Öljykattilaremontille vielä aikaa ennen lämmityskauden alkua

Öljykattilaremontille on vielä aikaa ennen talven tuloa, kunhan asian pistää alulle nopeasti ottamalla yhteyttä alan yritykseen. Kaiken ikäisten kattiloiden kunnosta kannattaa pitää huolta ja yli-ikäiset kattilat vaihtaa uusiin. Uusi kattila parantaa energiatehokkuutta, öljynkulutus pienenee ja päästöt vähenevät, muistutetaan Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Energiatehokkuutta ajatellen yli 25 vuotta vanha kattila alkaa olla vaihtoiässä. Iäkäskin kattila saattaa toimia, mutta se ei vastaa nykyisiä energiatehokkuusvaatimuksia ja voi olla todellinen polttoainesyöppö. Uuden kattilan hyötysuhde voi olla jopa kymmeniä prosentteja parempi, ja lämmityskustannukset alentuvat kattilan uusinnassa saman verran. Lisäksi uusi kattila on vanhaa varmempi toiminnassaan.

Saneerausta on aika ruveta suunnittelemaan, kun kattila on 20–30 vuotta vanha. -Jos kattila on asennettu ennen vuotta 1980, on korkea aika uusia se nyt, neuvoo erityisasiantuntija Eero Otronen Öljyalan Palvelukeskuksesta.

Kattilan tulosta saneerausikään kertoo selvimmin suurelta tuntuva öljyn kulutus. Hälytysmerkkejä ovat myös verkostopaineen laskeminen, jatkuva tarve lisätä järjestelmään vettä sekä se, jos lämmintä käyttövettä ei tunnu riittävän tarpeeksi. Hyvin lämmin tekninen tila viestii hukkalämmöstä, liitoksissa voi olla vuotojälkiä tai varolaitteet saattavat vikaantua toistuvasti.

Ensin poltinhuolto ja tilannekartoitus asiantuntijan kanssa

Ensin on hyvä ottaa yhteys huoltoliikkeeseen ja tilata poltinhuolto. Ammattilaisten tietoja löytyy esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistys LEY:n sivujen urakoitsijahausta www.lammitysenergia.fi. Myös naapureilta voi saada hyviä vinkkejä huoltoliikkeistä.

-Huoltoliike tarkastaa kattilan, tekee poltinhuollon säätöineen ja osaa myös neuvoa lämmittäjää häntä askarruttavissa kysymyksissä. Asiantuntijan kanssa voi kaiken kaikkiaan kartoittaa, miten kattilaremontissa on järkevää edetä, opastaa Otronen.

Vanhempien kattiloiden vaihdossa uusitaan usein myös poltin ja teknisen tilan varustusta, kuten lämmönsäätölaitteet, paisunta-astiat ja pumput. Myös teknisen tilan putkistot saattavat kaivata remonttia

Kaikkea ei välttämättä tarvitse tehdä kerralla, ja korjaussuunnitelma on aina talokohtainen. Remontin aikatauluttamisessa on hyvä muistaa, että tarjousten saaminen ja niiden vertailu vie oman aikansa.

Öljyn rinnalle uusiutuvaa energiaa

Öljyalan Palvelukeskuksen neuvontasivuilla www.oljylammitys.fi löytyy tietoa siitä, miten öljylämmitystalon energiatehokkuutta voi lisätä muutenkin kuin uusimalla kattilan. Sivuilta löytyy vinkkejä sekä kiinteistön että öljylämmitysjärjestelmän kunnossapitoon ja saneeraukseen.

Öljylämmityksen rinnalle kannattaa usein ottaa käyttöön uusiutuvaa energiaa, esimerkiksi aurinkolämpöä. Sivuilta voi tulostaa tai tilata myös esitteen, joka auttaa sopivan rinnakkaislämmitysmuodon valitsemisessa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

täydennysrakentaminen

30.11.2022

Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuksia

Monella taloyhtiöllä on suuri piha-alue, ja kasvukeskuksissa kaivataan rakennettavaa maata. Täydennysrakentaminen tuo mahdollisuuden hyödyntää tyhjää tonttia. Helsingin Oulunkylässä As Oy Kivipadontie 6:n tontille nousee kaksitasoinen pysäköintitila sekä kaksi asuintaloa.

syystalkoissa

20.9.2022

Tee ainakin nämä asiat taloyhtiön syystalkoissa

Syystalkoissa haravointi saa jäädä vähemmälle, sillä lehdet tekevät hyvää maaperälle. Talveen voi sen sijaan valmistautua suojaamalla kasvit verkoilla ja aurauskepeillä. Syksy on myös hyvää istutusaikaa.

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

9.11.2022

Kiinteistöliitto Uusimaa kritisoi Helenin hinnankorotuksia

Kiinteistöliitto Uusimaan mukaan kaukolämpöyhtiö Helenin toiminta ihmetyttää taloyhtiöitä. Helen korottaa sähkön ja kaukolämmön hintoja ja tuottaa samaan aikaan suuria voittoja. Nousevat kulut saattavat taloyhtiöt vaikeuksiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti