Pääkaupunkiseudun toimistotilojen vajaakäyttö kasvussa

toimistotilojen vajaakäyttö

Pääkaupunkiseudun keskeisillä toimistoalueilla oli syyskuun lopulla noin 517 000 neliömetriä tyhjää toimitilaa, mikä on yli 42 000 neliötä enemmän kuin edellisen kvartaalin lopussa, kertoo tuore selvitys.

Kiinteistöalan asiantuntijayritysten tutkimusfoorumin Helsinki Research Forumin arvion mukaan keskimääräinen vajaakäyttöaste oli 12,3 prosenttia. Vajaakäyttöaste nousi prosenttiyksikön edelliseen kvartaalin loppuun verrattuna.

Merkittävin muutos vajaakäytössä tapahtui Vallilassa, jossa toimitilojen käyttöönottoaste laski. Alueella on vapautunut käytöstä useita suuria tiloja. Vallilan vajaakäyttöaste oli 17,7 prosenttia, jossa on nousua 5,6 prosenttiyksikköä.

Positiivisin vire vuokraustoiminnassa oli Ruoholahdessa, jossa nettokäyttöönotto oli noin 3 000 neliömetriä ja vajaakäyttöaste laski lähes prosenttiyksikön. Muita merkittäviä vajaakäyttöasteen laskuja nähtiin Kalasatamassa ja Sörnäisissä.

Tarkastelun piirissä oleva tilakanta kasvoi yli 17 000 neliömetriä yhteensä kolmen peruskorjaushankkeen valmistumisen myötä. Kaksi kohteista sijaitsee Helsingin keskustan alueella ja yksi Vallilassa.

Pääkaupunkiseudun toimistotilakanta syyskuun lopussa oli noin 4,2 miljoonaa neliömetriä.

vajaakäyttöaste
Toimistoalueiden vajaakäyttöaste kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä. Lähde: Helsinki Research Forum

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

2.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaalainen lämpö on ilmastoystävällinen ja hintavakaa lämmitysratkaisu

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta. Se tuottaa lämpöenergiansa kotimaisista polttoaineista, muun muassa sekajätteestä. Sen lämpö on kivihiiletöntä jo nyt ja fossiilitonta se tulee olemaan vuonna 2026.

Vantaan Energia

vähentää rakentamista

1.12.2022

Rakli: Talouden epävarmuus vähentää rakentamista

Korkojen ja kustannustason nousu sekä talouden epävarmuudet vähentävät rakentamisen ja kiinteistökauppojen määrää, kertoo Rakli. Rakennuskustannusten raju nousu kuitenkin hiipuu. Vuokra-asuntojen kysyntä vilkastuu ja vuokrat nousevat suurissa kaupungeissa.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

22.4.2022

Historiallinen käänne: Pääkaupunkiseudun vuokrat ovat laskeneet jo kesästä lähtien

Asuntojen tarjonta on pääkaupunkiseudulla kasvanut selvästi, mikä on kääntänyt vuokrat laskuun. Loka–joulukuuhun verrattuna vuokrat laskivat pääkaupunkiseudulla 0,3 prosenttia ja Helsingissä 0,2 prosenttia. Vuokrien lasku kiihtyi alkuvuonna, sillä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä pudotus oli molemmilla alueilla 0,1 prosenttia.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti