Rakenneturvallisuus ry: Sisäilman laatu riippuu oikeista ratkaisuista

Rakenneturvallisuus ry:n mielestä Helsingin Sanomissa 24.1.2016 julkaistun kirjoituksen “Pakko laittaa putkea” näkökulma on suppea, ja siinä esitetyt väittämät vaativat oikaisua. Kirjoituksessa  käsiteltiin sisäilmaongelmia, jotka liitettiin osittain tehokkaisiin ilmanvaihtokoneisiin ja osittain rakennuksen vaipan lisäeristämiseen.

– Haluamme kumota sitkeässä istuvan harhaluulon “terveellinen talo hengittää”. Epätiiviissä talossa ilmavuodot kulkeutuvat hallitsemattomasti rakenteiden läpi ja vievät rakenteisiin sisäilmasta kosteutta, joka tiivistyessään rakenteisiin aiheuttaa homeongelmia. Vastaavasti ilmavuodot kantavat sisäilmaan mukanaan epäpuhtauksia, kuten homeita, pölyjä ja kuituja. Tiivis talo on terveellinen talo, jossa eristemateriaalit ja rakenteet pysyvät kuivina, ilmanvaihto tapahtuu hallitusti ja sisälämpötilan säätely on varmaa, kommentoi kirjoitusta Rakenneturvallisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Pohjoismäki.

Rakenneturvallisuus ry sanoo, että oikeilla ja vikasietoisilla rakenneratkaisuilla toteutetaan energiatehokas uudisrakennus tinkimättä hyvästä sisäilmasta. Kun rakenteet on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti käyttäen kosteusteknisesti turvallisia materiaaleja, home- ja mikrobikasvustojen muodostumista sekä sisäilmaongelmien syntyä voidaan tutkitusti estää. Hyvin lämmöneristetyllä ulkovaipalla pienennetään myös rakennuksen energiankulutusta ja varmistetaan hyvä lämpöviihtyvyys.

Passiivitalojen asukkaat tyytyväisiä koteihinsa

Rakenneturvallisuus ry:n tiedeotten mukaan on matalaenergia- ja passiivitalot todettu tutkimuksissa turvallisiksi, ja niiden asukkaat ovat lähes poikkeuksetta tyytyväisiä rakennuksiinsa.

– Passiivitaloista ei käydä paljon julkista keskustelua, koska kodeissa asuu erittäin tyytyväisiä asukkaita. Esittelemme juuri julkaistuilla nettisivuillamme sekä pientalokohteita että julkisrakennuksia, joissa energiatehokasta eristämistä on käytetty hyväksi, Ilkka Pohjoismäki sanoo.

– Haluamme myös muistuttaa, että kiristyneet ja kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset eivät ole homehduttaneet ensimmäistäkään viime vuosikymmenten taloa. 70- ja 80-luvun talot puolestaan homehtuivat, koska rakentamisen laatu oli huono. Tätä aikakautta ja nykypäivää ei pitäisi missään nimessä verrata toisiinsa, Pohjoismäki lisää.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

26.11.2021

Näin vältät mokat sisäilman ylläpidossa

Aren IV- ja rakennusterveysasiantuntija Antti Alanko antaa vinkit sisäilmaolosuhteiden seurantaan ja valvontaan. Kotikonstein ei kaikkea pysty tekemään, mutta alla olevien vinkkien pohjalta selviävät yleisimmät ongelmien aiheuttajat. 1.

16.2.2015

Hallittu projekti ratkaisee tyytyväisyyden rakentajaan

Rakentamisen laatu koostuu rakennushankkeen eri osapuolten toiminnasta ja yhteistyöstä. Hankkeen osapuolet painottavat kuitenkin hankkeen onnistumisessa eri tekijöitä. Rakentamisen Laatu RALA ry:n tekemä selvitys kertoo, mitkä asiat ovat tärkeimpiä, kun arvioidaan pääurakoitsijan onnistumista rakennushankkeessa.

16.2.2018

Rakennusalan laatuhaasteena katkeileva tiedonkulku ja valvonnan riittämättömyys

Ra­ken­ta­jien laa­tu­ky­se­lyn tu­lok­set ovat pää­sään­töi­ses­ti po­si­tii­vi­sia. Eri­tyi­ses­ti työl­le ase­te­tut ajal­li­set ja laa­dul­li­set ta­voit­teet ovat ol­leet työn­te­ki­jöil­lä hy­vin tie­dos­sa. Myös työ­mail­la val­lit­se­va työil­ma­pii­ri on koet­tu erit­täin hy­väk­si.

21.11.2017

Suomessa on miljoona kotia ilman raitisilmaventtiilejä

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti