Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole.

Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa. Moni tekee porkkana-, peruna- ja lanttulaatikoita sekä valmistaa tortut itse.

Perinteiden rinnalle on tullut uusia tottumuksia. Yhä useampi syö jouluna kasvispainotteista ruokaa ja esimerkiksi ruokaisia salaatteja, jolloin uunia ei edes tarvita. Onpa sellaisiakin perheitä, joissa perinteiset jouluruuat korvataan vaikkapa sushilla.

Kinkun paistaa noin eurolla

Monien sähköyhtiöiden sivuilta voi seurata omaa sähkönkulutustaan jopa tunnin tarkkuudella. Sähkönkulutusta voi arvioida itsekin.

Helenin laskelmien mukaan laatikkoruuan paistaminen kuluttaa 1,5 kilowattituntia eli maksaa sähkön nykyhinnalla noin 25 senttiä. Kinkun paistaminen kestää useita tunteja mutta lämpötila on matalampi, joten kustannus on euron luokkaa. Lieden käyttö maksaa noin 15 senttiä, jos sitä käyttää tunnin pari.

Tottumuksiaan muuttamalla jouluvalmisteluissa voi säästää aikaa ja energiaa – myös omaa energiaa. Kymmenen kilon kinkun sijaan voi valita kompaktin juhlakinkun, josta ei jää viikkokausiksi tähteitä. Sitä ei tarvitse pitää uunissa tuntikausia.

Kylmälaitteet koetuksella

Jääkaappi ja pakastin kannattaa pitää puhtaina ja jäättöminä – niin jouluna kuin muutenkin. Jääkaapin suosituslämpötila on noin +5 astetta ja pakastimen –18 astetta.

Erityisesti jouluna on hyvä muistaa, että liian täyteen ahdettu jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä kuin väljästi täytetty. Ruokia ei pidä jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön. Jos ulkona ei ole pakkasta, parvekkeellakin voi väliaikaisesti säilyttää ruokia hyvin suojattuna ja säästää jääkaapin kapasiteettia.

Entä raaskiiko joulusaunaa lämmittää? Kerrostalon saunavuoro ei kasvata kotitalouden sähkölaskua. Omaan saunaan kannattaa mennä heti, kun se on lämmin, eikä vasta sitten, kun on ensin katsottu jouluelokuva tai syöty riisipuuroa.

Puolitoista tuntia päällä oleva sauna kuluttaa energia 8 kilowattituntia, mikä maksaa noin 1,20 euroa. Jos sauna on päällä tuntikausia, energiaa kuluu turhaan.

Näin käytät sähköä fiksusti jouluna – Helenin 5 vinkkiä

• Paista jouluruuat ja leivonnaiset kerralla. Uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen.
• Suosi puolivalmiita juuressoseita, jotta sinun ei tarvitse pestä, kuoria, pilkkoa ja keittää lanttuja, perunoita sekä porkkanoita. Säästät sähköä ja omaa energiaasi joulunviettoon!
• Siivoa jääkaappi ja säädä lämpötila riittävän viileäksi. Karsi turhat ja vanhentuneet ruuat pois ja tee tilaa isommille ruokamäärille. Sopiva lämpötila on noin viisi astetta; voit joutua viilentämään lämpötilaa normaalista, jos ruokaa on paljon.
• Etukäteen tehdyn ruuan voi pienelle porukalle mainiosti lämmittää mikroaaltouunissa. Isot laatikot kuumenevat kätevimmin kiertoilmauunissa.
• Keskitä saunominen niin, että kaikki saunovat kerralla tai ihan peräkkäin.

Katso esimerkkejä sähkölaitteiden kulutuksesta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tietoa sähköautoilusta

4.8.2022

Taloyhtiöille tietoa sähköautoilusta

Sähköautojen määrä kasvaa koko ajan. Niiden käyttöön ja lataukseen liittyy kuitenkin myös epäluuloja. Sähköautoista kaivataan enemmän tietoa, ja sitä on nyt saatavilla Sähköautoillen.fi-sivustolta, jossa kerrotaan sähköautoista kansantajuisesti.

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

21.4.2022

Taloyhtiöt rakentavat latausasemia kiihtyvään tahtiin − Suomi paransi asemiaan kansainvälisessä vertailussa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAan tulleiden avustushakemusten käsittely on ruuhkautunut. Nyt käsitellään vielä viime vuoden hakemuksia. Avoimia hakemuksia on kaikkiaan yli 600, yli 10 miljoonan euron arvosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti