Rakennusteollisuus: Rakentamisen niukkuus näivettää taloutta

Asuntoaloitusten kokonaismäärä painuu tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi Rakennusteollisuus RT suhdanne-ennusteessaan. Vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen aloitukset jäävät peräti 80 prosenttia viime vuodesta.

Asuntotuotannon romahduksen vuoksi valmistuvien asuntojen määrä uhkaa etujärjestön mukaan vajota parina seuraavana vuonna 1940-luvun tasolle ja koko rakentaminen supistuu tänä vuonna 10 prosenttia.

Kuluvana vuonna aloitetaan noin 16 000 uuden asunnon rakentaminen, kun määrä oli viime vuonna yli 37 000. Korkojen ja kustannusten nousu on hyydyttänyt sekä uusien asuntojen kuluttaja- ja sijoittajakysynnän että valtion tukeman asuntotuotannon.

Viime vuonna aloitettujen kohteiden myötä uusia asuntoja on vielä tarjolla runsaasti, mutta tarjonta puolittuu ensi vuonna.

– Niukkuus nostaa asumisen hintaa sekä heikentää ihmisten muuttomahdollisuuksia ja työvoiman liikkuvuutta. Hintojen nousu iskee eniten velkaisimpiin kotitalouksiin eli lapsiperheisiin sekä ensiasunnon ostajiin, pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Asuntotuotannon toipuminen edellyttää Vihmon mukaan korkonäkymän vakiintumista, vanhojen asuntojen kaupan toipumista ja uudisasuntojen varannon sulamista.

Asuntojen kuluttajakauppa voi alkaa vähitellen piristyä ensi vuoden alussa. Kaupungistuminen on jatkunut ennusteita voimakkaampana ja käytettävissä olevat tulot kasvavat reippaasti. Sijoittajakysynnän merkittävälle toipumiselle ei toistaiseksi ole taloudellisia edellytyksiä. Viime vuosina jopa 60–70 prosenttia tuotannosta on ollut sijoittajalähtöistä.

Korjausrakentamisen osalta budjettiriihi toi pettymyksen

Rakentaminen on kannatellut talouskasvua lähes kymmenen vuotta, mutta käsillä oleva asuntorakentamisen lasku näivettää Rakennusteollisuuden mukaan koko talouden ja työllisyyden kehitystä.

– Asuntomarkkinoilta ja rakentamisesta lähteneet talouden ongelmat ovat yleensä osoittautuneet vaikutuksiltaan laaja-alaisiksi ja pitkäkestoisiksi. Siksi negatiivinen kierre olisi tärkeä saada katkaistua mahdollisimman nopeasti, toimitusjohtaja Aleksi Randell toteaa.

Hän pitää hallituksen budjettiriihessä päättämiä nopeita täsmätoimia asuntorakentamisen vauhdittamiseksi oikeansuuntaisiksi, mutta vaikutuksiltaan epävarmoiksi. Korjausrakentamisen osalta budjettiriihi toi pettymyksen.

– Yleensä vakaasti kasvanut korjausrakentaminen on tänä vuonna luisunut neljän prosentin laskuun. Kotitalouksien ja taloyhtiöiden korjaushankkeiden suhdanneluonteisella tukemisella voitaisiin työllistää rakentajia, paikata rakennusten korjausvajetta ja valmistautua tiukkeneviin energiatehokkuusvaatimuksiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asuntorakentamisen lasku

24.5.2023

Rakennusteollisuus RT: Asuntorakentamisen lasku vaatii toimia

Asuntorakentamisen poikkeuksellisen voimakas lasku uhkaa heikentää asuntojen saatavuutta, talouskasvua, työllisyyttä ja verokertymää, varoittaa Rakennusteollisuus RT. Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell vaatii poliittisia päätöksiä asian korjaamiseksi.

rakentaminen pääkaupunkiseudulla

2.6.2023

Rakentaminen vähenee voimakkaasti pääkaupunkiseudulla

Rakentamisen määrä pääkaupunkiseudulla vähenee Raklin mukaan voimakkaasti tänä vuonna. Asuntoaloitusten määrä on rajussa laskussa, mutta korjausrakentamisella on kysyntää. Rakennuskustannusten nousu hidastui kiivaan alkuvuoden jälkeen.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

rakennus- ja purkujätteet

10.8.2023

Rakli: Rakennus- ja purkujätteet uusiokäyttöön

Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä, josta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön. Tavoitteena on hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia syntyvästä purkujätteestä. Raklin ja ympäristöministeriön green deal -sopimus edistää tätä tavoitetta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti