Ostitko kiinteistön? Muistithan maksaa varainsiirtoveron ja hakea omistuksen rekisteröintiä

Kiinteistökaupan jälkeen ostajan tulee rekisteröidä kiinteistön uudet omistustiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Aikaa rekisteröinnille eli lainhuudon hakemiselle on kuusi kuukautta kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoittamisesta.

Jotta omistus voidaan rekisteröidä, varainsiirtoveron täytyy olla lainhuutohakemusta vireille laitettaessa maksettu. Sama periaate koskee vuokratontilla olevia laitostunnuksellisia kiinteistöjä, joiden vuokraoikeus luovutetaan eteenpäin.

Automaattimuistutus yksityisasiakkaille

Maanmittauslaitos saa tiedon varainsiirtoveron maksusta verottajalta. Jos tietoa ei seitsemän vuorokauden kuluessa lainhuutohakemuksen vireille tulosta saada, asiakkaan sähköpostiin kilahtaa Maanmittauslaitokselta automaattimuistutus.

Muistutusviestin saavat ne yksityisasiakkaat, joilla on vireillä lainhuutohakemus tai erityisen oikeuden siirtohakemus. Veron maksusuoritus hyväksytään vasta, kun varainsiirtoveroilmoituskin on tehty.

Robotti nopeuttaa hakemusten käsittelyä

Maksamattomista varainsiirtoveroista aiheutuvien täydennyspyyntöjen lähettäminen kolmasosalle hakijoista on hidastanut lainhuutohakemusten käsittelyä Maanmittauslaitoksessa. Asiakkaiden odotusaika kuitenkin lyhenee uuden automatiikan ansiosta.

– Robotin käyttöönotolla vähennämme kiinteistökirjaamisessa manuaalista työtä ja yksi työvaihe poistuu kokonaan. Työmme tehostuu, saamme asiakkaisiin nopeammin yhteyden ja palvelumme paranee, kun yhden hakemuksen käsittelyyn käytetty aika lyhenee, johtaja Janne Murtoniemi kertoo.

– Robotti avaa meille uusia mahdollisuuksia hyödyntää automatiikkaa myös jatkossa esimerkiksi huoneistopuolen kirjaamisasioiden käsittelyssä, Murtoniemi toteaa tyytyväisenä.

Mitä teen, jos saan muistutusviestin Maanmittauslaitokselta?

• Tarkista OmaVerossa, että varainsiirtovero on suoritettu.
• Tarkista, että ilmoitus on annettu oikein. Ohjeet löydät verottajan verkkosivuilta.
• Tarkista, että kaikki tarvittavat liitteet, esimerkiksi kauppahinnan maksukuitti tai perukirja, ovat hakemuksesi mukana. Asiointiapuri auttaa tarkistamaan mitä liitteitä tarvitset. Voit toimittaa puuttuvat liitteet sähköisen asiointipalvelun kautta.
• Älä toimita veroon liittyviä asiakirjoja Maanmittauslaitokselle – tiedot saadaan automaattisesti verottajalta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

17.5.2022

Hulevedet hallintaan järkevästi

Hulevedet, eli sade- ja sulamisvedet voivat muodostua ongelmaksi, jos niillä ei ole paikkaa, johon valua. Kiinteistöliiton lakineuvonnasta kerrotaan, mitä kiinteistönomistajan ja kunnan tulee tehdä hulevesille.

21.6.2022

Mitä tehdä, kun halutaan aita kiinteistöjen rajalle?

Jos taloyhtiö haluaa aidata tonttinsa, sen täytyy tarkastaa oman kunnan rakennusjärjestys, asemakaava ja alueen rakentamistapaohje. Myös naapurikiinteistön omistajaa täytyy kuulla. Riitoja naapureiden välille voivat aiheuttaa raja-aidan kunnossapitokysymykset.

24.2.2022

Kunnossapitotarveselvityksen tekemisessä on vielä kehitettävää

Kunnossapitotarveselvitys on hallituksen arvio sellaisista yhtiön rakennusten ja kiinteistön kunnossapitoon liittyvistä tarpeista, jotka vaikuttavat olennaisesti esimerkiksi osakehuoneistojen käyttämiseen tai yhtiövastikkeeseen seuraavan viiden vuoden aikana. Suunnitelmallisuus on käytännössä välttämätöntä, jotta kiinteistöä ja sen palveluita voidaan ylläpitää sekä kehittää osakkaiden ja asukkaiden muuttuvia tarpeita vastaavasti. Kunnossapitotarveselvityksen lisäksi yhtiökokouksessa on esitettävä hallituksen kirjallinen selvitys yhtiössä suoritetuista huomattavista kunnossapito- […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti