Pohjoismaiset kriteerit kestäville rakennusmateriaaleille

Rakennusmateriaalien valintaan vaikuttavat yhä enenevässä määrin kestävän kehityksen periaatteet. Kiinteistönomistajat ovat kiinnostuneita ottamaan huomioon ympäristöasiat mutta he eivät tiedä kuinka toimia. Suomen, Ruotsin, Islannin ja Norjan Green Building Councilit ovat yhdessä rakentaneet ohjeistuksen kestävien materiaalien valinnasta avuksi hankintapäätöksiin ja suunnitteluun. Lisäksi rakennusmateriaalien ja –tuotteiden tuottajia rohkaistaan käyttämään yhteisiä tapoja kertomaan tuotteidensa ympäristövaikutuksista esimerkiksi EPD – ympäristöselosteita. Harmonisoidut kriteerit kestäville materiaaleille ovat apuna rakennusmateriaalien tuottajille ja kiinteistön omistajille. Kriteerit luovat kysyntää sekä tekevät käyttöönottoprosessista helpompaa ja edullisempaa.

Rakennustietosäätiö RTS sr:n  Laura Sariola toteaa, että tämä oli  ajankohtainen projekti.

– Oli hyvin mielenkiintoista kuulla muiden pohjoismaiden ajatuksia kestävistä materiaaleista.  Projektista oli paljon hyötyä RTS EPD- ympäristöselosteiden menetelmäohjeen laadinnassa.

Toimitusjohtaja Heli Kotilainen toivoo, että EPD –ympäristöselosteiden yleistyminen tulee  helpottamaan rakennusten elinkaaren hiilijalanjäljen laskentaa. Hiilijalanjäljen laskenta on kattavin tapa arvioida rakennuksen ympäristöystävällisyyttä koko sen elinkaaren ajalta.

Ruukki Construction Oy:n Petteri Lautson mukaan harmonisoidut tavat kertoa tuotteen ympäristövaikutuksista tekevät tuotekehityksestä mielekkäämpää teollisuuden kannalta. Omien tuotteiden vaikutukset kokonaisuuden ympäristövaikutuksiin voidaan osoittaa samalla, pätevällä tavalla asiakkaille useassa maassa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.1.2022

Tiesitkö, mitkä remontit vaikuttavat kotivakuutukseen?

Sekä koti- että kiinteistövakuutusten vakuutusehdoissa on määritelty, mille omaisuudelle aiheutuvia vahinkoja vakuutus korvaa. Vakuutusyhtiöiden ehdot ovat erilaisia. Asunto-osakeyhtiölain mukaista kunnossapitovastuuta selvennetään Kiinteistöliiton julkaisemassa Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa.

24.1.2022

Danske Bank: Taloyhtiöiden konkurssit tulevat lisääntymään

Suomessa on menossa iso taloyhtiöremonttibuumi, sillä 1970- ja 1980-luvuilla rakennettu asuntokanta tarvitsee isoja korjauksia. Danske Bankin taloyhtiölainoista vastaava johtaja Ville Roihu sanoo Talouselämä-lehdessä, että taloyhtiöiden kannattaa remontteja suunnitellessaan huomioida energiatehokkuuden parantaminen. EU:ssa on jo suunnitteilla tähän liittyvää sääntelyä.

14.4.2022

EU ajaa kieltoa nykyisille ilmalämpöpumpuille. Syynä tiukempi sääntely käytettäville kylmäaineille

Ilmalämpöpumppujen suosio on noussut vuosittain tasaisesti. Sähkön ja öljyn hinnannousujen vuoksi lämpöpumppujen suosion on oletettu kasvavan entisestään. Nyt EU maalaa kuitenkin tummia pilviä niiden käytölle kesken kriisiä, jossa haetaan vaihtoehtoja lämmitykseen ja ilmastointiin.

28.1.2022

Energiatehokkuus pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä

Lisälämmöneristämisellä ja eristeiden vaihdolla vaikutetaan rakennuksen energialuokitukseen. Rakenteen lämmöneristävyys ja tiiveys on suurin yksittäinen rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttava valinta. – Rakennuksen tilaaja määrittelee, kuinka pitkää elinkaarta hän lähtee rakennukselle tavoittelemaan, ja tekee materiaalivalintoja sitä kautta, sanoo Kingspan Insulation Oy:n teknisen palvelun päällikkö Maija Toivonen Content Housen tuottamassa Rakentamisen teemaliitteessä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti