Omat kulutustottumukset syyniin

Vuonna 1992 YK:n yleiskokous julisti maaliskuun 22. päivän maailman vesipäiväksi. Maailman vesipäivä muistuttaa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä puhtaan veden tärkeydestä. Ne ovat kaikki asioita, joiden yltäkylläisyydestä meillä on etuoikeus nauttia.

Veden säästämisen turhuutta perustellaankin useimmissa keskusteluissa sillä, että puhdas vesi ei Suomesta kesken lopu. Tuo fakta on tässä asiayhteydessä kestämätön, sillä vedensäästö on ennen kaikkea energiansäästöä ja siten merkittävä ympäristöteko.

Vedenkulutuksella on väliä

Veden osuus nykyaikaisen kerrostalon lämmitysenergiasta ja sen kustannuksista on vähintään 40%. Kotitalouksien lämmityskuluista kolmannes menee veden lämmitykseen.

Tiedätkö, paljonko energiaa saat yhdellä eurolla? Lämpimässä suihkussa euro kuluu kahdessatoista minuutissa, kun taas televisio voi pauhata samalla rahalla yötä päivää viikon, hehkulamppu loistaa puoli kuukautta ja jääkaappi hurista kokonaiset kolme viikkoa.

Veden säästäminen on siitä helppoa, että mistään ei tarvitse luopua – arkisten rutiinien hienosäätö vie jo pitkälle. Pese tiskit aina koneessa. Sulje hana hampaiden pesun, saippuoinnin ja parranajon ajaksi. Pyöräytä vain täysiä pyykkikoneellisia. Ota lyhyempiä suihkuja.

Suomalaiset kuluttavat päivittäin keskimäärin 155 litraa vettä. Tavoite on päästä alle sataan litraan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

omatoiminen kiinteistönhoito

19.7.2023

Muista turvallisuus omatoimisessa kiinteistönhoidossa

Pienissä taloyhtiöissä asukkaat vastaavat usein itse kiinteistönhoidosta. Kaikkia töitä ei kuitenkaan voi tehdä itse, vaan jotkut työt on jätettävä ammattilaisille. Omatoimisen kiinteistönhuoltajan on tiedettävä, mitä tekee, jotta vahingot eivät ole säästöä suuremmat.

omatoiminen isännöinti

28.8.2023

Omatoiminen isännöinti toimii pienessä yhtiössä

Omatoiminen isännöinti voi olla hyvä vaihtoehto pienelle taloyhtiölle, jos osakkaille sopii, että tehtävä kiertää osakkaiden kesken. Helsingin Paloheinässä sijaitsevalla kahden rivitalon taloyhtiöllä on aina ollut oto-isännöitsijä.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

kaunis kerrostalo

31.10.2023

Kaunis kerrostalo maalla paljastui painajaiseksi

Kaunis kerrostalo maaseudun rauhassa kaukana kaupungin hälinästä voi kuulostaa unelmalta, mutta osoittautua painajaiseksi, jos talonpito on ollut retuperällä. Ostajan kannattaakin tutustua talon papereihin etukäteen eikä antaa halvan hinnan sokaista itseään.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti