OP: Ukrainan sota näkyy notkahduksena asuntokaupassa ja haetuissa lainoissa

OP:lta haettujen uusien asuntolainojen määrä on viikosta 8 alkaen notkahtanut alaspäin viikkotasolla noin 25 prosenttia verrattuna vuoden 2021 ennätyskoviin lukemiin. Viimeisen viiden vuoden tarkastelujaksolla haettujen asuntolainojen määrä on kuitenkin helmi-maaliskuussa pysytellyt vuosien 2018–2020 tasolla.

– Sodan aiheuttama tilanne on verrattavissa koronapandemian alkuun, jolloin asuntokauppa hidastui mutta elpyi nopeasti, kun epävarmuus tilanteesta hälveni. Muutaman viikon laskutrendin jälkeen asuntolainoja on taas alettu hakea hieman vilkkaammin. Odotamme tilanteen yhä piristyvän kevään edetessä, mikäli sota ei pitkity tai laajene Ukrainan ulkopuolelle, sanoo OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Euromääräisesti tarkasteltuna myönnetyissä asuntoluotoissa ei reilu kuukausi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen edelleenkään näy hiljentymistä. Lainakoot ovat olleet viime vuosina kasvusuunnassa, ja myönnetyt asuntoluotot ovat sodan alkamisen jälkeen pysytelleet erittäin vahvan viime vuoden tasolla.

Asuntonäytöillä paikoin tavallista hiljaisempaa

OP Kodin kiinteistönvälittäjien mukaan asuntovälityksessä Ukrainan tilanne näkyy yleisenä varovaisuutena ja myyntiaikojen pidentymisenä. Esimerkiksi itärajan läheisyydessä asuntonäytöillä on ollut tavallista hiljaisempaa. Muutamia kauppoja tai uudiskohteisiin tehtyjä varauksia on OP Kodissa jopa peruuntunut.

Koko maassa oikealla sijainnilla, koolla ja hinnalla varustetut kohteet tekevät kuitenkin yhä kauppansa tavanomaiseen tahtiin. Viime vuoden tapaan kysyntää on ollut erityisesti isommista perheasunnoista kuten uudehkoista omakotitaloista.

Pääkaupunkiseudulla myynnissä on tällä hetkellä ennätysmäärä yksiöitä, ja myös Turun seudulla erityisesti pienten sijoitusasuntojen tarjonta on lisääntynyt.

– Todennäköisesti osa asuntosijoittajista haluaa laskea riskitasoaan ja on nyt päättänyt realisoida omistuksiaan, koska ennustettu koronnousu ja yleinen epävarmuus voivat rauhoittaa asuntojen hintakehitystä. Pienten asuntojen runsas tarjonta markkinoilla tietää kuitenkin esimerkiksi ensiasunnon ostajille valinnanvaraa sopivan kohteen löytämiseen, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.3.2022

HYPO: Ukrainan sota synkensi asuntomarkkinat – kauppojakin peruttu

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi Suomen asuntomarkkinoille poikkeuksellista epävarmuutta jo toisen kerran 2020-luvulla, arvioi asuntorahoitukseen erikoistunut Hypo-pankki katsauksessaan. Epävarmuus iskee ensin ostajiin: myyntiajat pitenevät ja kauppamäärät laskevat. Myyjät eivät heti anna alennusta, eikä laajempaa laskua nähdä hinnoissa, ellei talouskehitys käänny selvästi surkeampaan suuntaan.

1.3.2022

Ukrainan sota synkentää asuntokaupan näkymiä

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat tammikuussa viime vuoteen verrattuna kaikissa suurimmissa kaupungeissa Espoota lukuun ottamatta. Espoossa hinnat laskivat vajaan prosentin. Koko maassa hinnat nousivat 3,3 prosenttia edellisvuodesta.

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti