OP: Suurimpien asuntolainojen alueilla lainaturvaa otetaan vähiten

Uudellamaalla ovat kooltaan maan suurimmat asuntolainat, mutta lainoja suojataan siellä maakunnista toiseksi vähiten. Vain noin 34 prosenttia lainoista on turvattu takaisinmaksuturvalla tai korkokatolla. Sama ilmiö näkyy muissakin kasvukeskuksissa.

Eniten lainoja suojataan Kainuussa, jossa kuitenkin keskimääräinen asuntolainan velkasaldo on maan pienin. Kainuussa lähes puolessa lainoista on takaisinmaksuturva tai korkokatto. Myös Kanta-Hämeessä ja Satakunnassa suojausaste on muita maakuntia korkeampi. Lainoja turvataan vähiten Ahvenanmaalla. Kaiken kaikkiaan OP:lta otetuista asuntolainoista lähes 40 prosentissa on takaisinmaksuturva tai korkokatto.

– Pääkaupunkiseudulla ja kasvukeskuksissa tyypillinen asuntolaina on helposti kaksinkertainen koko maan keskiarvoon nähden. Erot lainojen suojauksissa saattavat johtua esimerkiksi siitä, että eri alueilla riski työttömyydestä koetaan eri tavalla, OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie sanoo.

Korkosuojauksen suosio on kasvussa

Korkokattoja otettiin vuonna 2021 uusiin asuntolainoihin kasvavasti, yli 30 prosenttiin lainoista. Korkosuojausta otettiin erityisesti omakotitalolainoihin, noin 40 prosenttiin lainoista. Korkokattoja otetaan enemmän pienempiin lainoihin. Korkokattojen kysyntä painottuu pitkiin suojausaikoihin ja mataliin korkokattotasoihin.

– Asuntolainojen Euribor-korot ovat pysyneet aika stabiilina, mutta riski korkojen nousulle on kasvanut, kuten myös korkosuojausten suosio. Pienempiä asuntolainoja hakevat ovat usein hiukan varovaisempia ja pienituloisempia, jolloin korkosuojauksen tarve korostuu, kun asiakkaat haluavat varmistaa asuntolainaan menevän menoerän ja sen kautta turvata talouttaan. Pieniin lainoihin korkokatto on myös edullisempi kuin suurempiin lainoihin, Kaisu Christie kertoo.

Takaisinmaksuturvasta maksetaan kuukausikorvauksia työkyvyttömyyden tai työttömyyden aikana. Lainakohtaisella vakuutuksella voidaan maksaa jäljellä oleva laina kokonaan tai osittain pois myös silloin, jos vammautuu tai menehtyy äkillisesti. Korkokatto taas suojaa asuntolainaa korkojen nousulta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.4.2022

Asuinrakennusten vuosittainen korjaustarve lähes 8 miljardia euroa

Rakennus- ja asuntokanta on tärkeä osa kansallisomaisuutta ja kotitalouksien varallisuutta, mutta sen korjaustarpeesta on ollut vain vähän tietoa. Nyt julkaistu raportti päivittää korjaustarpeen tilannekuvan vuoteen 2050 saakka. Vuoden 2020 lopussa Suomessa oli yli 1,3 miljoonaa asuinrakennusta, joiden yhteinen arvo on noin 480 miljardia euroa.

piha turvalliseksi

29.3.2023

Taloyhtiön piha turvalliseksi kaikille

Miten taloyhtiö voi parantaa pihan turvallisuutta? Parasta olisi, että autoilijoille ja kevyelle liikenteelle olisi omat väylät ja lasten reitti pihan läpi olisi turvattu. Autoilija voi lisätä turvallisuutta lähtemällä liikkeelle keula edellä.

13.4.2022

ASP-järjestelmän yläikärajaa nostetaan ja lainojen enimmäismäärää korotetaan

Eduskunnalle tänään annetulla hallituksen esityksellä asuntosäästöpalkkiojärjestelmän (ASP) kehittämisestä pyritään parantamaan erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten mahdollisuuksia omistusasumiseen. Muutoksilla pyritään myös edistämään erilaisten asumismuotojen valintaan liittyvää yhdenvertaisuutta. Säästösopimuksen yläikärajan nostamisella 44 ikävuoteen arvioidaan ASP-säästäjien määrän lisääntyvän, kun säästämisen voisi aloittaa myös 39 ikävuoden jälkeen.

8.4.2022

Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa. − Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti