Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan.

Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä. Vastaajista 75 prosenttia arvioi kustannusten nousevan enemmän kuin viisi prosenttia.

Eniten haasteita aiheuttaa rakennusmateriaalien ja -tarvikkeiden hintojen nousu: 44 prosenttia vastaajista arvioi tarvikkeiden ja materiaalien hintojen nousevan yli 10 prosenttia tulevan vuoden aikana, ja yhtä suuri osuus arvioi hintojen nousun asettuvan 5–10 prosenttiin.

Peräti 96 prosenttia vastaajista arvioi kustannusten kehityksen vaikeuttavan vuokra-asuntojen rakentamista tulevan vuoden aikana. Nyt 57 prosenttia arvioi kustannusten nousun vaikutuksen olevan jopa merkittävä, kun vielä viime syksynä näin arvioi vain 26 prosenttia vastaajista.

Rakennuskustannusten kehitys nousi nyt vuokra-asuntorakentamista vaikeuttavista tekijöistä vakavimmaksi. Aiempina vuosina suurimpina haasteina on nähty tonttien saatavuus ja rakentamismääräykset. Myös työvoiman saatavuuden arvioidaan kiristyneen viime vuosiin verrattuna.

Kaikki toimijat kasvattavat sijoituksiaan

Vaikka rakennuskustannukset herättävät huolta ja vuokrien nousuodotukset hiipuvat, ennakoi 77 prosenttia vastaajista vuokra-asuntotarjonnan jatkavan kasvuaan tulevan vuoden aikana. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vilkkaan rakentamisen arvioidaan olevan kasvun merkittävin lähde.

Ukrainassa käytävä sota ei näytä ainakaan toistaiseksi vähentävän Suomen vuokra-asuntosijoitusmarkkinoiden houkuttelevuutta. Voimakkaimmin sijoitusten uskotaan kasvavan kotimaisten kiinteistösijoitusyhtiöiden ja -rahastojen, instituutiosijoittajien sekä kansainvälisten sijoittajien ryhmissä. Kaikissa ammattimaisissa toimijaryhmissä sijoitusten kasvuodotukset ovat kuitenkin hivenen pudonneet vuoden 2021 huippulukemista.

Yksityisten sijoittajien sijoitusten kasvuodotuksissa nähtiin sen sijaan selkeä pudotus, ja 36 prosenttia vastaajista odottaa sijoitusten määrän jopa putoavan, kun taas kasvua odottaa alle 20 prosenttia vastaajista.

Tampereen ja Turun vuokraodotukset positiivisimpia

Tampereen ja Turun pienten asuntojen vuokrien nousuodotukset ohittivat pääkaupunkiseudun keväällä 2021. Näiden kaupunkien näkymät säilyivät selkeästi positiivisimpina suurten kaupunkien välisessä vertailussa.

Vuokrien nousuodotukset ovat Helsingissä hivenen Espoota ja Vantaata vahvempia. Pääkaupunkiseudun pienten asuntojen vuokrien saldoluvut olivat nyt matalampia kuin kertaakaan aiemmin barometrin vuodesta 2009 alkavassa historiassa.

Vuokraodotusten saldoluku on positiivinen myös Oulussa. Viime syksyyn verrattuna Jyväskylän vuokraodotus on kivunnut reilusti negatiivisista lukemista tasan nollaan, kun taas Kuopion saldoluku on pudonnut 20 prosenttiyksiköllä ja on nyt selkeästi negatiivinen. Myös Lahdessa isompi osa vastaajista ennakoi vuokrien ennemmin laskevan kuin nousevan.

Suurten asuntojen vuokraodotukset olivat kaikissa suurissa kaupungeissa pieniä asuntoja positiivisempia.

Raklin Vuokra-asuntobarometri kartoittaa alan asiantuntijoiden odotuksia vuokra-asuntomarkkinoiden kehityksestä. Barometrikysely toteutettiin maaliskuun loppupuolella ja siihen vastasi 70 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Vastaajista 41 prosenttia edustaa vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen ammattimaisia omistajia ja 26 prosenttia muita, pääosin ARA-vuokra-asuntoja tarjoavia vuokranantajia. Vastaajien edustamat organisaatiot omistavat yhteensä noin 290 000 vuokra-asuntoa. Kyselyn toteutti Raklin toimeksiannosta KTI Kiinteistötieto Oy.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

29.4.2022

Vuokramökkejä viedään nyt käsistä – vieläkö ehtisi laittaa kesämökin vuokralle?

OP Media: Vuokramökeistä halutuimmat tarjoavat mukavuutta, rauhaa sekä tilavat puitteet yhteisen ajan viettoon. Erähenkiset vaatimattomat mökit kantovesineen eivät enää vastaa perusmökkeilijän toiveita. Unelmien vuokramökin tulisi olla talviasuttava, mukavuuksiltaan lähes modernia kotia vastaava paikka, josta löytyy ainakin juokseva lämmin sekä kylmä vesi, sisävessa sekä toimiva keittiö liesineen, astioineen, pesukoneineen sekä mikroaaltouuneineen.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti