Pihasaunapaketeissa turvallisuuspuutteita

Tukesiin on tullut runsaasti ilmoituksia puutteista, jotka koskevat kuluttajille myytäviä valmiita pihasaunapaketteja. Todettuja puutteita ovat olleet:

• kiukaan tai savupiipun suojaetäisyydet ympärillä oleviin palaviin materiaaleihin eivät ole olleet riittäviä
• kiukaan ja savupiipun yhteensopivuutta ei ole osoitettu
• savupiipun ominaisuuksia ei ole ilmoitettu tai ne eivät vastaa kansallisia rakentamisen määräyksiä
• markkinointimateriaaleissa on esitetty harhaanjohtavasti, että saunarakennus voidaan sijoittaa esim. asuinrakennuksen välittömään läheisyyteen.

Pihasaunapaketille kokonaisuutena ei ole EU:n rakennustuoteasetuksen mukaisia vaatimuksia, koska kyseessä on rakennus eikä tuote. Sen sijaan pihasaunassa käytetyille yksittäisille tuotteille on tuotekohtaisia vaatimuksia. Esimerkiksi kiukaalle (tulisijalle) ja savupiipulle on harmonisoitu tuotestandardi ja niiden pitää olla CE-merkittyjä.

– Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennus on suunniteltu ja rakennetaan säädösten mukaisesti. Hankkeeseen ryhtyvän voi kuitenkin olla vaikea arvioida valmissaunan suunnitelmien oikeellisuutta. Vaarana on, että tontille päätyy sauna, jonka paloturvallisuudessa on riskejä esimerkiksi liian pienien suojaetäisyyksien takia, Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö sanoo.

Varmista nämä, kun olet ostamassa pihasaunapakettia:

• Kiuas ja savupiippu ovat CE-merkittyjä ja niiden mukana on suoritustasoilmoitus, jossa ilmoitetaan tuotteen ominaisuudet.
• Savupiippu on lämpötilaluokkaa T600. Tämän pitää näkyä CE-merkinnässä ja suoritustasoilmoituksessa.
• Kiukaan mukana seuraavista dokumenteista ja merkinnöistä tulee varmistaa se, että savupiippu, johon kiuas liitetään, kestää kiukaasta tulevien palokaasujen lämpötilan. Tällöin kiuas ja savupiippu ovat yhteensopivia ja muodostavat käytettäessä paloturvallisen kokonaisuuden.
• Kiukaan suojaetäisyys rakenteista on kiukaan suoritustasoilmoituksen mukainen.
• Huomio! kiukaan suojaetäisyyttä ei voi pienentää erillisellä suojaseinällä/-rakenteella, ellei kiukaan suojaetäisyyttä ole erikseen testattu kyseisellä suojarakenteella.
• Noudata valmistajan ohjeita kiukaan ja savupiipun asentamisessa ja käytössä.
• Selvitä rakennusvalvonnalta vaadittavat rakentamisen luvat.
• Huolehdi, että pihasauna on riittävän kaukana asuinrakennuksesta.

Ole tarkkana käytettyjen ostamisessa

Netissä myydään paljon käytettyjä kiukaita ja savupiippuja. Ostajan on hyvin vaikea määrittää täyttääkö rakennustuote enää sille asetetut vaatimukset. Myös tuotteen käyttö- ja asennusohjeet voivat olla hukassa. Väärin asennettuna nämä tuotteet aiheuttavat paloturvallisuusriskin. Tukes varoittaa käytettynä ostettujen tuotteiden riskeistä ja suosittelee, että ammattilainen varmentaa tuotteiden sopivuuden ja tekee asennukset.

– Saneerattaessa vanhaa saunaa, tulee ensin selvittää kuntakohtaiset määräykset. Pelkkä tulisijan vaihtokin voi vaatia rakennusluvan, toimenpideilmoituksen tai selvityksen tulisijan vaatimustenmukaisuudesta. Lisäksi vanhan hormin kunto tulee tarkastaa ja varmistaa, että tulisija on soveltuva kyseiseen hormiin. Tulisijan, esimerkiksi kiukaan, pitää olla CE-merkitty ja sen mukana on oltava suoritustasoilmoitus, jonka perusteella voidaan tehdä myös arvio hormin sopivuudesta. Myös riittävä korvausilman saanti tulee varmistaa ja huolehtia, että hormien läpiviennit ovat paloturvallisia, Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko neuvoo.

Muista paloturvallisuus myös paljun ja grillikodan sijoituksessa

Puulämmitteistä paljua, pihatakkaa tai grillikotaa ei saa sijoittaa liian lähelle palavia materiaaleja ja rakennuksia. Myös savupiipun korkeudella on vaatimuksia, jotka tulee tarkistaa kuntakohtaisista ohjeista ja määräyksistä. Vakuutusyhtiö vaativat, että viranomaisten antamia paloturvallisuusohjeita ja -määräyksiä noudatetaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

7.3.2018

Huolehdi omaisuudestasi – älä kerrytä korjausvelkaa

Monelle taloyhtiölle on laadittu pitkäjänteinen suunnitelma kiinteistön korjaamisesta. Käytännössä taloteknisiä korjauksia lykätään kuitenkin vuosilla eteenpäin. Lykkäyksen seurauksena vesivahinkojen riski kasvaa, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä vanhenee, energiaa valuu hukkaan ja sähkölaitteiden turvallisuus heikkenee.

23.2.2022

Latureissa, muuntajissa ja led-valoissa eniten sähköturvallisuuspuutteita

Tukes testautti viime vuonna yhteensä 364 sähkölaitetta, ja testausten perusteella 72 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta. Maahantuojat velvoitettiin keräämään näistä vakavimmin vaaralliset 26 laitetta takaisin käyttäjiltä. Vuotta aiemmin testausten määrä oli 346.

11.3.2022

Videolta vinkkejä taloyhtiöille leikki- ja ulkokuntoilupaikkojen turvallisuudesta

Taloyhtiön on huolehdittava yhteiskäytössä olevan leikki- ja ulkokuntoilupaikan turvallisuudesta kuluttajaturvallisuuslain mukaisesti. Taloyhtiön vastuulla on muun muassa suunnitella leikki- ja ulkokuntoilupaikka turvalliseksi ja huolehtia sen turvallisuudesta koko elinkaaren ajan. Tukes valvoo kuluttajaturvallisuuslain noudattamista.

25.9.2020

BBC: Matala lämmityksen verotus suosii rikkaita

Matala kaasun ja polttoöljyn arvonlisävero suosii varakkaita, kertoo Ison-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n ympäristötoimittaja Roger Harrabin BBC:n verkkosivuilla. Väitteen esitti ensin ajatuspaja Green Alliance. Britanniassa lämmityksessä käytettävien fossiilisten polttoaineiden – ainakin kaasun ja öljyn – alv on yhä vain 5 prosenttia, kun yleinen arvonlisäverokanta saarivaltiossa on 20 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti