Pohjoismaiset kriteerit kestäville rakennusmateriaaleille

Rakennusmateriaalien valintaan vaikuttavat yhä enenevässä määrin kestävän kehityksen periaatteet. Kiinteistönomistajat ovat kiinnostuneita ottamaan huomioon ympäristöasiat mutta he eivät tiedä kuinka toimia. Suomen, Ruotsin, Islannin ja Norjan Green Building Councilit ovat yhdessä rakentaneet ohjeistuksen kestävien materiaalien valinnasta avuksi hankintapäätöksiin ja suunnitteluun. Lisäksi rakennusmateriaalien ja –tuotteiden tuottajia rohkaistaan käyttämään yhteisiä tapoja kertomaan tuotteidensa ympäristövaikutuksista esimerkiksi EPD – ympäristöselosteita. Harmonisoidut kriteerit kestäville materiaaleille ovat apuna rakennusmateriaalien tuottajille ja kiinteistön omistajille. Kriteerit luovat kysyntää sekä tekevät käyttöönottoprosessista helpompaa ja edullisempaa.

Rakennustietosäätiö RTS sr:n  Laura Sariola toteaa, että tämä oli  ajankohtainen projekti.

– Oli hyvin mielenkiintoista kuulla muiden pohjoismaiden ajatuksia kestävistä materiaaleista.  Projektista oli paljon hyötyä RTS EPD- ympäristöselosteiden menetelmäohjeen laadinnassa.

Toimitusjohtaja Heli Kotilainen toivoo, että EPD –ympäristöselosteiden yleistyminen tulee  helpottamaan rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa. Hiilijalanjäljen laskenta on kattavin tapa arvioida rakennuksen ympäristöystävällisyyttä koko sen elinkaaren ajalta.

Ruukki Construction Oy:n Petteri Lautson mukaan harmonisoidut tavat kertoa tuotteen ympäristövaikutuksista tekevät tuotekehityksestä mielekkäämpää teollisuuden kannalta. Omien tuotteiden vaikutukset kokonaisuuden ympäristövaikutuksiin voidaan osoittaa samalla, pätevällä tavalla asiakkaille useassa maassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.12.2015

Ensimmäinen talo Suomessa sai Joutsenmerkin

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty talo on harjakorkeudessa. Järvenpään Mestariasunnot Oy:n rakennuttama luhtitalo Auerkulma Järvenpäässä täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset. Lisää Joutsenmerkittyjä taloja on tulossa.

18.9.2018

VTT ja Aalto-yliopisto selvittävät pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa hyvän sisäilman edellytykset – käyttäjät mukana kehittämässä

Smart & Clean -sisäilmaltaan laadukkaat ja kustannustehokkaat tilat -hankkeessa käytetään uudenlaisia tutkimusmenetelmiä. Mukana olevat Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat valinneet koekohteiksi uusia ja peruskorjattuja rakennuksia. Kiinteistöissä tehdään reaaliaikaisia mittauksia, ja tilojen käyttäjät pääsevät vaikuttamaan antamalla palautetta.

20.7.2018

5 asiaa, jotka kiinteistönhoidon tarjouspyynnössä tulee mainita

Kun taloyhtiölle tulee tarve ostaa kiinteistönhoitopalveluita tai vaihtaa huoltoyhtiötä, kiinteistönhoito on viisainta kilpailuttaa. Kilpailutusasiakirjat kannattaa laatia huolella, sillä se auttaa saamaan toivotunlaisia ja vertailukelpoisia tarjouksia. Seuraavassa on listattu 5 asiaa, jotka kannattaa mainita kiinteistönhoidon tarjouspyynnössä.

2.9.2020

Helsinki Energy Challengen hakuaikaa jäljellä kuukausi

Helsingin kaupungin käynnissä olevan kansainvälisen Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun ensimmäisen vaiheen hakuaikaa on jäljellä kuukausi. Kilpailuilmoittautumiset tulee jättää viimeistään 30. syyskuuta kello 16.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti