Pelkkä pelastussuunnitelma ei riitä, tarvitaan myös tehokasta viestintää

Tulipalot estetään parhaiten toimivilla palovaroittimilla ja pitämällä huolta turvallisen asumisen ohjeista. Myös pelastussuunnitelma on oltava ajan tasalla ja taloyhtiöiden asukkaiden saatavilla. Pelastussuunnitelma itsessään ei riitä tulipalon sattuessa, on myös viestittävä aktiivisesti, muistuttaa Kirkkonummen Sanomat.

Isännöintiliiton suositus on, että taloyhtiö ottaisi vastuulleen myös paristokäyttöiset palovarottimet. Näin varmistettaisiin, että jokaisessa huoneistossa on toimiva palovaroitin. Pariston vaihtaminen voi olla hankalaa esimerkiki vanhuksille, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén kertoo. Sähköverkkoon kytketyt palovarottimet ovat taloyhtiön vastuulla, paristokäyttöisistä huolehtivat asukkaat itse. Osa taloyhtiöistä on jo ottanut paristoilla toimivien palovaroittimien kunnossapidon ja paristojen vaihdon tehtäväkseen.

Oman taloyhtiön riskit on tunnistettava ja tehtävä tarvittavat toimet niiden poistamiseksi. Lisäksi talon turvallisuusasioista asukkaille tiedottaminen on myös äärimmäisen tärkeää. Pelastussuunnitelmaa täytyykin aktiivisesti toteuttaa käytännössä ja arjessa, jotta kaikilla asukkailla on tarvittava tieto ja tunne turvallisuudesta, kertoo Jaana Sallmén.
Joulun aikaan taloyhtiöt voivat tiedotteilla muistuttaa tulien ja valojen paloturvallisesta käsitettelystä.

Paloturvallisuusviikkoa vietetään 23.11.–1.12. Joulukuun ensimmäinen päivä on palovaroitinpäivä.

Kirkkonummen Sanomat 28.11.2019

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.3.2022

Kaupallinen yhteistyö

Safetumin TOP 5 ohjeet taloyhtiön pelastussuunnitelman päivittämiseen

Pelastussuunnitelma on taloyhtiön varautumisen ja onnettomuuksien ehkäisyn käsikirja. Me Safetumilla olemme laatineet pelastussuunnitelmia ja tarkastaneet Suomalaisten kiinteistöjen paloturvallisuusriskejä jo lähes 10 vuotta ja palveluumme luottaa yli 10000 kiinteistöä läpi Suomen. Ohessa meidän asiantuntijamme ohjeet taloyhtiön pelastussuunnitelman päivittämiseen ja laatimiseen.

Safetum

taloyhtiön turvallisuus

2.3.2022

Onko pelastussuunnitelmasi kunnossa?

Varautuminen tulipaloihin ja muihin vaaratilanteisiin on asumisturvallisuuden perusta. Pelastussuunnitelma toimii taloyhtiöiden suunnittelun työvälineenä turvallisuuden rakentamisessa. Sen sisällön määrittävät pelastuslaki ja -asetus.

10.3.2022

Kevään yhtiökokouksessa kannattaa puhua pelastussuunnitelmasta

Tiedottaminen pelastussuunnitelmasta on usein taloyhtiössä heikoin lenkki pelastussuunnitelmaa koskevien velvoitteiden täyttämisessä. Vaikka lain edellyttämä pelastussuunnitelma on laadittu, hallituksen vastuulla on siitä tiedottaminen. – Pelastussuunnitelmat on todennäköisesti laajasti laadittu, mutta niitä ei välttämättä ole päivitetty ja pidetty ajan tasalla eikä tiedottamista ole hoidettu, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama arvioi monen taloyhtiön tilannetta.

25.2.2019

Miten toimit tulipalon sattuessa? – Pelastusturvallisuutta kannattaa harjoitella

Lähes viikoittain syttyy tuhoisa rakennuspalo, missä menetetään myös ihmishenkiä. Turvallisuudentunteeseen ei pidä tuudittautua, vaan oman taloyhtiön paloturvallisuutta tulisi miettiä ja tilanteita harjoitella etukäteen. Mitä teet kun kotona palaa?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti