Nyt myös yksityissijoittajat voivat sijoittaa tonttirahastoihin

Vuokratonttien kasvaneelle kysynnälle on useita syitä. Päällimmäisenä se, että rakennusliikkeet haluavat sijoittaa pääomansa mieluummin rakentamiseen kuin tonttien ostoon. Tonttirahastot toimivat samoin kuin kaupungit ja seurakunnat vuokratessaan omistamiaan tontteja. Ero julkisiin toimijoihin on, että tonttirahaston tontin voi halutessaan lunastaa omaksi.

Asunnon ostajille vuokratontti on merkinnyt mahdollisuutta päästä kiinni aiempaa pienemmällä summalla (omarahoitusosuus) omaan asuntoon. Asukkaan vaurastuessa hän voi lunastaa oman osuutensa tontista tonttirahastolta, kunhan tontti on ns. valinnainen vuokratontti, joka mahdollistaa lunastamisen.

Sijoitusyhtiö Korkian toinen tonttirahasto on parhaillaan auki uusille sijoituksille. Yhtiön edellinen samankaltainen rahasto suljettiin joulukuussa 2020 noin 75 miljoonan euron kokoisena ja se on ylittänyt sille asetetut tuottotavoitteet. Rahasto omistaa yli 60 tonttia suomalaisissa kasvukeskuksissa ja sen sijoittajille maksettava kassavirtatuotto on lähes 6 % vuodelta 2021.

Sijoitus- ja asiantuntijayhtiö Korkia uskoo tonttitarjonnan ja tonttirahaston kysynnän pysyvän vakaana tai kasvavan. Yhtiön toinen tonttirahasto sijoittaa kasvukeskuksien RS-asuntokohteiden tontteihin ja sen tuotto perustuu pääosin asunto-osakeyhtiöiden osakkaiden maksamaan tonttivuokraan. Rahaston tuottotavoite on maksaa yli viiden prosentin vuosittainen kassavirtatuotto sijoittajilleen kaikkien kulujen jälkeen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.6.2022

Tilastokeskus: Lämmitysmenot nostivat hoitovastikkeita

Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut nousivat viime vuonna 5,6 prosenttia edellisvuodesta. Eniten nousivat lämmityskulut, kun korjauskulut taas pienenivät. Asuntojen ja asuinrakennusten korjauksiin käytetty yhteisrahamäärä kasvoi edellisvuodesta.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

10.11.2022

Kaupallinen yhteistyö

Luotettava nettiyhteys on kotikonttorin edellytys

Etätöiden tekemiseen tarvitaan luotettava nettiyhteys. Nettiä vauhdittavat ajantasaiset ohjelmistot. Jos netti ei siltikään toimi kunnolla, saa koko taloyhtiölle yhteyden kerralla taloyhtiönetin avulla.

DNA

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti