Rakennusteollisuus: rakentaminen taittumassa laskuun

Rakentamisen määrän kehitys painuu tänä vuonna miinukselle ja alamäki syvenee ensi vuonna, kertoo Rakennusteollisuus RT ry tuoreessa suhdannekatsauksessaan.

Kuluvana vuonna aloitetaan noin 38 000 asunnon rakentaminen, mutta ensi vuonna rakentamisen aloitukset putoavat alle 2000-luvun keskimääräisen tason 32 000 asuntoon. Kerrostalorakentamisen aloitukset vähenevät Rakennusteollisuuden mukaan tänä ja ensi vuonna noin viidenneksen vuoden 2018 ennätyslukemista. Asuntorakentaminen keskittyy koko ajan yhä enemmän pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin.

Matala korkotaso pitää katsauksen mukaan yllä asuntosijoittamisen ja omistusasumisen houkuttelevuutta. Vuokra-asuntojen tarjontaa auttaa lisäämään ulkomaisten kiinteistösijoittajien kiinnostus Suomen markkinoihin. Suomessa asuntojen hintakehitys on sen sijaan ollut maltillista verrattuna muihin Pohjoismaihin. Vuodesta 2015 asuntojen hinnat ovat nousseet neljä prosenttia, kun muissa Pohjoismaissa hintojen nousu on ollut jopa 20 prosenttia.

Rakennusteollisuuden suhdannekatsauksesta käy ilmi, että muussa talonrakentamisessa kehitysnäkymät ovat kaksijakoisia. Liike- ja varastorakentaminen hiljenee selvästi mittavien rakennushankkeiden valmistuessa, mutta teollisuusrakentaminen kasvaa voimakkaasti. Julkinen palvelurakentaminen on jopa kohoamassa ennätyslukemiin.

Lue lisää Rakennusteollisuus RT ry:n tiedotteesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.9.2023

Rakennusteollisuus: Rakentamisen niukkuus näivettää taloutta

Asuntoaloitusten kokonaismäärä painuu tänä vuonna alle puoleen viimevuotisesta, arvioi Rakennusteollisuus RT suhdanne-ennusteessaan. Korjausrakentamisen osalta juuri päättynyt budjettiriihi toi pettymyksen.

lisärakentaminen

7.12.2022

Lisärakentaminen – mitä, miten ja miksi?

Lisärakentamisessa olemassa olevaa rakennusta laajennetaan, korotetaan tai tontille rakennetaan täysin uusi rakennus puretun tilalle. Usein lisärakentaminen toteutetaan rakentamalla yksi tai kaksi uutta kerrosta vanhan rakennuksen päälle.

Tilaajille

ARA-asuntorakentaminen

1.3.2023

ARA-asuntorakentaminen kääntyi viime vuonna laskuun

Rakennuskustannusten kallistuminen ja korkotason nousu vähensivät valtion tukeman kohtuuhintaisen ARA-asuntotuotannon aloituksia vuonna 2022. Aloitetuista kohteista puolet rakennetaan pääkaupunkiseudulle. Myös vapaarahoitteinen asuntorakentaminen väheni.

vakuutus korvasi

23.2.2023

Vakuutus korvasi uuden rivitalon palaneen tilalle

Viime kesänä Mäntsälässä palaneen rivitalon tilalle nousee uudisrakennus. Vakuutuksen turvin siitä rakennetaan lähes entisenkaltainen. Rivitalopalot ovat Suomessa valitettavan yleisiä, mutta palo-osastointi voi auttaa vähentämään niiden aiheuttamia tuhoja.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti