Rakentamisen hitaus oire laajasta jähmeydestä

Työeläkeyhtiö Ilmarisen listaamattomista sijoituksista vastaava johtaja Esko Torsti toivoo lievennyksiä asuntorakentamiseen liittyvään sääntelyyn.

Johtaja Esko Torstin mukaan esimerkiksi mittavat valitusoikeudet kaavamuutoksissa hankaloittavat rakennushankkeita liikaa. Koska asuntojen tarjonta on riittämätöntä suhteessa kysyntään, Torstin mukaan tarvitaan sääntelyn keventämistä.

– Hallitus toimii oikein, kun se haluaa lisätä joustavuutta siinä missä se on mahdollista. Nyt rakentamisen sääntelyä on liikaa, hän kirjoittaa Ilmarisen blogissa.

Torsti esittää myös useita keinoja, joiden avulla voitaisiin lisätä rakentamisen joustavuutta. Yksi niistä on ohje kaavoituksen enimmäisajaksi.

– Nykykäytäntö venyttää käsittelyä liikaa. Rakentamisessa aikataulujen venyttäminen rankaisee paitsi asianosaista myös kaikkia kansalaisia, kun asuntomarkkinoiden epätasapainoa ei saada korjattua.

Hän toivoo myös yhdenvertaista kohtelua kaavamuutoshakijoille. Ongelmat näkyvät esimerkiksi kiinteistöjen käyttötarkoituksen muutoksissa.

– Lopputuloksena rakennukset seisovat tyhjillään, eivätkä hyödytä ketään.

Ilmarinen on Suomen kolmanneksi suurin kiinteistösijoittaja sekä merkittävä rakennuttaja. Yhtiöllä on 3,6 miljardin euron kiinteistösijoitusomaisuus.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

23.3.2022

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistus mahdollistaisi alle 30-neliöisen pihasaunan tai varaston rakentamisen ilman lupaa

Hallitus on sopinut maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksesta. Eduskuntaan viedään syksyllä esitys, jolla nykyiset rakentamisen pykälät kumotaan ja lakiin lisätään säännökset alueidenkäytön digitaalisuudesta. Uusi laki määrittää seuraavat vuosikymmenet, miten Suomessa rakennetaan ja miten alueidemme käyttöä suunnitellaan.

myrkylliset kasvit

27.6.2022

Taloyhtiön pihan myrkylliset kaunottaret

Monet kauniit, taloyhtiöidenkin pihoilla suositut kasvit ovat myrkyllisiä. Viherammattilainen suosittelee välttämään niitä leikkipaikkojen lähellä, mutta muuten niistä ei tarvitse kokonaan luopua. Vaarallisimmat myrkkymarjat sen sijaan kannattaa jättää istuttamatta.

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti