OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella.

– Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli ennätyksellisellä tasolla, joten siihen nähden mökkibuumi osoittaa jo hieman hiipumisen merkkejä. Kesän osalta odotamme mökkilainojen kysynnän kuitenkin yltävän viime vuoden tasolle ja kiinnostuksen mökkien rakentamiseen säilyvän yhä vahvana, sanoo OP:n henkilöasiakasrahoituksesta ja asumisen palveluista vastaava johtaja Kaisu Christie.

Lainaa haetaan nyt keskimäärin 105 000 euroa, kun edellisvuonna vastaavaan aikaan keskimääräinen lainasumma oli 98 000 euroa. Koronapandemian vuoksi lisääntyneen etätyön myötä loma-asunnot ovat nyt usein hyvin varusteltuja kakkoskoteja, mikä näkyy lainojen keskikoon kasvuna.

Mökit kiinnostivat alkuvuodesta viime vuoden tapaan eniten 34–54-vuotiaita, joita oli yli 60 prosenttia hakijoista. Vain 5 prosenttia hakijoista oli yli 65-vuotiaita ja 2 prosenttia 18–24-vuotiaita.

– Mökkimarkkinan kysyntä on edelleen erittäin korkealla tasolla, mutta tarjonta ei ole pysynyt samassa tahdissa. Tämän seurauksena ostajat käyvät houkuttelevimmista kohteista kovaa kisaa, ja myyntiajat saattavat etenkin kesäkuukausina jäädä huomattavan lyhyiksi, Christie kertoo.

Myrskyt aiheuttavat paljon vahinkoja

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan mökkeilijän on syytä varautua myrskyihin entistä tarkemmin. Mökkivakuutuksia otettiinkin 17 prosenttia enemmän alkuvuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Vapaa-ajan vakuutuksissa näkyy ikäluokkien osalta sama ilmiö kuin lainoissa. Eniten vakuutuksia ovat ottaneet alle 50–vuotiaat. Vuonna 2021 kutenkin myös vanhemmissa ikäluokissa näkyy lisääntynyttä intoa mökkeilyyn verrattuna vuoteen 2020.

Mökeillä tapahtuneet vahingot kasvoivat viime vuonna hieman verrattuna edellisvuoteen, ja varsinkin kesäkuun myrsky aiheutti rajun piikin vahingoissa. Vuoden 2020 myrskyt aiheuttivat paljon vahinkoja mökeille, jopa 36 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Myrskyihin voi varautua siirtämällä suojaan kaikki irtain, joka voi lentää kovien tuulien mukana. Kannattaa tarkistaa vähintään kerran vuodessa ja aina isompien myrskyjen jälkeen, että rakennusten kattopellit ovat kunnolla kiinni. On myös tärkeää huolehtia, ettei pihassa ole lahonneita puita.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentamisen näkymät

1.11.2022

Barometri: Korjausrakentamisen näkymät hiipuneet

Epävakaa taloustilanne vaikeuttaa taloyhtiöiden korjaushankkeita, selviää Kiinteistöliiton korjausrakentamisbarometrista. Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Yleisin korjaushanke tänä vuonna on lämmitysjärjestelmän uudistaminen.

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

epävarmuus

22.2.2023

Epävarmuus lisää kiinnostusta vuokra-asumiseen

Vuokra-asuntojen kysyntä lähti nousuun viime vuoden lopulla taloudellisen epävarmuuden kasvaessa, selviää Suomen Vuokranantajien ja Vuokraovi.comin markkinakatsauksesta. Vuokrat nousivat ja markkinointiajat lyhenivät. Erityisesti suuret vuokra-asunnot kiinnostavat.

5.4.2022

SKVL: Asuntomarkkinat piristyvät – myös vuokra-asuntojen kysyntä elpyy

Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg kertoo järjestön kevään markkinaennusteen lupaavan selvää käännettä ylöspäin. Vielä kuukausi sitten tehdyssä ylimääräisessä kyselyssä välittäjät sanoivat Ukrainan sodan hiljentäneen asuntomarkkinoita. Tilastokeskus kertoo kuitenkin helmikuun olleen pankkien lainatiskeillä kiireinen, itseasiassa historian toiseksi vahvin helmikuu uusien asuntolainojen määrissä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti