Nyt on jo kiire, jos haluat ilmalämpöpumpun kesäksi

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastojen mukaan viime vuonna asennettiin 130 000 lämpöpumppua ja niihin investoitiin 800 miljoonaa euroa. Suurimmat investoijat olivat pientalojen ja kerrostalojen omistajat.

Suomen 1,2 miljoonaa lämpöpumppua tuottavat jo lähes 20 % lämmityksestä. Kiitos investointien hyvän kannattavuuden lämpöpumppumarkkinan vauhti vaan kiihtyy. Markkina kasvoi viime vuonna yli 25 prosenttia.

Suomen reilun 1,2 miljoonan lämpöpumpun investoinnin kokonaisarvo on jo 7 miljardia euroa. Vuonna 2021 kaiken tyyppisten lämpöpumppujen myynti kasvoi.

Lämpöpumppuyritys LämpöYkkönen kertoo MTV:lle, että ilmalämpöpumppujen kysyntäpiikki oli viime vuonna toukokuussa, nyt jo maaliskuussa. Osa toimittajista joutuu myynään jo ”ei oota”.

– Jos ilmalämpöpumpun haluaa kesäksi, niin se kannattaa tilata saman tien.

Hinnankorotuksia odotettavissa

Kun ilmalämpöpumppujen kysyntä on kovaa, paineet hintojen nousuun kasvavat. Ilmalämpöpumppujen kysyntää kasvattavat myös hyvässä muistissa olevat viime kesän helteet.

Valtaosa ilmalämpöpumpuista menee sähkölämmitteisten talojen ja vapaa-ajan asuntojen lämmityssähkön säästäjiksi. Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU:sta arvioi, että kerrostalojen jäähdytys-ILPien osuus on 10–15 % ILP-markkinasta.

Suomessa lämpöpumppuinvestointeja tullaan tällä vuosikymmenellä tekemään noin 10 miljardilla. Noilla investoinneilla lämpöpumppujen määrä saadaan nousemaan yli 2 miljoonaan kappaleeseen. Niiden lämmöntuotanto vuonna 2030 on noin 25–30 TWh/a eli noin 30 % Suomen rakennusten lämmitystarpeesta.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi, että maailmassa on 1,8 miljardia lämpöpumppua vuonna 2050.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.5.2023

Ilmalämpöpumpun asennus vaatii luvan taloyhtiöltä

Ilmalämpöpumpun asentaminen voi vaikuttaa yhtiön vastuulla oleviin rakennusosiin, minkä vuoksi se vaatii taloyhtiön suostumuksen. Taloyhtiö voi myös kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen. Ennen ensimmäisen ilmalämpöpumpun asentamista asiasta olisi hyvä tehdä yhtiökokouksen päätös.

Taloyhtiökupla-podcast

17.6.2022

Taloyhtiökuplan uusimman jakson aiheena ilmalämpöpumput

Kiinteistöliiton Taloyhtiökupla-podcastin uusimassa jaksossa aiheena on ilmalämpöpumpun hankkiminen. Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun haluaa hankkia ilmalämpöpumpun omaan asuntoon?

13.3.2023

Täytyykö taloyhtiön huomioida osakkaan muutostyö?

Osakas oli muuttanut liikehuoneistonsa ravintolaksi ja tehnyt sen vuoksi huoneistossa muutostöitä. Taloyhtiön julkisivusaneerauksessa muutokset poistettiin. Osakas haastoi taloyhtiön oikeuteen, sillä hän katsoi yhtiön olevan vastuussa vahingoista.

Tilaajille

ilmalämpöpumpun huolto

18.4.2023

Muista huoltaa ilmalämpöpumppu säännöllisesti

Ilmalämpöpumppu tulee huoltaa säännöllisesti, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Osakkaalle kuuluvat laitteen ylläpitotoimenpiteet, esimerkiksi suodattimien puhdistus ja mahdollinen vaihto. Varsinainen huolto kuuluu ammattilaiselle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti