Pohjoismaiset kriteerit kestäville rakennusmateriaaleille

Rakennusmateriaalien valintaan vaikuttavat yhä enenevässä määrin kestävän kehityksen periaatteet. Kiinteistönomistajat ovat kiinnostuneita ottamaan huomioon ympäristöasiat mutta he eivät tiedä kuinka toimia. Suomen, Ruotsin, Islannin ja Norjan Green Building Councilit ovat yhdessä rakentaneet ohjeistuksen kestävien materiaalien valinnasta avuksi hankintapäätöksiin ja suunnitteluun. Lisäksi rakennusmateriaalien ja –tuotteiden tuottajia rohkaistaan käyttämään yhteisiä tapoja kertomaan tuotteidensa ympäristövaikutuksista esimerkiksi EPD – ympäristöselosteita. Harmonisoidut kriteerit kestäville materiaaleille ovat apuna rakennusmateriaalien tuottajille ja kiinteistön omistajille. Kriteerit luovat kysyntää sekä tekevät käyttöönottoprosessista helpompaa ja edullisempaa.

Rakennustietosäätiö RTS sr:n  Laura Sariola toteaa, että tämä oli  ajankohtainen projekti.

– Oli hyvin mielenkiintoista kuulla muiden pohjoismaiden ajatuksia kestävistä materiaaleista.  Projektista oli paljon hyötyä RTS EPD- ympäristöselosteiden menetelmäohjeen laadinnassa.

Toimitusjohtaja Heli Kotilainen toivoo, että EPD –ympäristöselosteiden yleistyminen tulee  helpottamaan rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa. Hiilijalanjäljen laskenta on kattavin tapa arvioida rakennuksen ympäristöystävällisyyttä koko sen elinkaaren ajalta.

Ruukki Construction Oy:n Petteri Lautson mukaan harmonisoidut tavat kertoa tuotteen ympäristövaikutuksista tekevät tuotekehityksestä mielekkäämpää teollisuuden kannalta. Omien tuotteiden vaikutukset kokonaisuuden ympäristövaikutuksiin voidaan osoittaa samalla, pätevällä tavalla asiakkaille useassa maassa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

toimiva polkupyörävarasto

2.6.2023

Millainen on toimiva polkupyörävarasto?

Taloyhtiön koon mukaan mitoitettu, käytännöllisesti toteutettu ja asukkaiden kannalta hyvin toimiva polkupyörävarasto on harvinaisuus. Oululaisesta As Oy Oulun Lyhdystä sellainen löytyy. Pyörävarastoon voi saada lisää tilaa hävittämällä hylätyt pyörät.

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

sähkön riittävyyden

30.3.2023

Säästötoimet takasivat sähkön riittävyyden talvella

Leuto talvi, tuontisähkön hyvä saatavuus, kotimaisen tuotannon luotettava toiminta ja sähkön säästäminen varmistivat sähkön riittävyyden kuluneena talvena. Niukin tilanne oli joulukuussa ja kulutushuippu saavutettiin vasta maaliskuussa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti