OP: Suurimpien asuntolainojen alueilla lainaturvaa otetaan vähiten

Uudellamaalla ovat kooltaan maan suurimmat asuntolainat, mutta lainoja suojataan siellä maakunnista toiseksi vähiten. Vain noin 34 prosenttia lainoista on turvattu takaisinmaksuturvalla tai korkokatolla. Sama ilmiö näkyy muissakin kasvukeskuksissa.

Eniten lainoja suojataan Kainuussa, jossa kuitenkin keskimääräinen asuntolainan velkasaldo on maan pienin. Kainuussa lähes puolessa lainoista on takaisinmaksuturva tai korkokatto. Myös Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa suojausaste on muita maakuntia korkeampi. Lainoja turvataan vähiten Ahvenanmaalla. Kaiken kaikkiaan OP:lta otetuista asuntolainoista lähes 40 prosentissa on takaisinmaksuturva tai korkokatto.

– Pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa tyypillinen asuntolaina on helposti kaksinkertainen koko maan keskiarvoon nähden. Erot lainojen suojauksissa saattavat johtua esimerkiksi siitä, että eri alueilla riski työttömyydestä koetaan eri tavalla, OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Korkosuojauksen suosio on kasvussa

Korkokattoja otettiin vuonna 2021 uusiin asuntolainoihin kasvavasti, yli 30 prosenttiin lainoista. Korkosuojausta otettiin erityisesti omakotitalolainoihin, noin 40 prosenttiin lainoista. Korkokattoja otetaan enemmän pienempiin lainoihin. Korkokattojen kysyntä painottuu pitkiin suojausaikoihin ja mataliin korkokattotasoihin.

– Asuntolainojen Euribor-korot ovat pysyneet aika stabiilina, mutta riski korkojen nousulle on kasvanut, kuten myös korkosuojausten suosio. Pienempiä asuntolainoja hakevat ovat usein hiukan varovaisempia ja pienituloisempia, jolloin korkosuojauksen tarve korostuu, kun asiakkaat haluavat varmistaa asuntolainaan menevän menoerän ja sen kautta turvata talouttaan. Pieniin lainoihin korkokatto on myös edullisempi kuin suurempiin lainoihin, Kaisu Christie kertoo.

Takaisinmaksuturvasta maksetaan kuukausikorvauksia työkyvyttömyyden tai työttömyyden aikana. Lainakohtaisella vakuutuksella voidaan maksaa jäljellä oleva laina kokonaan tai osittain pois myös silloin, jos vammautuu tai menehtyy äkillisesti. Korkokatto taas suojaa asuntolainaa korkojen nousulta.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

4.1.2022

Asuntolainoilla on yhä kysyntää

Kuluvan vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana asuntolainoja on kokonaisuudessaan nostettu yhteensä 12 % enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020, kertoo Suomen Pankki. Runsaiden nostomäärien vuoksi asuntolainakannan vuosikasvuvauhti oli edelleen nopeaa (4,2 %) marraskuun 2021 lopussa. Marraskuun 2021 lopussa suomalaisilla kotitalouksilla oli asuntolainoja yhteensä 106,7 mrd.

23.3.2022

Vain harva taloyhtiö on suojannut lainansa korkojen nousun varalle

OP Ryhmä kertoo, että sen korkosuojattujen uusien asuntolainojen euromääräinen osuus oli helmikuussa 55 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Korkokatto suojaa asuntolainaa korkojen nousulta ja pitää lainan kustannukset kohtuullisina myös nykyistä korkeammassa korkoympäristössä. Korkokattoja otetaan nyt erityisesti uusiin asuntolainoihin ja pitkälle laina-ajalle: uusista korkokattosopimuksista 83 prosentissa suojaus on mitoitettu 10 vuodelle tai sitä pidemmälle ajalle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti