Osakeasuntojen kauppa vaimeni heinä–syyskuussa

osakeasuntojen

Vanhojen osakeasuntojen hinnat pysyivät liki ennallaan koko maassa heinä–syyskuussa vuodentakaiseen nähden, kertoo Tilastokeskus ennakkotiedoissaan. Hinnat laskivat kuluvan vuoden edellisestä neljänneksestä 1,7 prosenttia.

Pienemmissä asunnoissa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat. Kiinteistönvälittäjien kautta vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin heinä-syyskuussa 14 prosenttia ja syyskuussa 18 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.

Syyskuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla noin prosentin viime vuoteen verrattuna. Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Turussa ja Oulussa. Hinnat laskivat Helsingissä 1,5 prosenttia edellisestä vuodesta ja suurten kaupunkien ulkopuolella 0,6 prosenttia.

Koko maassa hinnat nousivat heinä–syyskuussa 0,3 prosenttia verrattuna viime vuoteen ja laskivat 1,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,8 prosenttia vuoden takaisesta ja 2,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat edellisestä neljänneksestä 2,1 prosenttia, mutta pysyivät samalla tasolla verrattuna vuoden takaiseen. Helsingissä hinnat laskivat 1,5 prosenttia vuoden takaisesta ja 3,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Espoossa ja Vantaalla hinnat pysyivät edellisvuoden tasolla, muissa suurissa kaupungeissa hinnat nousivat verrattuna viime vuoteen.

Maakunnista hinnat nousivat vuoden kolmannella neljänneksellä eniten Etelä-Savossa, Keski-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Hinnat laskivat eniten Pohjois-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Pienten vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat

Rivitaloasuntojen hinnat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa 1,8 prosenttia edellisvuodesta ja pysyivät liki ennallaan edelliseen neljännekseen verrattuna. Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat noin 2 prosenttia edellisestä neljänneksestä mutta pysyivät viime vuoden tasolla.

Yksiöiden hinnat laskivat eri puolilla Suomea, kun taas perheasuntojen hinnat nousivat. Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen hinnat nousivat heinä–syyskuussa suurissa kaupungeissa 1,2 prosenttia ja muualla maassa 0,6 prosenttia. Kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 3,9 prosenttia viime vuoteen nähden.

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat heinä–syyskuussa viime vuoteen nähden pääkaupunkiseudulla 5,8 prosenttia ja muualla Suomessa 6,3 prosenttia. Kolmioiden ja sitä suurempien kerrostaloasuntojen ja rivitalojen hinnat nousivat pieniä kerrostaloasuntoja enemmän. Uusien asuntojen kauppoja tehtiin koko maassa 47 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

viilentämisen vaihtoehdot

25.5.2022

Viilentämisen monet vaihtoehdot

Kaikkiin vanhoihin kerrostaloihin ei pystytä asentamaan viilentävää ilmalämpöpumppua. Onneksi viilennysvaihtoehtoja löytyy useita.

vanhojen asuntojen kauppa

10.10.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto: Vanhojen asuntojen kauppa vilkasta

Vanhojen asuntojen kauppa käy nyt vilkkaana, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton syyskuun asuntomarkkinakatsaus. Kaupan vilkkaudessa on kuitenkin eroja kaupunginosan välillä. Asuntojen hinnat ovat vakaat.

vuokrakehitys

20.10.2022

Pk-seudun vuokrakehitys muuta maata hitaampaa

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat heinä–syyskuussa koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudun vuokrat nousivat muita alueita hitaammin runsaan tarjonnan vuoksi. Suurten vuokra-asuntojen kysyntä on erityisen suurta.

syyskasvit

5.9.2022

Syyskasvit ovat juuri nyt parhaimmillaan

Piha ei kuole saman tien kesän päätyttyä, vaan monet kasvit kukoistavat vielä syksylläkin. Kasvien lehtien vihreä vaihtuu ruskan väreihin ja joissakin on vielä kukkiakin syksyllä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti