Pakkasella vesiputket ovat koetuksella – tarkkaavaisuudella voit säästyä isolta remontilta

Ei ole tavatonta, että purevan kylmä ilma jäädyttää osan putkistoa ja rikkoo sen. Suomessa rakennusten vesijärjestelmät on kuitenkin suunniteltu toimimaan ongelmattomasti myös hyisellä kelillä. Normaaleissa olosuhteissa pakkasen ei siis pitäisi päästä aiheuttamaan vahinkoa kodin putkistoihin. Jos näin siitä huolimatta tapahtuu, asiaan on reagoitava heti.

− Jos käyttövesiputki jäätyy, se kertoo väistämättä joko rakennusvirheestä tai vauriosta. Jotta putki ei jäätyisi, sen ympäristön tulisi olla lämpötilaltaan koko ajan plussan puolella. Tämä on ainoa turvallinen vaihtoehto, kertoo LVI-teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen Helsingin Sanomille.

Erityisen ongelmallisia ovat vanhat omakotitalot, joiden putket kulkevat kellarissa tai alapohjassa. Aikaa myöten perustuksiin muodostuu rakoja, joista kylmä ulkoilma pääsee sisään.

Pahimmillaan putken kohdalle tulee kylmäilmasuihku, joka jäädyttää sen tehokkaasti. Omakotitaloissa, paritaloissa ja rivitaloissa asuvia Mäkinen neuvoo tarkkailemaan rakennuksen kuntoa säännöllisesti.

− Paras ratkaisu on huolehtia, että putkisto on eristetty tarpeeksi hyvin. Tilkitse, tiivistä ja korjaa tarvittaessa. Tällä pötkii jo pitkälle, hän summaa.

Näkymättömissä olevien putkistojen ohella monen talon ulkoseinässä on erillinen vesiposti puutarhaletkua varten.

Mäkinen neuvoo irrottamaan letkun keloineen talveksi ja viemään lämpimään säilöön. Letkun irrottaminen kannattaa, sillä jäätyessään se voi menettää elastisuutensa ja rikkoa letkun liittimet ja niin sanotut pistoolit. Vesiposti itsessään ei voi jäätyä, jos se on asennettu oikein ja valutettu sulkemisen jälkeen tyhjäksi.

Turvaudu aina ammattilaiseen

Asiantuntijat neuvovat turvautumaan vesijohtoasioissa aina ensisijaisesti ammattilaiseen apuun ja neuvoihin. Ammattilaisten käsissä putkien sulattamisen vaarat minimoituvat. Heillä on tietotaito ja työkalut, joilla varautua kaikkiin tilanteisiin.

Helsingin rakennusvalvontaviraston talotekniikan asennustarkastaja Vilho Hinkkanen muistuttaa, että jos Itsekseen menee sulattelemaan, siinä on ensinnäkin tulipalovaara ja toiseksi vakavan vesivahingon vaara, jos vedentuloa ei osata sulkea.

Muoviputket kestävät yleensä pakkasta, mutta ongelmakohtana ovat putkien metalliset liitokset ja venttiilit. Palloventtiilien kuulat halkeavat usein, koska ne ovat onttoja ja täynnä vettä.

Jos putkisto on päässyt jäätymään, se kannattaa tarkastaa. Jos vesijohtoverkoston osan tiedetään olevan lähellä maan pintaa, Hinkkasen mukaan päälle kannattaa kasata lunta.

− Lumi on hyvä eriste ja hidastaa aika hyvin roudan kulkua alaspäin.

Hinkkasen mukaan valvomattomasta talosta on viisasta kytkeä veden pääsulut kiinni. Jos siellä ei käy ketään pitkään aikaan, putkirikon sattuessa mikään ei katkaise vedentuloa. Siitä voi syntyä iso lasku.

Toimi jo kesällä

Omakotiliiton rakennusneuvoja Torsti Siltanen kertoo Helsingin Sanomille, että varsinainen työ pakkasputkirikkojen estämiseksi olisi tehtävä jo kesällä.

Tavallista korkeamman riskin taloja ovat sellaiset, joissa vesiputkisto ei ole riittävän syvällä, tai jos putket ovat jostain syystä jääneet eristämättä.

− Kovilla pakkasilla myös kesämökeillä sattuu putkirikkoja suhteellisen paljon. Etelä-Suomessakin vesiputket pitäisi saada ainakin 2,1 metrin syvyyteen, mutta näinhän ei usein ole, vaan putkisto kulkee selvästi lähempänä maanpintaa, Siltanen sanoo.

Metrin syvyydessä olevat vesiputket kestävät Siltasen mukaan pitkäänkin noin viidentoista asteen pakkasta, mutta eivät enää kovin pitkään kahdenkymmenen asteen pakkasta. Eri asia on sitten vesiputkisto, joka tyhjennetään talven ajaksi, jos mökillä ei silloin käydä.

Vesiputkiston voi myös lämmittää sähköllä

Putkien yhteyteen voi asentaa myös lämmityksen. Täytyy vain huolehtia siitä, että lämmitys suuntautuu putkiin eikä maahan.

Perinteinen keino putkien jäätymisen estämiseksi, veden juoksuttaminen, on Siltasen mukaan muutaman päivän ajan sopiva keino, mutta ei suosittele menetelmää koko talveksi.

− Kyllä veden virtaus tietenkin auttaa. Riittää hyvin, jos puoli litraa minuutissa valuu hanasta. Se on silloin 30 litraa tunnissa.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen muistuttaa HS:n artikkelissa, että vesiputkien jäätyminen on lähinnä pienkiinteistöjen kuten omakotitalojen ongelma.

− Kerrostalojen kohdalla asia ei oikeastaan koske uudempia taloja. Vanhemmissa kerrostaloissa vesiputkien jäätyminen voi aiheuttaa ongelmia rakennuksen kylmissä säilytystiloissa. Jos kiinteistön vesijohdoissa huomataan jäätymisestä johtuvaa oireilua, pitää olla heti yhteydessä ammattilaiseen. Palvelulla on tietysti hintansa, mutta niin on putkirikoilla ja vesivahingoillakin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.2.2017

Välty pakkasen tuomilta ikäviltä yllätyksiltä sähkölaskussa

Mitä enemmän mittarilukema painuu miinukselle, sitä enemmän sähkölasku nousee plussalle. Etelä-Suomessakin on nähty muutamia lyhyitä pakkasia, ja pakkanen paukkuu tasaisesti muualla Suomessa. Monille pakkasen sähkölaskuun tuomat piikit tulevat täytenä yllätyksenä.

14.1.2022

Sään nopea lauhtuminen rikkoo vesiputkia

Monessa kodissa on koettu ikävä yllätys, kun kovat pakkaset ovat äkillisesti hellittäneet. Vesiputket ovat alkaneet räjähdellä rikki. − Ilmiö on kohtalaisen yleinen erityisesti vanhoissa pientaloissa, erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo Helsingin Sanomille.

19.1.2022

Tiesitkö, mitkä remontit vaikuttavat kotivakuutukseen?

Sekä koti- että kiinteistövakuutusten vakuutusehdoissa on määritelty, mille omaisuudelle aiheutuvia vahinkoja vakuutus korvaa. Vakuutusyhtiöiden ehdot ovat erilaisia. Asunto-osakeyhtiölain mukaista kunnossapitovastuuta selvennetään Kiinteistöliiton julkaisemassa Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa.

23.9.2020

Tyhjät asunnot ja seisova vesi uhka käyttöveden puhtaudelle

Viemäri- ja käyttövesiputkien tekninen käyttöikä on noin 30–50 vuotta. Putkista irtoavat epäpuhtaudet voivat aiheuttaa tukoksia hanoihin, wc-istuimiin ja lämmönvaihtimiin. Haasteen käyttöveden puhtaudelle aiheuttavat myös kerrostaloissa tyhjillään olevat asunnot, joiden putkissa vesi seisoo, kirjoittaa TM Rakennusmaailma -lehti.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti