Paranna paloturvallisuutta tarkistuttamalla ja korjauttamalla kodin sähköistys

Mikä on kodin sähköasennusten todellinen kunto? Palaako sulake vai nouseeko käry, kun useampia sähkölaitteita käytetään samanaikaisesti?

Meneillään oleva Paloturvallisuusviikko nostaa esiin kodin paloriskejä, joista yksi on huonokuntoinen tai ylikuormittunut sähköistys. Sähkölaitteiden määrä kotona kasvaa edelleen ja jatkojohtojen määrä paljastaa ylikuormituksen vaaran.

On korkea aika kutsua ammattitaitoinen sähkömies apuun, jos jokin pistorasia tai valokytkin on rikkoutunut tai tummunut. Samoin jos niitä koskettaessa saa pienenkin sähköiskun. Myös valokytkinten särinä tai valojen vilkkuminen kertovat tulipalon vaarasta.

Kun sähköstä on kyse, mitään riskiä hengen tai omaisuuden vaarantamiseksi ei pidä ottaa. Tulee myös muistaa, että turvallinen ja hyvätasoinen sähköistys on yksi asunnon myyntivalteista. Ostajana puolestaan kannattaa ottaa etukäteen selvää, millä tasolla sähköistykset ovat.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n ylläpitämä Löydä sähkömies -palvelu haastatteli äskettäin joidenkin vakuutusyhtiöiden riskienhallinnasta vastaavia asiantuntijoita liittyen sähköistyksen virheiden aiheuttamiin vahinkoihin. Heidän kaikkien viestinsä oli, että usein palovahinkojen aiheuttajaksi paljastuu virheellinen tai rikkoutunut sähköasennus ja siksi asukkaiden on tärkeää mm. aika ajoin tarkistuttaa sähkölaitteistojen kunto.

Ammattilaisen tekemä sähköistyksen kuntokartoitus voi mittauksineen paikantaa asennusvirheitä ja sähkölaitteiston huonokuntoisuuden, joka ei päälle päin näy. Lisäksi osaavalta sähköasentajalta saa opastusta uusista ratkaisuista, joilla turvallisuutta ja asumismukavuutta voi entisestäänkin parantaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kodin paloturvallisuutta

31.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miten kodin paloturvallisuutta tulisi hoitaa?

Kodin paloturvallisuutta hoidetaan varautumalla ja tiedostamalla riskit. Toimivalla palovaroittimella ja alkusammutusvälineillä pääsee jo pitkälle. On hyvä myös perehtyä pelastussuunnitelmaan ja toimintaohjeisiin tulipalotilanteen varalle.

Safetum

29.11.2023

Taloyhtiön paloturvallisuus rakentuu yhteistyössä

Lähtökohtaisesti kiinteistön turvallisuudesta ja sen valvonnasta vastaa kiinteistön omistaja, mutta asukkaillakin on oma roolinsa paloturvallisuuden ylläpitämisessä. Vastuu palovaroittimien hankinnasta ja kunnossapidosta siirtyy ensi vuonna asukkailta taloyhtiölle.

palovaroittimet

1.12.2023

Taloyhtiöillä kaksi vuotta aikaa hankkia asuntoihin palovaroittimet

Uudistettu pelastuslaki siirtää palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuun taloyhtiöille ja muille asuinkiinteistöjen omistajille. Velvoitteen siirto huoneiston haltijalta rakennuksen omistajalle parantaa paloturvallisuutta.

9.3.2023

Vuokranantaja, muista nämä vähennykset veroilmoituksessa

Vuokranantajalla on oikeus vähentää vuokratuloistaan niiden hankkimisesta aiheutuneet menot. Tehdyt vähennykset pienentävät verotettavan vuokratulon määrää ja maksettavia veroja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti