Rakentamisen kasvu näkyy koneiden vuokrauksessa ja tuonnissa

Rakentamisen reipas kasvu näkyy niin konevuokrauksessa kuin tuonnissa tänä ja ensi vuonna, arvioi Teknisen Kaupan Liitto.

Rakentamisessa on vahva kasvuvuosi. Erityisesti uudisrakentaminen kasvaa ripeästi. Myös rakennuskoneiden vuokraus lisääntyy hyvin tänä vuonna, ja kasvu jatkuu 2017. Rakennusalan markkinainformaatiota tuottavan Foreconin ennusteessa kasvutahti on hieman vahvistunut keväästä. Ennusteen teettää Teknisen Kaupan Liiton Rakennuskonejaosto. Konekysyntää on kasvattanut myös vuokrakoneiden markkinaosuuden kasvu sekä ammattirakentamisen vauhdittuminen. Koneiden kovan kysynnän myötä myös rakennuskoneiden myynti kasvaa vauhdilla. Rakennuskoneiden maahantuonninkin kasvunäkymä on vahvistunut. Vuosi sitten yritykset odottivat yli viiden, toukokuussa yli kymmenen ja nyt 20 prosentin kasvua vuonna 2016. Myös ensi vuoden näkymä on positiivinen, ja tuonnin arvioidaan kasvavan 5-10 prosenttia. Hyvä kysyntätilanne edesauttaa kalustojen uusimista.

Rakentaminen kasvaa tänä vuonna selvästi bruttokansantuotetta nopeammin, lähes seitsemän prosenttia ja vauhdittaa näin talouskasvua, investointeja sekä työllisyyttä. Rakentaminen kasvaa ensi vuonnakin, mutta kasvuvauhti hiipuu oleellisesti.

Asuinkerrostalojen aloitukset tuovat lisää konekysyntää ensi syksyyn saakka. Sijoittajien kiinnostus vuokra-asuntoihin on kasvattanut kerrostalorakentamisen määrää poikkeuksellisesti. Tämänhetkinen aloitusmäärä on kuitenkin ohimenevä ja alkaa hiipua. Asuinrakentamisen määrä pysyy kuitenkin hyvällä tasolla, koska monet infrahankkeet ovat lisänneet kaavoitusta ja parantaneet sen edellytyksiä. Rakentamisen kalustovuokrauksen volyymi kasvaa tänä vuonna viisi prosenttia. Kasvu ei yllä täysin rakentamisen lukuihin. Vuokraustoiminnan arvo nousee tänä vuonna yli 670 miljoonaan euroon.

Korjausrakentamisen kasvu jatkuu mutta vauhti hidastuu. Vuokrakoneiden käyttö yleistyy korjausrakentamisessa kasvaen sekä tänä että ensi vuonna kolme prosenttia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.2.2022

Uusi ohjelma tunnistaa kiinteistö- ja rakennusalalla kasvupotentiaalia

Kiinteistö- ja rakentamisalaa laajasti edustava KIRA-foorumi tunnistaa uudessa kasvuohjelmassaan 13 mahdollisuutta alan yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen rakennetun ympäristön koko elinkaarella. – Rakennettu ympäristö vastaa hieman yli kolmasosasta energiankulutuksestamme, joten sen kehittämisessä on erittäin suuri potentiaali esimerkiksi päästöjen vähentämisessä, kertoo ohjelmavalmistelusta vastannut kasvuohjelmatyön vetäjä, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen. Ilmastokäännettä ei tehdä rakentamista vähentämällä, vaan rakennettua ympäristöä […]

Rakentamisen kasvu hidastuu

7.6.2022

Rakli: Rakennushankkeiden käynnistäminen vaikeaa pääkaupunkiseudulla

Rakennushankkeiden määrän kasvu hidastuu pääkaupunkiseudulla, mutta rakentamisen määrän ennustetaan silti kasvavan tänä vuonna erittäin hyvän alkuvuoden takia, kertoo Rakli ry:n suhdannetiedote.

julkisivun kunnossapito

22.7.2022

Tarkista julkisivusi

Kiinteistön julkisivuihin kertyy jatkuvasti likaa, levää, hometta, sammalta ja jäkälää. Ne kannattaa siivota säännöllisesti pois, jotta pinta pysyy pidempään kunnossa. Näin taloyhtiö säästää myös rahaa, kun julkisivua ei tarvitse olla jatkuvasti uusimassa.

23.3.2022

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus mahdollistaisi alle 30-neliöisen pihasaunan tai varaston rakentamisen ilman lupaa

Hallitus on sopinut maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta. Eduskuntaan viedään syksyllä esitys, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Uusi laki määrittää seuraavat vuosikymmenet, miten Suomessa rakennetaan ja miten alueidemme käyttöä suunnitellaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti