Osakkeenomistaja voi parantaa esteettömyyttä

Asuinrakennusten uudisrakentamisessa, mutta myös korjaamisessa, tulee huomioida esteettömyys. Etenkin vanhassa rakennuskannassa on esteettömyyden näkökulmasta runsaasti parannettavaa.

Taloyhtiöllä ei ole automaattista velvollisuutta esteettömyyttä parantavien muutosten teettämiseen vastikevaroin. Velvoitteet syntyvät usein viranomaislupaa vaativien korjaushankkeiden yhteydessä osana viranomaislupavelvoitteita.

Huoneiston osakkeenomistaja voi parantaa huoneiston ja rakennuksen esteettömyyttä myös oma-aloitteisesti ja omalla kustannuksellaan. Osakkeenomistajalla on asunto-osakeyhtiölain mukaan oikeus kustannuksellaan suorittaa hallinnassaan olevissa tiloissa sellaisia muutoksia, joista ei aiheudu haittaa eikä vahinkoa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Lähtökohtaisesti huoneiston esteettömyyttä parantavat muutokset ovatkin tällaisia.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Suomen Kiinteistölehden tilaajana saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään! Oletko Kiinteistöliiton jäsen? Ota etu käyttöösi tästä

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kunnossapitovastuu taloyhtiössä

8.9.2023

Miten kunnossapitovastuu taloyhtiössä jakautuu?

Asunto-osakeyhtiölaki määrää, mitkä kunnossapitotoimet kuuluvat taloyhtiölle ja mitkä osakkaalle. Yhtiö vastaa rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Osakkeenomistajalle kuuluu vastuu huoneiston sisäosien ja kiinteiden kalusteiden kunnossapidosta.

Tilaajille

ilmalämpöpumpun

26.6.2023

Huomioi nämä ilmalämpöpumpun hankinnassa

Helteiden keskellä moni osakas pohtii ilmalämpöpumpun asentamista. Ennen ostopäätöstä ja asennuksen tilausta on osakkaan kuitenkin tehtävä muutostyöilmoitus taloyhtiölle. Asennukseen ei saa ryhtyä ennen kuin taloyhtiö on käsitellyt muutostyöilmoituksen.

Tilaajille

yhteistilojen esteettömyys

12.5.2023

Osakkaat voivat parantaa yhteistilojen esteettömyyttä

Osakkaat saavat vastedes tehdä esteettömyyttä parantavia muutostöitä myös taloyhtiön yhteisissä tiloissa. Taloyhtiön kannattaa suhtautua muutostöihin myönteisesti, sillä esteettömyys hyödyttää kaikkia kiinteistön käyttäjiä.

erillisvaraston hallinnasta

9.1.2023

Erimielisyys erillisvaraston hallinnasta

Turun hovioikeus antoi tuomion osakkeenomistajan ja taloyhtiön välisessä riita-asiassa, jossa oli kyse taloyhtiön yhtiökokouksen päätöksen pätevyydestä. Kyse oli tarkemmin ottaen siitä, oliko yhtiökokous voinut päättää erillisvaraston vuokraamisesta ja vuokrasta ilman osakkeenomistajan suostumusta.

Tilaajille