Nyt on jo kiire, jos haluat ilmalämpöpumpun kesäksi

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastojen mukaan viime vuonna asennettiin 130 000 lämpöpumppua ja niihin investoitiin 800 miljoonaa euroa. Suurimmat investoijat olivat pientalojen ja kerrostalojen omistajat.

Suomen 1,2 miljoonaa lämpöpumppua tuottavat jo lähes 20 % lämmityksestä. Kiitos investointien hyvän kannattavuuden lämpöpumppumarkkinan vauhti vaan kiihtyy. Markkina kasvoi viime vuonna yli 25 prosenttia.

Suomen reilun 1,2 miljoonan lämpöpumpun investoinnin kokonaisarvo on jo 7 miljardia euroa. Vuonna 2021 kaiken tyyppisten lämpöpumppujen myynti kasvoi.

Lämpöpumppuyritys LämpöYkkönen kertoo MTV:lle, että ilmalämpöpumppujen kysyntäpiikki oli viime vuonna toukokuussa, nyt jo maaliskuussa. Osa toimittajista joutuu myynään jo ”ei oota”.

– Jos ilmalämpöpumpun haluaa kesäksi, niin se kannattaa tilata saman tien.

Hinnankorotuksia odotettavissa

Kun ilmalämpöpumppujen kysyntä on kovaa, paineet hintojen nousuun kasvavat. Ilmalämpöpumppujen kysyntää kasvattavat myös hyvässä muistissa olevat viime kesän helteet.

Valtaosa ilmalämpöpumpuista menee sähkölämmitteisten talojen ja vapaa-ajan asuntojen lämmityssähkön säästäjiksi. Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU:sta arvioi, että kerrostalojen jäähdytys-ILPien osuus on 10–15 % ILP-markkinasta.

Suomessa lämpöpumppuinvestointeja tullaan tällä vuosikymmenellä tekemään noin 10 miljardilla. Noilla investoinneilla lämpöpumppujen määrä saadaan nousemaan yli 2 miljoonaan kappaleeseen. Niiden lämmöntuotanto vuonna 2030 on noin 25–30 TWh/a eli noin 30 % Suomen rakennusten lämmitystarpeesta.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että maailmassa on 1,8 miljardia lämpöpumppua vuonna 2050.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

28.8.2018

Varauduttaisiinko ensi kesän helteisiin ilmalämpöpumppuja asentamalla?

Kuluneen kesän pitkä hellejakso sai monet pohtimaan ilmalämpöpumpun asentamista. Joissakin taloyhtiöissä osakkaiden aikeet ilmalämpöpumpun hankinnasta törmäsivät taloyhtiön päätöksentekoon ja sen aikatauluihin. Paikoin puheet ilmalämpöpumpuista herättivät myös naapureissa huolta niiden aiheuttamasta metelistä ja muista mahdollisista ongelmista.

25.4.2019

Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvitaan aina taloyhtiön lupa

Viime kesän pitkät hellejaksot saivat monet pohtimaan ilmalämpöpumpun hankkimista myös kerros- ja rivitaloasuntoihin. Osakas tarvitsee asennukseen aina taloyhtiön luvan. Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Uusimaa, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ja Rakennustieto laativat yhdessä ohjeet ilmalämpöpumpun asentamisesta kerrostaloasuntoon.

24.8.2021

Kiinteistöliitto Uusimaa ry: Oikeus ilmalämpöpumpun asentamiseen parvekkeelle ei ole itsestäänselvyys

Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksessä osakkaalla oli oikeus sijoittaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle. Aiemmin vakiintuneen tulkinnan mukaan läpivientien tekeminen ulkoseinään merkitsi aina sitä, että muutostyö ulottuu huoneiston ulkopuolelle. Huoneiston ulkopuolisiin muutostöihin vaaditaan lain mukaan taloyhtiön lupa.

12.11.2021

Kannattaako ilmalämpöpumppua pitää päällä kovalla pakkasella?

Ilmalämpöpumppua tai ilma-vesilämpöpumppua ei kannata sammuttaa kovienkaan pakkasten aikana. Daikin Finlandin lämpöpumppuasiantuntija, tuotepäällikkö Jussi Kummu kertoo lämpöpumppujen ohjausautomatiikan pitävän huolen siitä, että lämpöpumppu ei vaurioidu ankarissakaan olosuhteissa. Laadukkailla ilmalämpöpumpuilla ei ole pakkasrajoja ja parhaat mallit lämmittävät tehokkaasti vielä 25 asteen pakkasella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti