Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

vuokrakehitys

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa vuodentakaisesta koko maassa 0,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Vuokrien vuosikasvu oli selvästi muuta Suomea hitaampaa pääkaupunkiseudulla, jossa vuokrat nousivat 0,3 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat Vantaalla (0,6 prosenttia) ja Espoossa (0,5 prosenttia) nopeammin kuin Helsingissä (0,2 prosenttia). Helsingin kantakaupungin alueella vuokrat laskivat 0,2 prosenttia viime vuoden heinä–syyskuusta.

– Heinä–syyskuu on vuokra-asuntomarkkinoiden vilkkain sesonki, kun opiskelijat saapuvat markkinoille etsimään asuntoa tulevaksi lukukaudeksi. Koko maassa vuokralainen löytyi heinä–syyskuussa keskimäärin jopa nopeammin kuin ennen pandemiaa, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

– Vuokra-asuntojen kysyntä on pääkaupunkiseudulla vahvistunut koronavuosista, mutta edelleen runsaan tarjonnan seurauksena vuokralaisen löytäminen on haastavampaa kuin ennen pandemiaa. Tarjontatilanne selittääkin pääkaupunkiseudun vuokrien muuta maata hitaampaa nousua.

Eniten vuokrat nousivat Rovaniemellä (2,5 prosenttia), Oulussa (2,0 prosenttia), Turussa (1,8 prosenttia) sekä Tampereella (1,6 prosenttia). Vuokrat pysyivät lähes muuttumattomana viime vuoteen verrattuna Mikkelissä (0,1 prosenttia), Porissa (0,2 prosenttia) ja Helsingissä.

Kolmioille riittää kysyntää

Vaikka pandemia on väistynyt, kiinnostus suuria vuokra-asuntoja kohtaan on säilynyt. Eniten vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maassa nimenomaan suurissa vuokra-asunnoissa: kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 1,1 prosenttia. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 0,7 prosenttia ja kaksioissa 0,8 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 0,8 prosenttia, kun taas yksiöiden ja kaksioiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan (0,1 prosenttia) vuodentakaiseen verrattuna.

– Erityisesti nopea korkojen nousu ja yleisen epävarmuuden kasvu ovat hidastaneet asuntokauppaa monessa kaupungissa. Epävarmassa tilanteessa moni kotitalous voi pitää vuokralla asumista ennakoitavampana ja joustavampana ratkaisuna, mikä lisännee vuokra-asuntojen kysyntää, Rokkanen toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

toimistotilojen vajaakäyttö

11.10.2022

Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa

Pääkaupunkiseudun toimistotiloissa on tuhansia neliöitä tyhjää tilaa. Eniten tyhjää tilaa on Vallilassa ja vähiten Ruoholahdessa. Toimistotiloja on pääkaupunkiseudulla yhteensä 4,2 miljoonaa neliötä.

epävarmuus

22.2.2023

Epävarmuus lisää kiinnostusta vuokra-asumiseen

Vuokra-asuntojen kysyntä lähti nousuun viime vuoden lopulla taloudellisen epävarmuuden kasvaessa, selviää Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin markkinakatsauksesta. Vuokrat nousivat ja markkinointiajat lyhenivät. Erityisesti suuret vuokra-asunnot kiinnostavat.

20.4.2023

Vuokrien nousu taittui pääkaupunkiseudulla ja Tampereella

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 1,7 prosenttia tammi-maaliskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus. Vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,0 ja muualla Suomessa 2,1 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti