Rakenneturvallisuus ry: Sisäilman laatu riippuu oikeista ratkaisuista

Rakenneturvallisuus ry:n mielestä Helsingin Sanomissa 24.1.2016 julkaistun kirjoituksen “Pakko laittaa putkea” näkökulma on suppea, ja siinä esitetyt väittämät vaativat oikaisua. Kirjoituksessa  käsiteltiin sisäilmaongelmia, jotka liitettiin osittain tehokkaisiin ilmanvaihtokoneisiin ja osittain rakennuksen vaipan lisäeristämiseen.

– Haluamme kumota sitkeässä istuvan harhaluulon “terveellinen talo hengittää”. Epätiiviissä talossa ilmavuodot kulkeutuvat hallitsemattomasti rakenteiden läpi ja vievät rakenteisiin sisäilmasta kosteutta, joka tiivistyessään rakenteisiin aiheuttaa homeongelmia. Vastaavasti ilmavuodot kantavat sisäilmaan mukanaan epäpuhtauksia, kuten homeita, pölyjä ja kuituja. Tiivis talo on terveellinen talo, jossa eristemateriaalit ja rakenteet pysyvät kuivina, ilmanvaihto tapahtuu hallitusti ja sisälämpötilan säätely on varmaa, kommentoi kirjoitusta Rakenneturvallisuus ry:n puheenjohtaja Ilkka Pohjoismäki.

Rakenneturvallisuus ry sanoo, että oikeilla ja vikasietoisilla rakenneratkaisuilla toteutetaan energiatehokas uudisrakennus tinkimättä hyvästä sisäilmasta. Kun rakenteet on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti käyttäen kosteusteknisesti turvallisia materiaaleja, home- ja mikrobikasvustojen muodostumista sekä sisäilmaongelmien syntyä voidaan tutkitusti estää. Hyvin lämmöneristetyllä ulkovaipalla pienennetään myös rakennuksen energiankulutusta ja varmistetaan hyvä lämpöviihtyvyys.

Passiivitalojen asukkaat tyytyväisiä koteihinsa

Rakenneturvallisuus ry:n tiedeotten mukaan on matalaenergia- ja passiivitalot todettu tutkimuksissa turvallisiksi, ja niiden asukkaat ovat lähes poikkeuksetta tyytyväisiä rakennuksiinsa.

– Passiivitaloista ei käydä paljon julkista keskustelua, koska kodeissa asuu erittäin tyytyväisiä asukkaita. Esittelemme juuri julkaistuilla nettisivuillamme sekä pientalokohteita että julkisrakennuksia, joissa energiatehokasta eristämistä on käytetty hyväksi, Ilkka Pohjoismäki sanoo.

– Haluamme myös muistuttaa, että kiristyneet ja kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset eivät ole homehduttaneet ensimmäistäkään viime vuosikymmenten taloa. 70- ja 80-luvun talot puolestaan homehtuivat, koska rakentamisen laatu oli huono. Tätä aikakautta ja nykypäivää ei pitäisi missään nimessä verrata toisiinsa, Pohjoismäki lisää.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Rakentamisen laatu

28.9.2022

Kuukauden kasvo: Rakentamisen laadun edistäjä

Rakentamisen Laatu RALA ry:n uusi toimitusjohtaja Kirsi Hautala kertoo, mihin suuntaan RALA tulee tulevina vuosina kehittymään. Varmaa on, että se tulee edelleen toimimaan kestävän ja laadukkaan rakentamisen edistäjänä.

taloyhtiöiden energiatehokkuus

24.11.2022

Taloyhtiöiden energiatehokkuus ei vaadi suuria korjauksia

Taloyhtiön energiatehokkuutta voi parantaa myös ilman suuria energiaremontteja. Kiinteistöliiton energia- ja ilmastokyselystä selviää, että kiinteistöjen sisäilmassa ja lämpötilassa on toivomisen varaa erityisesti kesäisin. Taloyhtiöiden kannattaakin varautua helteisiin.

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

ikkunaremontti

6.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön ikkunaremontista on hyvä tietää

Ikkunaremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Se tuo taloyhtiölle asumismukavuutta sekä usein myös rahallista säästöä arvon nousun ja lämmityskulujen laskun myötä. Miten remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla?

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti