Onnistu asunnon myynnissä!

Asunto-osakkeen kaupassa tärkein dokumentti on isännöitsijäntodistus. Se ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi. Todistuksesta selviävät muun muassa osakkeen omistaja, huoneiston pinta-ala sekä yhtiövastikkeen ja käyttömaksujen suuruudet. Lisäksi siinä kerrotaan taloyhtiössä jo tehdyt remontit ja tulevat korjaukset.

Myyjän tekemät remontit ja muutokset ovat mukana isännöitsijätodistuksessa, jos niistä on ilmoitettu isännöitsijälle.

Isännöitsijätodistuksen liitteenä on yleensä yhtiön uusin vahvistettu tilinpäätös ja kunnossapitosuunnitelma. Varmista, että mukana on myös energiatodistus ja mahdolliset kosteus- ja kuntotarkastusraportit.

Omakotitalon myynnissä tarvittavia keskeisiä asiakirjoja ovat talon piirustukset, lainhuuto- ja rasitustodistukset, kiinteistörekisteriote ja energiatodistus.

Myyjällä on lain mukainen ilmoitusvelvollisuus kaikista tietämistään kiinteistöön ja talon kuntoon liittyvistä asioista. Jos olet teettänyt kuntotarkastuksen, esitä se ostajaehdokkaille.

Kerro mieluummin liikaa kuin liian vähän

Laki vaatii, että myyjä antaa ostajalle kaikki oleelliset tiedot, jotka hänellä on myytävänä olevasta kohteesta.

Ostajaehdokkaan pitää saada tiedot ennen kuin hän tekee ostotarjouksen. Jos hän tämän jälkeen saa uutta kaupanteon kannalta merkittävää tietoa, hänellä voi olla mahdollisuus perua tarjouksensa ilman, että siitä koituu hänelle seuraamuksia.

Myytpä huoneistoa tai omakotitaloa, turvallisinta on kertoa mieluummin liikaa kuin liian vähän. Ostajalle arvokasta tietoa ovat esimerkiksi pohjapiirrokset sekä selvitykset tekemistäsi tai teettämistäsi muutoksista, remonteista ja huolloista.

Hankalissakin asioissa avoimuus on eduksi. Jos asunnossa on tehty esimerkiksi tuhohyönteiskarkoitus, sen voi lisätä isännöitsijätodistukseen.

Myös lähiseutuun liittyvistä asioista kuten alueen palveluista ja kaavasuunnitelmista kannattaa kertoa.

Vastuuaika, kotivakuutus, siivous jne.

Lue tästä ET-lehden artikkeli kokonaisuudessaan, niin saat vastaukset loppuihinkin kysymyksiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.6.2018

Ensiasunnon ostajat hakevat nyt jopa omakotitaloja – pääkaupunkiseudulla asutaan yhä tiheämmin

OP-Kiinteistökeskuksen välittäjät ympäri Suomen eivät ole havainneet merkittävää kasvua ensiasunnon ostajien määrässä. Kasvukeskusten ulkopuolella ensiasunnon ostajat etsivät jopa omakotitaloja. Tilastokeskuksen tietojen mukaan ensiasunnon ostajien määrä laski lähes 30 prosenttia vuosien 2011-2016 välillä.

16.10.2014

Ensiasunnon ostajia 21 000 vuonna 2013

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2013 asuntoväestöön kuului 20 718 osakemuotoisen ensiasunnon ostajaa. Ensiasunnon ostajien määrä on vähentynyt 13 400 henkilöllä (39 prosenttia) verrattuna vuoteen 2006. Ensiasunnon ostajalla tarkoitetaan tässä henkilöä, joka on ostanut osakemuotoisen asunnon ja vapautettu varainsiirtoverosta ensiasunnon ostajana.

10.10.2017

Nuorten kiinnostus asuntosijoittamista kohtaan vahvaa – myös uudet tavat tienata asunnoilla kiinnostavat

Danske Bankin teettämän Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittaminen kiinnostaa erityisesti nuoria suomalaisia. Nuoria houkuttelevat paitsi perinteiset asuntosijoittamisen muodot, myös asunnon vuokraaminen lyhytaikaisesti erilaisten uusien palvelujen kautta. Asuntoa pidetään Suomessa laajasti hyvänä ja turvallisena sijoituksena, mikä onkin yleisin syy suomalaiselle hankkia sijoitusasunto.

19.4.2022

Venäjän hyökkäys ei juuri vaikuta asunnon osto- ja myyntisuunnitelmiin

Etuovi.com toteutti asunnon osto- ja myyntiaikeita kartoittavan kyselynsä 10.-21.3.2022, jolloin Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut aikaa 2–3 viikkoa. Kyselyyn vastasi 2 770 satunnaisesti poimittua sivuston kävijää. Vastaajista 50 % suunnitteli omistusasunnon ostamista, 14 % sijoitusasunnon ostamista ja 13 % loma-asunnon ostamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti