Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

vuokrakehitys

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa vuodentakaisesta koko maassa 0,9 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Vuokrien vuosikasvu oli selvästi muuta Suomea hitaampaa pääkaupunkiseudulla, jossa vuokrat nousivat 0,3 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat nousivat Vantaalla (0,6 prosenttia) ja Espoossa (0,5 prosenttia) nopeammin kuin Helsingissä (0,2 prosenttia). Helsingin kantakaupungin alueella vuokrat laskivat 0,2 prosenttia viime vuoden heinä–syyskuusta.

– Heinä–syyskuu on vuokra-asuntomarkkinoiden vilkkain sesonki, kun opiskelijat saapuvat markkinoille etsimään asuntoa tulevaksi lukukaudeksi. Koko maassa vuokralainen löytyi heinä–syyskuussa keskimäärin jopa nopeammin kuin ennen pandemiaa, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

– Vuokra-asuntojen kysyntä on pääkaupunkiseudulla vahvistunut koronavuosista, mutta edelleen runsaan tarjonnan seurauksena vuokralaisen löytäminen on haastavampaa kuin ennen pandemiaa. Tarjontatilanne selittääkin pääkaupunkiseudun vuokrien muuta maata hitaampaa nousua.

Eniten vuokrat nousivat Rovaniemellä (2,5 prosenttia), Oulussa (2,0 prosenttia), Turussa (1,8 prosenttia) sekä Tampereella (1,6 prosenttia). Vuokrat pysyivät lähes muuttumattomana viime vuoteen verrattuna Mikkelissä (0,1 prosenttia), Porissa (0,2 prosenttia) ja Helsingissä.

Kolmioille riittää kysyntää

Vaikka pandemia on väistynyt, kiinnostus suuria vuokra-asuntoja kohtaan on säilynyt. Eniten vapaarahoitteiset vuokrat nousivat koko maassa nimenomaan suurissa vuokra-asunnoissa: kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 1,1 prosenttia. Yksiöissä vuokrien vuosimuutos oli 0,7 prosenttia ja kaksioissa 0,8 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen vuokrat nousivat 0,8 prosenttia, kun taas yksiöiden ja kaksioiden vuokrat pysyivät käytännössä ennallaan (0,1 prosenttia) vuodentakaiseen verrattuna.

– Erityisesti nopea korkojen nousu ja yleisen epävarmuuden kasvu ovat hidastaneet asuntokauppaa monessa kaupungissa. Epävarmassa tilanteessa moni kotitalous voi pitää vuokralla asumista ennakoitavampana ja joustavampana ratkaisuna, mikä lisännee vuokra-asuntojen kysyntää, Rokkanen toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaalainen lämpö on ilmastoystävällinen ja hintavakaa lämmitysratkaisu

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta. Se tuottaa lämpöenergiansa kotimaisista polttoaineista, muun muassa sekajätteestä. Sen lämpö on kivihiiletöntä jo nyt ja fossiilitonta se tulee olemaan vuonna 2026.

Vantaan Energia

toimistotilojen vajaakäyttö

11.10.2022

Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa

Pääkaupunkiseudun toimistotiloissa on tuhansia neliöitä tyhjää tilaa. Eniten tyhjää tilaa on Vallilassa ja vähiten Ruoholahdessa. Toimistotiloja on pääkaupunkiseudulla yhteensä 4,2 miljoonaa neliötä.

22.12.2021

Joulukuusi hankitaan noin 1,4 miljoonaan suomalaiskotiin

Suomalaiset hankkivat tänä vuonna lähes 1,4 miljoonaa kuusta, joista pääosa on tuttuja metsäkuusia. Puista noin miljoona tulee viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta ja tuontipuita on reilut 100 000 kappaletta. Suurin tuontimaa on Tanska.

22.4.2022

Historiallinen käänne: Pääkaupunkiseudun vuokrat ovat laskeneet jo kesästä lähtien

Asuntojen tarjonta on pääkaupunkiseudulla kasvanut selvästi, mikä on kääntänyt vuokrat laskuun. Loka–joulukuuhun verrattuna vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia. Vuokrien lasku kiihtyi alkuvuonna, sillä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä pudotus oli molemmilla alueilla 0,1 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti