaa taloyhtiön arvoon

Hyvä vuokralainen maksaa vuokrat ajallaan ja pitää asunnosta hyvää huolta. Hyvät vuokralaiset elävät ihmisiksi ja taloyhtiö pysyy rauhallisena, hyvänä yhtiönä. Kun taloon valitaan paljon huonoja vuokralaisia, kärsii taloyhtiön kunto, rauha ja pidemmän päälle myös maine.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti