Rakentamisen kasvu näkyy koneiden vuokrauksessa ja tuonnissa

Rakentamisen reipas kasvu näkyy niin konevuokrauksessa kuin tuonnissa tänä ja ensi vuonna, arvioi Teknisen Kaupan Liitto.

Rakentamisessa on vahva kasvuvuosi. Erityisesti uudisrakentaminen kasvaa ripeästi. Myös rakennuskoneiden vuokraus lisääntyy hyvin tänä vuonna, ja kasvu jatkuu 2017. Rakennusalan markkinainformaatiota tuottavan Foreconin ennusteessa kasvutahti on hieman vahvistunut keväästä. Ennusteen teettää Teknisen Kaupan Liiton Rakennuskonejaosto. Konekysyntää on kasvattanut myös vuokrakoneiden markkinaosuuden kasvu sekä ammattirakentamisen vauhdittuminen. Koneiden kovan kysynnän myötä myös rakennuskoneiden myynti kasvaa vauhdilla. Rakennuskoneiden maahantuonninkin kasvunäkymä on vahvistunut. Vuosi sitten yritykset odottivat yli viiden, toukokuussa yli kymmenen ja nyt 20 prosentin kasvua vuonna 2016. Myös ensi vuoden näkymä on positiivinen, ja tuonnin arvioidaan kasvavan 5-10 prosenttia. Hyvä kysyntätilanne edesauttaa kalustojen uusimista.

Rakentaminen kasvaa tänä vuonna selvästi bruttokansantuotetta nopeammin, lähes seitsemän prosenttia ja vauhdittaa näin talouskasvua, investointeja sekä työllisyyttä. Rakentaminen kasvaa ensi vuonnakin, mutta kasvuvauhti hiipuu oleellisesti.

Asuinkerrostalojen aloitukset tuovat lisää konekysyntää ensi syksyyn saakka. Sijoittajien kiinnostus vuokra-asuntoihin on kasvattanut kerrostalorakentamisen määrää poikkeuksellisesti. Tämänhetkinen aloitusmäärä on kuitenkin ohimenevä ja alkaa hiipua. Asuinrakentamisen määrä pysyy kuitenkin hyvällä tasolla, koska monet infrahankkeet ovat lisänneet kaavoitusta ja parantaneet sen edellytyksiä. Rakentamisen kalustovuokrauksen volyymi kasvaa tänä vuonna viisi prosenttia. Kasvu ei yllä täysin rakentamisen lukuihin. Vuokraustoiminnan arvo nousee tänä vuonna yli 670 miljoonaan euroon.

Korjausrakentamisen kasvu jatkuu mutta vauhti hidastuu. Vuokrakoneiden käyttö yleistyy korjausrakentamisessa kasvaen sekä tänä että ensi vuonna kolme prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

syystalkoissa

18.8.2023

Syksy sopii hyvin uusien kasvien istutuksiin pihalle

Hyvä kasvu- ja istutuskausi jatkuu monin paikoin Suomea lokakuulle asti. Monet syksyllä istutetut kasvit ilahduttavat ensi keväänä, kun kasvit ovat ehtineet juurtua hyvin syksyn kosteassa ja lämpimässä maassa.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti