Pakkasella vesiputket ovat koetuksella – tarkkaavaisuudella voit säästyä isolta remontilta

Ei ole tavatonta, että purevan kylmä ilma jäädyttää osan putkistoa ja rikkoo sen. Suomessa rakennusten vesijärjestelmät on kuitenkin suunniteltu toimimaan ongelmattomasti myös hyisellä kelillä. Normaaleissa olosuhteissa pakkasen ei siis pitäisi päästä aiheuttamaan vahinkoa kodin putkistoihin. Jos näin siitä huolimatta tapahtuu, asiaan on reagoitava heti.

− Jos käyttövesiputki jäätyy, se kertoo väistämättä joko rakennusvirheestä tai vauriosta. Jotta putki ei jäätyisi, sen ympäristön tulisi olla lämpötilaltaan koko ajan plussan puolella. Tämä on ainoa turvallinen vaihtoehto, kertoo LVI-teknisten Urakoitsijoiden erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen Helsingin Sanomille.

Erityisen ongelmallisia ovat vanhat omakotitalot, joiden putket kulkevat kellarissa tai alapohjassa. Aikaa myöten perustuksiin muodostuu rakoja, joista kylmä ulkoilma pääsee sisään.

Pahimmillaan putken kohdalle tulee kylmäilmasuihku, joka jäädyttää sen tehokkaasti. Omakotitaloissa, paritaloissa ja rivitaloissa asuvia Mäkinen neuvoo tarkkailemaan rakennuksen kuntoa säännöllisesti.

− Paras ratkaisu on huolehtia, että putkisto on eristetty tarpeeksi hyvin. Tilkitse, tiivistä ja korjaa tarvittaessa. Tällä pötkii jo pitkälle, hän summaa.

Näkymättömissä olevien putkistojen ohella monen talon ulkoseinässä on erillinen vesiposti puutarhaletkua varten.

Mäkinen neuvoo irrottamaan letkun keloineen talveksi ja viemään lämpimään säilöön. Letkun irrottaminen kannattaa, sillä jäätyessään se voi menettää elastisuutensa ja rikkoa letkun liittimet ja niin sanotut pistoolit. Vesiposti itsessään ei voi jäätyä, jos se on asennettu oikein ja valutettu sulkemisen jälkeen tyhjäksi.

Turvaudu aina ammattilaiseen

Asiantuntijat neuvovat turvautumaan vesijohtoasioissa aina ensisijaisesti ammattilaiseen apuun ja neuvoihin. Ammattilaisten käsissä putkien sulattamisen vaarat minimoituvat. Heillä on tietotaito ja työkalut, joilla varautua kaikkiin tilanteisiin.

Helsingin rakennusvalvontaviraston talotekniikan asennustarkastaja Vilho Hinkkanen muistuttaa, että jos Itsekseen menee sulattelemaan, siinä on ensinnäkin tulipalovaara ja toiseksi vakavan vesivahingon vaara, jos vedentuloa ei osata sulkea.

Muoviputket kestävät yleensä pakkasta, mutta ongelmakohtana ovat putkien metalliset liitokset ja venttiilit. Palloventtiilien kuulat halkeavat usein, koska ne ovat onttoja ja täynnä vettä.

Jos putkisto on päässyt jäätymään, se kannattaa tarkastaa. Jos vesijohtoverkoston osan tiedetään olevan lähellä maan pintaa, Hinkkasen mukaan päälle kannattaa kasata lunta.

− Lumi on hyvä eriste ja hidastaa aika hyvin roudan kulkua alaspäin.

Hinkkasen mukaan valvomattomasta talosta on viisasta kytkeä veden pääsulut kiinni. Jos siellä ei käy ketään pitkään aikaan, putkirikon sattuessa mikään ei katkaise vedentuloa. Siitä voi syntyä iso lasku.

Toimi jo kesällä

Omakotiliiton rakennusneuvoja Torsti Siltanen kertoo Helsingin Sanomille, että varsinainen työ pakkasputkirikkojen estämiseksi olisi tehtävä jo kesällä.

Tavallista korkeamman riskin taloja ovat sellaiset, joissa vesiputkisto ei ole riittävän syvällä, tai jos putket ovat jostain syystä jääneet eristämättä.

− Kovilla pakkasilla myös kesämökeillä sattuu putkirikkoja suhteellisen paljon. Etelä-Suomessakin vesiputket pitäisi saada ainakin 2,1 metrin syvyyteen, mutta näinhän ei usein ole, vaan putkisto kulkee selvästi lähempänä maanpintaa, Siltanen sanoo.

Metrin syvyydessä olevat vesiputket kestävät Siltasen mukaan pitkäänkin noin viidentoista asteen pakkasta, mutta eivät enää kovin pitkään kahdenkymmenen asteen pakkasta. Eri asia on sitten vesiputkisto, joka tyhjennetään talven ajaksi, jos mökillä ei silloin käydä.

Vesiputkiston voi myös lämmittää sähköllä

Putkien yhteyteen voi asentaa myös lämmityksen. Täytyy vain huolehtia siitä, että lämmitys suuntautuu putkiin eikä maahan.

Perinteinen keino putkien jäätymisen estämiseksi, veden juoksuttaminen, on Siltasen mukaan muutaman päivän ajan sopiva keino, mutta ei suosittele menetelmää koko talveksi.

− Kyllä veden virtaus tietenkin auttaa. Riittää hyvin, jos puoli litraa minuutissa valuu hanasta. Se on silloin 30 litraa tunnissa.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen muistuttaa HS:n artikkelissa, että vesiputkien jäätyminen on lähinnä pienkiinteistöjen kuten omakotitalojen ongelma.

− Kerrostalojen kohdalla asia ei oikeastaan koske uudempia taloja. Vanhemmissa kerrostaloissa vesiputkien jäätyminen voi aiheuttaa ongelmia rakennuksen kylmissä säilytystiloissa. Jos kiinteistön vesijohdoissa huomataan jäätymisestä johtuvaa oireilua, pitää olla heti yhteydessä ammattilaiseen. Palvelulla on tietysti hintansa, mutta niin on putkirikoilla ja vesivahingoillakin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

8.4.2022

Voiko osakas saada hyvitystä jo tekemästään kylpyhuoneremontista linjasaneerauksen yhteydessä?

Kiinteistöposti: Osakkeenomistaja voi säästyä linjasaneerauksen yhteydessä uudelta remontilta omassa huoneistossaan. Asunto-osakeyhtiölain 6 luvun 32 §:ssä on ns. hyvityssäännös, joka on olemassa niitä tilanteita varten, joissa aiempi taloyhtiössä tehty työ voidaan hyödyntää osana yhtiön saneeraushanketta.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

23.11.2022

Olisiko aika uusia sähköt?

Taloyhtiön sähköjärjestelmä on syytä saneerata, jos se on todettu turvallisuudeltaan puutteelliseksi tai kapasiteetiltaan riittämättömäksi nykypäivän tarpeisiin. Nykypäivänä suomalaisten sähkönkäyttö on huomattavan suurta. Sähköt voidaan päivittää esimerkiksi putkiremontin yhteydessä.

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti