Nyt myös yksityissijoittajat voivat sijoittaa tonttirahastoihin

Vuokratonttien kasvaneelle kysynnälle on useita syitä. Päällimmäisenä se, että rakennusliikkeet haluavat sijoittaa pääomansa mieluummin rakentamiseen kuin tonttien ostoon. Tonttirahastot toimivat samoin kuin kaupungit ja seurakunnat vuokratessaan omistamiaan tontteja. Ero julkisiin toimijoihin on, että tonttirahaston tontin voi halutessaan lunastaa omaksi.

Asunnon ostajille vuokratontti on merkinnyt mahdollisuutta päästä kiinni aiempaa pienemmällä summalla (omarahoitusosuus) omaan asuntoon. Asukkaan vaurastuessa hän voi lunastaa oman osuutensa tontista tonttirahastolta, kunhan tontti on ns. valinnainen vuokratontti, joka mahdollistaa lunastamisen.

Sijoitusyhtiö Korkian toinen tonttirahasto on parhaillaan auki uusille sijoituksille. Yhtiön edellinen samankaltainen rahasto suljettiin joulukuussa 2020 noin 75 miljoonan euron kokoisena ja se on ylittänyt sille asetetut tuottotavoitteet. Rahasto omistaa yli 60 tonttia suomalaisissa kasvukeskuksissa ja sen sijoittajille maksettava kassavirtatuotto on lähes 6 % vuodelta 2021.

Sijoitus- ja asiantuntijayhtiö Korkia uskoo tonttitarjonnan ja tonttirahaston kysynnän pysyvän vakaana tai kasvavan. Yhtiön toinen tonttirahasto sijoittaa kasvukeskuksien RS-asuntokohteiden tontteihin ja sen tuotto perustuu pääosin asunto-osakeyhtiöiden osakkaiden maksamaan tonttivuokraan. Rahaston tuottotavoite on maksaa yli viiden prosentin vuosittainen kassavirtatuotto sijoittajilleen kaikkien kulujen jälkeen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

yrityslaina

30.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Parhaat vinkit ja vaihtoehdot yrityslainan hakemiseen

Joskus yritys tulee tilanteeseen, jossa laina on paras vaihtoehto. Aihe voi tuntua vieraalta ja jopa hieman pelottavalta. Tässä artikkelissa on tietoa yrityslainan hakemisesta ja hyviä vinkkejä ja vaihtoehtoja yrityksille, jotka harkitsevat yrityslainan ottamista.

Halvinlaina.fi

sähköpula

14.11.2022

Sähkökatkoihin kannattaa varautua

Taloyhtiöissäkin on syytä varautua sähköpulasta johtuviin sähkökatkoihin. Tärkeintä on viestiä asukkaille toimista sähkökatkon aikana. Sähköpulaa voi torjua säästämällä sähköä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti