Onnistu asunnon myynnissä!

Asunto-osakkeen kaupassa tärkein dokumentti on isännöitsijäntodistus. Se ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi. Todistuksesta selviävät muun muassa osakkeen omistaja, huoneiston pinta-ala sekä yhtiövastikkeen ja käyttömaksujen suuruudet. Lisäksi siinä kerrotaan taloyhtiössä jo tehdyt remontit ja tulevat korjaukset.

Myyjän tekemät remontit ja muutokset ovat mukana isännöitsijätodistuksessa, jos niistä on ilmoitettu isännöitsijälle.

Isännöitsijätodistuksen liitteenä on yleensä yhtiön uusin vahvistettu tilinpäätös ja kunnossapitosuunnitelma. Varmista, että mukana on myös energiatodistus ja mahdolliset kosteus- ja kuntotarkastusraportit.

Omakotitalon myynnissä tarvittavia keskeisiä asiakirjoja ovat talon piirustukset, lainhuuto- ja rasitustodistukset, kiinteistörekisteriote ja energiatodistus.

Myyjällä on lain mukainen ilmoitusvelvollisuus kaikista tietämistään kiinteistöön ja talon kuntoon liittyvistä asioista. Jos olet teettänyt kuntotarkastuksen, esitä se ostajaehdokkaille.

Kerro mieluummin liikaa kuin liian vähän

Laki vaatii, että myyjä antaa ostajalle kaikki oleelliset tiedot, jotka hänellä on myytävänä olevasta kohteesta.

Ostajaehdokkaan pitää saada tiedot ennen kuin hän tekee ostotarjouksen. Jos hän tämän jälkeen saa uutta kaupanteon kannalta merkittävää tietoa, hänellä voi olla mahdollisuus perua tarjouksensa ilman, että siitä koituu hänelle seuraamuksia.

Myytpä huoneistoa tai omakotitaloa, turvallisinta on kertoa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ostajalle arvokasta tietoa ovat esimerkiksi pohjapiirrokset sekä selvitykset tekemistäsi tai teettämistäsi muutoksista, remonteista ja huolloista.

Hankalissakin asioissa avoimuus on eduksi. Jos asunnossa on tehty esimerkiksi tuhohyönteiskarkoitus, sen voi lisätä isännöitsijätodistukseen.

Myös lähiseutuun liittyvistä asioista kuten alueen palveluista ja kaavasuunnitelmista kannattaa kertoa.

Vastuuaika, kotivakuutus, siivous jne.

Lue tästä ET-lehden artikkeli kokonaisuudessaan, niin saat vastaukset loppuihinkin kysymyksiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

22.3.2022

Tutkimus: Asuntorakentaminen toimialavertailun ykkönen − Ostajat silti yhä tyytymättömämpiä talojen keskeneräisyyteen

Uudisasunnon ostajien asiakastyytyväisyyden vuotuisessa EPSI ratingin -mittauksessa suomalainen asuntorakentaminen ylsi kirkkaasti toimialavertailun ykköseksi ja on kärjessä myös pohjoismaisessa vertailussa. Tyytyväisyys on selvästi korkeampaa, kuin asiakastyytyväisyys esimerkiksi pankin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattorin, sähkönmyyntiyhtiön, tai vakuutusyhtiön asiakkaana. Rakennusyhtiöt saivat viime vuonna uudisasuntojen ostajilta keskiarvoksi 76,4.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti