PTT: taloudessa myös suotuisia merkkejä

Epävarmuus taloudessa kasvaa, mutta ensi vuoden kasvu voi yllättää myös positiivisesti, Pellervon taloustutkimus PTT:n kansantalouden ennusteessa arvioidaan. Brexit sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota luovat epävarmuutta, mutta muut taloutta hidastavat tekijät ovat hälvenemässä. Tärkeässä roolissa ovat kotitaloudet. Suomen talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 1,3 ja vuonna 2020 1,2 prosenttia.

– Kauppasodasta ja brexitistä riippumattomia talouskasvun hidastajia ovat olleet euroalueen kotitalouksien heikko kysyntä ja Kiinan velkaantumisen hillintä. Kiinassa hillintä on kuitenkin kääntynyt elvyttämiseksi. Euroalueella taas iso tekijä oli autokaupan hyytyminen, mutta se on jo pitkälti palautunut. Tämä tietää hyvää loppuvuoden kasvulle, PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari kertoo.

Talouskasvun hidastuminen ja hallituksen menonlisäykset kasvattavat Suomen julkisen talouden alijäämää ensi vuonna. Vielä tänä vuonna valtiontalouden alijäämä pienenee, kun verotulot kasvavat ja menonlisäykset jäävät pieniksi.

Ensi vuonna verotulojen kasvu sen sijaan hidastuu ja valtion menot kasvavat noin 2,5 miljardilla olettaen, että tulevaisuusinvestointeihin käytetään miljardi euroa. Valtiontalouden alijäämä olisi näin ollen ensi vuonna 3,4 miljardia.

Korot pysyvät pitkään hyvin matalina. Euroopan keskuspankki EKP painanee korkojaan yhä enemmän negatiivisiksi. Arvopaperiostojakin jatketaan. Euroalueen rahapolitiikka on jo nyt ennätyksellisen löysää, joten uusien toimien teho ei luultavasti kovin hyvä. Finanssipolitiikka olisi tehokkaampaa, mutta euroalueella ei ole yhteisiä finanssipoliittisia välineitä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.8.2018

Asumismenot kasvavat yhä – Tulojen kasvu parantaa kotitalouksien asemaa

Suomalaisten asumismenot kasvavat vuosina 2018-2020 keskimäärin arviolta 2,1 prosentin vuosivauhtia, kertoo Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon taloustutkimuksella PTT:llä teettämä asumismenoselvitys. Vaihtelu asuinpaikan, asumismuodon ja kotitalouden tyypin mukaan on kuitenkin suurta. Samoin vaihtelee se, miten suuren osan käytettävissä olevista nettotuloista asumismenot nielaisevat.

4.6.2019

PTT löysi neljä asumisprofiilia

Kaupunkien asukkaista suurin osa haluaa asuinympäristöltään vehreyttä tai omaa ulkotilaa. Asumisen mieltymykset vaihtelevat ikäryhmittäin ja eri asukasprofiilien mukaan. Esimerkiksi nuoret painottavat liikenneyhteyksiä, vanhemmat palvelujen saavutettavuutta.

12.1.2018

Ennätysrakentaminen hillitsee hintojen ja vuokrien nousua

Suomen ennätyksellinen rakentamisbuumi ja talouskasvu ovat merkittävässä roolissa asuntomarkkinoiden kehityksessä tänä vuonna, kertoo Pellervon taloustutkimuksen PTT:n ennuste. Rakentamisen voimakas kasvu hillitsee hintojen ja vuokrien nousua, ja talouden ja työllisyyden paraneminen tempaa yhä useamman kaupungin takaisin kasvu-uralle. Vuokrissa alueelliset erot tasoittuvat hieman.

13.1.2017

Talouden myönteinen vire näkyy myös asuntomarkkinoilla

Positiiviset uutiset Suomen taloudesta ja kuluttajien vankistunut luottamus näkyvät vuonna 2017 myös asuntomarkkinoilla. Pellervon taloustutkimuksen PTT:n asuntomarkkinaennusteen mukaan hintojen ja vuokrien nousu jatkuu, ja vetureina toimivat kasvavat kaupungit. Koko maan tasolla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat 1,8 prosenttia, uudet ja vanhat vapaarahoitteiset vuokrat 2,4 prosenttia ja ARA-vuokrat 2,0 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti