Osakkeenomistaja voi parantaa esteettömyyttä

Asuinrakennusten uudisrakentamisessa, mutta myös korjaamisessa, tulee huomioida esteettömyys. Etenkin vanhassa rakennuskannassa on esteettömyyden näkökulmasta runsaasti parannettavaa.

Taloyhtiöllä ei ole automaattista velvollisuutta esteettömyyttä parantavien muutosten teettämiseen vastikevaroin. Velvoitteet syntyvät usein viranomaislupaa vaativien korjaushankkeiden yhteydessä osana viranomaislupavelvoitteita.

Huoneiston osakkeenomistaja voi parantaa huoneiston ja rakennuksen esteettömyyttä myös oma-aloitteisesti ja omalla kustannuksellaan. Osakkeenomistajalla on asunto-osakeyhtiölain mukaan oikeus kustannuksellaan suorittaa hallinnassaan olevissa tiloissa sellaisia muutoksia, joista ei aiheudu haittaa eikä vahinkoa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Lähtökohtaisesti huoneiston esteettömyyttä parantavat muutokset ovatkin tällaisia.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

märkätilaremontti

18.5.2022

Voidaanko märkätilaremontti suorittaa vastikevaroilla?

Eräässä oikeustapauksessa osakkeenomistaja nosti kanteen, sillä yhtiökokouksessa oli päätetty märkätilojen remontista, vaikka osakkeenomistajan omistuksiin ei kuulunut märkätiloja. Tapaus on hyvä muistutus siitä, että kaikki osakkeenomistajat osallistuvat kunnossapitokustannuksiin.

erillisvaraston hallinnasta

9.1.2023

Erimielisyys erillisvaraston hallinnasta

Turun hovioikeus antoi tuomion osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riita-asiassa, jossa oli kyse taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksen pätevyydestä. Kyse oli tarkemmin ottaen siitä, oliko yhtiökokous voinut päättää erillisvaraston vuokraamisesta ja vuokrasta ilman osakkeenomistajan suostumusta.

Tilaajille

parvekelasien kunnossapito

18.5.2022

Kuka vastaa parvekelasien kunnossapidosta ja sen kustannuksista?

Kenen vastuulla on parvekelasien kunnossapito? Entä miten siihen liittyvät kustannukset jaetaan? Tästä aiheesta tulee usein kysymyksiä Kiinteistöliiton lakineuvontaan.

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille