Ostitko kiinteistön? Muistithan maksaa varainsiirtoveron ja hakea omistuksen rekisteröintiä

Kiinteistökaupan jälkeen ostajan tulee rekisteröidä kiinteistön uudet omistustiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Aikaa rekisteröinnille eli lainhuudon hakemiselle on kuusi kuukautta kauppakirjan tai muun sopimuksen allekirjoittamisesta.

Jotta omistus voidaan rekisteröidä, varainsiirtoveron täytyy olla lainhuutohakemusta vireille laitettaessa maksettu. Sama periaate koskee vuokratontilla olevia laitostunnuksellisia kiinteistöjä, joiden vuokraoikeus luovutetaan eteenpäin.

Automaattimuistutus yksityisasiakkaille

Maanmittauslaitos saa tiedon varainsiirtoveron maksusta verottajalta. Jos tietoa ei seitsemän vuorokauden kuluessa lainhuutohakemuksen vireille tulosta saada, asiakkaan sähköpostiin kilahtaa Maanmittauslaitokselta automaattimuistutus.

Muistutusviestin saavat ne yksityisasiakkaat, joilla on vireillä lainhuutohakemus tai erityisen oikeuden siirtohakemus. Veron maksusuoritus hyväksytään vasta, kun varainsiirtoveroilmoituskin on tehty.

Robotti nopeuttaa hakemusten käsittelyä

Maksamattomista varainsiirtoveroista aiheutuvien täydennyspyyntöjen lähettäminen kolmasosalle hakijoista on hidastanut lainhuutohakemusten käsittelyä Maanmittauslaitoksessa. Asiakkaiden odotusaika kuitenkin lyhenee uuden automatiikan ansiosta.

– Robotin käyttöönotolla vähennämme kiinteistökirjaamisessa manuaalista työtä ja yksi työvaihe poistuu kokonaan. Työmme tehostuu, saamme asiakkaisiin nopeammin yhteyden ja palvelumme paranee, kun yhden hakemuksen käsittelyyn käytetty aika lyhenee, johtaja Janne Murtoniemi kertoo.

– Robotti avaa meille uusia mahdollisuuksia hyödyntää automatiikkaa myös jatkossa esimerkiksi huoneistopuolen kirjaamisasioiden käsittelyssä, Murtoniemi toteaa tyytyväisenä.

Mitä teen, jos saan muistutusviestin Maanmittauslaitokselta?

• Tarkista OmaVerossa, että varainsiirtovero on suoritettu.
• Tarkista, että ilmoitus on annettu oikein. Ohjeet löydät verottajan verkkosivuilta.
• Tarkista, että kaikki tarvittavat liitteet, esimerkiksi kauppahinnan maksukuitti tai perukirja, ovat hakemuksesi mukana. Asiointiapuri auttaa tarkistamaan mitä liitteitä tarvitset. Voit toimittaa puuttuvat liitteet sähköisen asiointipalvelun kautta.
• Älä toimita veroon liittyviä asiakirjoja Maanmittauslaitokselle – tiedot saadaan automaattisesti verottajalta.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.8.2018

Kiinteistönpidon käsitteitä

Tältä sivulta löytyvät kootusti kiinteistönpidon keskeisimmät käsitteet. Käsitteiden selitykset pohjautuvat Rakennustiedon julkaisemaan kuntoarviokortistoon, Raklin julkaisemaan Kiinteistöliiketoiminnan sanastoon ja Kiinteistöalan Kustannus Oy:n julkaisemaan Taloyhtiön talous -kirjaan.   Energiakatselmus Energiakatselmus on asiantuntijoiden ja katselmuksen tilaajaorganisaation yhteistyössä tekemä perusteellinen selvitys rakennuksen ja tuotantoprosessin energian ja veden käytöstä sekä niiden kannattavista tehostamismahdollisuuksista ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottomahdollisuuksista.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

20.6.2017

Taloyhtiöt tarvitsevat asiantuntemusta huoltoyhtiöiden kilpailutuksessa

Suuri osa taloyhtiöistä ostaa kiinteistönhoitopalveluita – esimerkiksi siivousta ja pihan aurausta – ulkopuoliselta huoltoyhtiöltä. Kun huoltoyhtiön työnjälki ei miellytä, huoltoa lähdetään herkästi kilpailuttamaan. Kilpailutus ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto.

22.10.2014

Ihmiset pelkäävät asuntokauppaa turhaan

Huonon taloudellisen tilanteen vaikutukset näkyvät myös asuntokaupassa. Myyjät pelkäävät, että oma asunto ei mene kaupaksi tai siitä ei saa hyvää hintaa. Ostajat puolestaan pelkäävät tehdä suuren sijoituksen ja ottaa lainaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti