OP: Ukrainan sota näkyy notkahduksena asuntokaupassa ja haetuissa lainoissa

OP:lta haettujen uusien asuntolainojen määrä on viikosta 8 alkaen notkahtanut alaspäin viikkotasolla noin 25 prosenttia verrattuna vuoden 2021 ennätyskoviin lukemiin. Viimeisen viiden vuoden tarkastelujaksolla haettujen asuntolainojen määrä on kuitenkin helmi-maaliskuussa pysytellyt vuosien 2018–2020 tasolla.

– Sodan aiheuttama tilanne on verrattavissa koronapandemian alkuun, jolloin asuntokauppa hidastui mutta elpyi nopeasti, kun epävarmuus tilanteesta hälveni. Muutaman viikon laskutrendin jälkeen asuntolainoja on taas alettu hakea hieman vilkkaammin. Odotamme tilanteen yhä piristyvän kevään edetessä, mikäli sota ei pitkity tai laajene Ukrainan ulkopuolelle, sanoo OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Euromääräisesti tarkasteltuna myönnetyissä asuntoluotoissa ei reilu kuukausi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen edelleenkään näy hiljentymistä. Lainakoot ovat olleet viime vuosina kasvusuunnassa, ja myönnetyt asuntoluotot ovat sodan alkamisen jälkeen pysytelleet erittäin vahvan viime vuoden tasolla.

Asuntonäytöillä paikoin tavallista hiljaisempaa

OP Kodin kiinteistönvälittäjien mukaan asuntovälityksessä Ukrainan tilanne näkyy yleisenä varovaisuutena ja myyntiaikojen pidentymisenä. Esimerkiksi itärajan läheisyydessä asuntonäytöillä on ollut tavallista hiljaisempaa. Muutamia kauppoja tai uudiskohteisiin tehtyjä varauksia on OP Kodissa jopa peruuntunut.

Koko maassa oikealla sijainnilla, koolla ja hinnalla varustetut kohteet tekevät kuitenkin yhä kauppansa tavanomaiseen tahtiin. Viime vuoden tapaan kysyntää on ollut erityisesti isommista perheasunnoista kuten uudehkoista omakotitaloista.

Pääkaupunkiseudulla myynnissä on tällä hetkellä ennätysmäärä yksiöitä, ja myös Turun seudulla erityisesti pienten sijoitusasuntojen tarjonta on lisääntynyt.

– Todennäköisesti osa asuntosijoittajista haluaa laskea riskitasoaan ja on nyt päättänyt realisoida omistuksiaan, koska ennustettu koronnousu ja yleinen epävarmuus voivat rauhoittaa asuntojen hintakehitystä. Pienten asuntojen runsas tarjonta markkinoilla tietää kuitenkin esimerkiksi ensiasunnon ostajille valinnanvaraa sopivan kohteen löytämiseen, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmä

22.8.2023

Kiinteistönvälittäjät huolissaan asuntolainojen tarjonnasta

Kiinteistönvälittäjät ovat huolissaan asuntorahoituksen tilanteesta. Asuntojen ostohalukkuus on noussut, mutta pankkien rahoitus on laskenut, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien markkinakatsauksesta.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

onnistuneen salaojaurakan

31.3.2023

Hyvät pohjatiedot takaavat onnistuneen salaojaurakan

As Oy Louhenkallio Espoon Pohjois-Tapiolassa toteutti salaojien perusparannuksen syksyllä 2022. Hyvät pohjatiedot ja huolellinen suunnittelu olivat ratkaisevia hankkeen onnistumisen kannalta. Salaojaremontti saatiin valmiiksi saman vuoden jouluksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti