Pelko asunnon kunnosta saa ihmiset tarkastuttamaan kotejaan

Tietoisuus rakennusten huonosta kunnosta, sisäilmaongelmista sekä rakennusvirheistä on kasvattanut asuntokaupan yhteydessä tehtävien kuntotarkastusten kysyntää.

Rivitaloasunnot myös kuntotarkastettava

Kuntotarkastus on hyvä tehdä niin omakoti-, erillis- ja paritalon kuin rivitaloasunnon kaupan yhteydessä.

Etenkin, jos kyseessä on pienehkö As Oy -muotoinen rivitaloyhtiö, rasittavat mahdolliset rakenteiden kunnon ongelmat jokaista osakasta yhtä lailla joko suoraan tai välillisesti.

– Esimerkiksi rinteeseen rakennettu kaksikerroksinen rivitaloyhtiö, jossa jokaisen asunnon alin kerros sijaitsee osin maan alla, ovat usein siinä tilanteessa, että rakennuksen yläpuolisten sadevesien puutteellisen ohjaamisen vuoksi maaperän kosteus vaurioittaa jokaista asuntoa kellareista käsin. Tässä tilanteessa korjauskustannukset kohdistuvat jokaiseen osakkeenomistajaan, Raksystemsin toimitusjohtaja Marko Malmivaara muistuttaa, ja lisää:  Tällaisessa tilanteessa korjauskustannukset kasvavat helposti 50-100t euron suuruisiksi jokaista asuntoa kohden.

–  Onneksi esimerkiksi tekemiemme rivitaloasuntojen kuntotarkastusten määrä on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana jopa 60 %’, Malmivaara jatkaa.

Usein ollaan käsityksessä, että taloyhtiö vastaa mahdollisista korjauksista, joten kuntotarkastusta ei tarvita. Esimerkkikohteen tapauksessa taloudellinen vastuu iskee jokaiseen osakkeenomistajaan sataprosenttisesti. Tässä yksi syy, miksi asuntokaupan yhteydessä suositellaan kodin kunnon selvittämistä, jotta uusi ostaja voi välttyä isolta taloudelliselta ahdingolta.

Kuntotarkastus ennen myynnin aloitusta

Kuntotarkastus suositellaan tehtävän jo ennen kohteen myynnin aloittamista, sillä tällöin ostajat ehtivät tutustua kodin todelliseen kuntoon. Myös mahdolliset jatkotutkimukset ehditään tekemään ajoissa ja tulevilta riidan siemeniltä voidaan välttyä.

– Perinteisesti kuntotarkastuksia on tehty omakotitalokaupan yhteydessä juuri ennen kauppatilaisuutta, mutta pitkäjänteisen työmme ansiosta olemme vihdoin päässeet tilanteeseen, missä asiakkaat ovat ymmärtäneet etukäteen tarkastamisen merkityksen. Nykyään arvioisin jopa 30 % kuntotarkastamistamme kohteista olevan työn alla jo ennen myynnin aloittamista. Toki määrän soisi kasvavan, mutta olemme hyvällä tiellä, Raksystemsin Kuntotarkastukset-yksikön johtaja Kim Malmivaara kertoo.

Yhä vielä tänään olemme liian monta kertaa tilanteessa, että tarkastusraportti valmistuu juuri ennen kauppakirjan allekirjoittamista tai pahimmillaan vasta kauppatilaisuuteen, jolloin lisätutkimukset jäävät tekemättä. Tilanne aiheuttaa suuren vaaran riidoille heti kaupan jälkeen. Ammattitaitoiset kiinteistönvälittäjät ovat onneksi riskin jo havainneet ja suosittelevat etukäteen kodin kunnon tarkastamista olipa kyseessä pientalo tai rivitaloasunto.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

vuokralaisia

14.6.2023

Auta vuokralaista pitämään asunto kunnossa

Taloyhtiöissä asuu paljon osakkaiden vuokralaisia, jotka on tärkeää ottaa mukaan kaikkeen asumisviestintään. Vuokranantajan tulee varmistaa, että vuokralainen saa riittävän tiedon hoitovastuistaan, ja rohkaista tätä ilmoittamaan vioista ja puutteista.

sisäilmaselvitys

9.11.2023

Sisäilmaselvitys alkaa havainnosta

Jos asukas kokee sisäilman huonoksi, täytyy tehdä sisäilmaselvitys. Selvityksen teossa auttaa THL:n kehittämä toimintamalli sisäilmatilanteiden selvittämiseen. Tärkeintä on kuitenkin ehkäistä ongelmia hyvällä kiinteistönpidolla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti