Parveke on kerrostaloasukkaan pienoisparatiisi

Suomalaisesta parvekkeesta on moneksi. Parhaimmillaan se on leppoisa lisähuone, joka tuo asumiseen lisätilaa ja -mukavuutta.

Moderniin suomalaiseen kerrostaloasuntoon kuuluu parveke, niin myös YIT:llä. Täysin parvekkeettomia eivät ole edes opiskelija-asunnot, kertoo Asuminen Suomi -toimialan tuotepäällikkö Teemu Kapulainen. YIT:n taloissa parvekevalikko vaihtelee kohteittain: on ranskalaisia parvekkeita, muutaman neliön ulokeparvekkeita ja suuria lasitettuja terasseja.

”Premium-kohteissa parvekkeet ovat olohuoneen jatkeita, joissa voi olla tilaa jopa 15 neliötä”, Kapulainen kertoo.

Valtaosa parvekkeista Suomessa on lasitettuja. Modernissa arkkitehtuurissa parvekkeet lasitetaan usein kauttaaltaan kirkkaalla lasilla, joka avaa esteettömän näkymän parvekkeelta ympäristöön. Täysin lasitetut parvekkeet ovat ulkonäöltään kevyitä ja maksimoivat luonnon valon määrän asuntoon. Lasitetun parvekkeen avoin näkymä lisää myös yhteisöllistä henkeä pihapiirin ja asukkaiden välillä.

Parvekkeella on neljä vuodenaikaa

Myös parvekkeiden käyttötavat vaihtelevat. Parveke.fi-sivustoa ylläpitävä Johanna Pelto jakaa suomalaiset kahteen ryhmään sen mukaan, millainen suhde heillä on parvekkeeseensa. Toiset hyödyntävät joka ikisen neliösentin ja sisustavat parvekkeen lattiasta kattoon hyöty- ja koristekasveilla, toiset käyttävät parveketta lähinnä varastotilana.

”Loppukesästä innokkaan parvekeviljelijän parveke muistuttaa pikemminkin viidakkoa”, Pelto kuvailee.

Parveke mielletään helposti pelkäksi kesähuoneeksi. Pelto on eri mieltä. Hänen mukaansa parvekkeella on neljä vuodenaikaa. Keväällä parveketta värittävät hyvin viileää kestävät tetenarsissit ja muut kevätkukat, kesällä nautitaan auringosta ja huolehditaan kasveista, syksyllä vaihdetaan tilalle syysistutukset.

”Eikä parveketta unohdeta talveksikaan. Jouluksi sinne kannetaan isoja sypressejä sekä jouluvaloja ja -koristeita. Lopputalven ajan ilmettä tuovat isot lyhdyt, oksat ja muut koristeet, jotka näkyvät sekä sisälle että ulos,” Pelto kuvailee.

Parvekkeella kasvukausi on pitkä

Parveke sisustetaan kuten kodin muutkin tilat. Pelto kehottaa miettimään, miten parveketta aiotaan käyttää.

”Haluatko vihreän paratiisin aurinkotuoleineen, seurustelupaikan, ruokailutilan, lasten tai lemmikkien leikkipaikan vai kenties hyötypuutarhan?”

Lasitettu parveke toimii mainiosti kasvihuoneena, jolla kasvukausi jatkuu pitkään, maaliskuusta loka-marraskuulle asti. Viime vuosina suosioon noussut kaupunkiviljely näkyy myös parvekkeilla. Seinät peitetään istutustelineillä, lattia viljelyastioilla.

”Tässä pitää muistaa huomioida parvekkeen kantavuus, joka on yleensä noin 400–500 kg/m2. Suuret istutusastiat, kalusteet ja märkä multa painavat yllättävän paljon”, Pelto sanoo.

Toinen turvallisuusasia, joka usein unohtuu, on se, että parveke on asunnon hätäpoistumistie.

”Sitä ei saa tukkia kokonaan, ja esimerkiksi verkotusten on oltava helppoja irrottaa”, Pelto muistuttaa.

Tekstiilit tuovat kodikkuutta

Parhaimmillaan parveke on levollinen lisähuone, joka tuo asumiseen mukavuutta.

”Olisi hulluutta jättää parveke ja sen tarjoamat lisäneliöt hyödyntämättä”, Pelto sanoo.

Parvekkeella saa toteuttaa villeimmätkin unelmat, sillä pienen tilan sisustus on helposti muunneltavissa. Pelto neuvoo silti sisustamaan parvekkeen yhtenäiseksi muun kodin kanssa.

”Kun käytetään samoja värejä ja materiaaleja kuin sisälläkin, parveke on saumaton osa kodin kokonaisuutta. Moderni olohuone ja boheemi parveke voivat muodostaa liian suuren kontrastin.”

Sisustustrendeistä parvekkeilla näkyvät itse tekemisen suosio sekä pyrkimys ekologisuuteen, luonnonmateriaaleihin ja kierrätykseen. Esimerkiksi vaihtolavoista rakennetaan edelleen kokonaisia oleskeluryhmiä.

Oleellinen osa kodikasta parveketta on lattia. YIT:n taloissa paljaan betonipinnan voi halutessaan kattaa esimerkiksi puuritilällä tai matolla jo rakennuksen viimeistelyvaiheessa, kertoo Kapulainen. Myös erilaisia laudoituksia näkee paljon, eikä mikään estä peittämästä parvekkeen lattiaa perinteisellä räsymatolla, jos kastumisen vaaraa ei ole.

Etenkin oleskelutiloina käytettävillä parvekkeilla näkee paljon myös verhoja säänkestävistä kaihtimista tavallisilla kiskoilla kulkeviin perusverhoihin.

”Bambukaihtimia sen sijaan näkee enää harvoin”, Pelto kertoo.

Seitsemän parasta parvekeideaa

  1. Järjestä lapsille pieni hiekkalaatikko leluineen.
  2. Ota seinät ja katto hyötykäyttöön hyllyjen, ritilöiden ja amppeleiden avulla.
  3. Tuo parvekkeelle kesäksi kalusteita, kasveja ja tekstiilejä sisätiloista.
  4. Ota onnistuneista istutuksista ja kokonaisuuksista kuvia ja kirjoita asioita muistiin tulevaa kesää varten.
  5. Sisusta ja koristele parveke vuodenaikojen mukaan.
  6. Ota huomioon naapurit ja taloyhtiön säännöt.
  7. Rentoudu ja nauti parvekkeestasi.

Lähde: Parveke.fi

Suomi100-juhlavuonna YIT innostaa suomalaisia kehittämään yhdessä tulevaisuuden pihapiiriä, tarjoaa apua pihojen viihtyisyyden lisäämiseen pienillä hyvillä teoilla ja lahjoittaa yhden tulevaisuuden pihan yhteiseen käyttöön. Lue lisää: http://ow.ly/w9k630ahI2F

YIT paketoi parvekkeet

YIT kehittää parhaillaan parvekekonseptia, jossa parvekkeet kasataan valmiiksi jo ennen kuin ne tuodaan rakennustyömaalle, kertoo Asuminen Suomi -toimialan tuotepäällikkö Teemu Kapulainen. Tavoite on, että parvekkeet asennetaan paikalleen kokonaisina, kohteen loppuvaiheessa lähellä valmistumista.

”Valmis jälkiasennettava parvekepaketti lyhentää rakennusaikaa, parantaa työturvallisuutta ja laskee kokonaiskustannuksia”, Kapulainen kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

parvekekaidejärjestelmien turvallisuus

31.5.2023

Parvekekaidejärjestelmien turvallisuutta aletaan selvittää

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on käynnistänyt markkinavalvontahankkeen parvekekaidejärjestelmien turvallisuudesta Tikkurilassa sattuneen onnettomuuden vuoksi. Tavoitteena on, että toimialalle luodaan yhtenäinen ja selkeä mitoitus- ja testauskäytäntö.

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti