Paljonko ennakoiva korjaaminen säästää?

Kosteus- ja hometalkoiden Korjaa ajoissa ja säästä -tutkimushanke selvittää, kuinka paljon kustannuksia voidaan säästää, mikäli rakennusten korjaustoimet aloitetaan ajoissa ennen rakennusosien vaurioitumista. Alkuvuodesta valmistuvan tutkimuksen tuloksista hyötyvät kiinteistönomistajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Rakennusten ylläpidossa on tyypillistä korjausten aloituksen venyttäminen liian pitkään. Usein työhön ryhdytään vasta, kun jokin rakennusosa vaurioituu esimerkiksi vesivuodon seurauksena tai rakenteiden ja järjestelmien ongelmat laukaisevat käyttäjien oireilun.

”Kosteus- ja hometalkoiden tärkeimpiä tehtäviä on tukea kiinteistönomistajia ennakoivassa korjaamisessa. Suomessa rakennuskannan korjausvelan arvioidaan olevan 30–50 miljardia euroa. Nyt käynnistämämme tutkimuksen tuloksista hyötyvät kiinteistönomistajat sekä julkisella että yksityisellä sektorilla”, toteaa talkoiden ohjelmapäällikkö Katja Outinen.

FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:n tekemässä tutkimuksessa verrataan kahden eri korjaustavan suoria korjauskustannuksia. Ensimmäisessä tapauksessa rakenne korjataan hieman ennen kuin se vaurioituu, jolloin rakennetta ei tarvitse kuivata eikä puhdistaa mikrobeista. Toisessa tapauksessa rakenne korjataan vasta, kun vaurioituminen on jatkunut niin pitkään, että korjaus vaatii rakenteen purkamisen, puhdistamisen ja materiaalien vaihtamisen. Ensi helmikuussa valmistuvan tutkimuksen tulokset esitetään selkeänä taulukkomallina. Tutkimushankkeen taloudelliset tarkastelut ja raportoinnin tekee DI Paavo Kero.

Parempi myöhään käy kalliiksi

”Meillä on kokemusperäinen tieto siitä, että korjausten lykkääminen nostaa kustannuksia helposti kaksin- tai jopa kolminkertaisiksi. Nyt tavoitteena on selvittää, kuinka paljon kustannukset tarkkaan ottaen kasvavat, jos korjauksia ei tehdä ajoissa”, kertoo tutkimuksesta vastaava tekniikan tohtori Juhani Pirinen FCG Suunnittelu ja Tekniikka Oy:stä.

Pirisen mukaan ennaltaehkäisevä korjaaminen on viime vuosina jonkin verran lisääntynyt, mutta edelleen sitä tehdään liian vähän. Julkisella puolella rajoitteena ovat usein niukat määrärahat.

”Korjausrakentamisen suorittaminen ajoissa on paitsi rakennusten käyttäjien terveyden kannalta tärkeää myös kustannustehokasta. Kouluistamme löytyy lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka kustannukset ovat karanneet käsistä, kun korjauksia on lykätty liian pitkälle. Kouluja on jouduttu jopa purkamaan, koska korjaaminen olisi tullut kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen”, Juhani Pirinen toteaa ja huomauttaa, että Korjaa ajoissa ja säästä -tutkimuksessa lasketaan ainoastaan rakennusteknisiä kustannuksia. ”Niiden lisäksi seuraa käyttäjien terveysongelmien ja tuottavuuden laskusta aiheutuvia kustannuksia, jotka eivät sisälly tutkimukseen.”

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.12.2021

Asumistottumuksia muuttamalla sähkölaskuissa voi säästää − Lattialämmitys voi jopa kaksinkertaistaa kulut

Sähkö on nyt niin kallista, että viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten. Tiistaiaamuna hinta nousi jo 1,24 euroon kilowattitunnilta. Asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta muistuttaa Talouselämä- lehdessä, että sähkön säästämiseksi on paljon tehtävissä, jos malttaa perehtyä sähkösopimuksiin ja viilata arjen rutiineja.

23.12.2021

Paljonko jouluna kuluu sähköä?

Joulun aika ei näy sähkön kulutushuippuina, niin kuin ennen vanhaan, koska tavat ovat muuttuneet. Kaikille samanlaista joulunviettotapaa ei enää ole. Monelle todellinen joulu alkaa edelleen siitä, kun saa valvoa aaton vastaisen yön kinkun paistumista uunissa.

10.11.2021

Asuntokauppaan tulee korjausvelkalaskuri − Taloyhtiöt voidaan jakaa hyvä- ja huonokuntoisiin

Korjausvelkalaskuri jakaa taloyhtiöt hyvä- ja huonokuntoisiin. Kauppalehti kertoo, että laskuria käyttämällä kukaan ei enää ottaisi vahingossa kannettavakseen velattoman kauppahinnan päälle tulevaa kymmenientuhansien eurojen korjausvelkaa. Kehittäjien mukaan rakenteilla oleva Talotutka-niminen laskuri kääntää isännöitsijäntodistukset selkokielelle.

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti