Nuorta voimaa Turkuun

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Juuso Kallio kehottaa kyselemään kansanedustajaehdokkailta myös asumiseen liittyviä asioita.

Aloitit toiminnanjohtajana joulukuussa 2014. Miten alku on sujunut?

Uuden aloittaminen on aina hyppy tuntemattomaan ja siltä se tuntui. Erityisesti alan ulkopuolelta tulleena kiinteistönpitoon ja taloyhtiömaailmaan liittyvissä asioissa on paljon uutta opittavaa. Itselle täytyy osata olla armollinen ja hyväksyä se, että hetkessä ei tule asiantuntijaksi vaikka kovasti haluaisikin. Pitää myös osata ja uskaltaa kysyä neuvoa. Alun ihmettelyn jälkeen alkaa jo muodostua tietynlaisia rutiineja. Monia sidosryhmien edustajia olen ehtinyt tapaamaan, mutta monia on vielä tapaamatta.

Siirryit työhön Turun Keilailuliiton toiminnanjohtajan työstä. Onko toiminnanjohtajuus jotenkin erilaista näissä liitoissa?

Toiminnanjohtajana työskentelyssä on samankaltaisuuksia ja erilaisuuksia. Aikaisemmassa työssäni johdettavana oli järjestökentän lisäksi keilahallin operatiivinen toiminta. Vastasin ikään kuin pienen yrityksen pyörittämisestä, joka oli hyvin opettavaista. Järjestöpuolella on näiden välillä jonkin verran eroa. Kiinteistöliitossa johdettavana, ja taustalla tukemassa, on aito ammattilaisista koostuva organisaatio.

Mikä sai sinut kiinnostumaan taloyhtiöiden asioista?

Oma ikäpolveni ei ehkä ole vastaavalla tavalla kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta kuin vanhemmat ikäpolvet. Olen huomannut ilmiön koskettavan niin taloyhtiöiden toimintoja kuin muuta seura- tai yhdistystoimintaa. Tähän voi olla monenlaisia syitä. Ehkä yksilöllisyyden ja oman vapaa ajan merkitys on korostunut ja vaikuttanut ihmisten käyttäytymiseen. Ihmiset ovat erilaisia. Itse olen ollut luottamustehtävissä yhteisillä asioilla lähes täysi-ikäisyydestä lähtien.

Taloyhtiöiden asiat ovat erityisen mielenkiintoisia, sillä ne ovat konkreettisia ja vaikuttavat päivittäiseen elämään. Koti on meille kaikille tärkeä paikka. Koen, että tässä tehdään hyvin merkityksellistä työtä edistämällä suuren ihmismäärän asumiseen ja omaisuuden hoitoon liittyviä asioita.

Aiotko jotenkin uudistaa yhdistyksenne toimintaa?

Järjestön johtaminen on pitkäjänteistä ja maltillista työtä. Edeltäjäni Kaisa Leiwo on tehnyt erinomaista työtä ja organisaatio on hyvässä kunnossa. Toimintaa kehitetään hallituksemme linjausten mukaisesti. Ensimmäinen vuosi menee nopeasti opetellessa ja toimintaa tarkastellessa. Tulevaisuudessa toivoisin entistä enemmän pystyä osallistamaan jäsenkenttäämme ja sidosryhmiämme yhdistyksen toiminnassa.

Sain Kaisalta monia neuvoja ja perehdytyksen aikana pyrin myös kysymään häneltä mahdollisimman paljon. Konkreettisin apuväline työhöni on toiminnan vuosikalenteri. Lisäksi loistavat työntekijät ovat helpottaneet aloittamistani uudessa työssä.

Miltä mielestäsi näyttää suomalainen asunto-osakeyhtiöelämä?

Kiinteistöjen ikääntyminen ja asuinalueiden eriytyminen tuovat haasteita. Lisäksi EU:n päästövähennystavoitteet tuovat oman mausteensa tähän kokonaisuuteen. Suurin osa suomalaisista asuu omistusasunnossa ja haluaa pitää omaisuudestaan hyvää huolta. Uskon, että uudet innovaatiot tulevat kehittämään asumismukavuutta energiatehokkuuden ja digitaalisten innovaatioiden myötä. Isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitukset ovat pääsääntöisesti hyvin perillä asioista ja kummatkin haluavat kehittää osaamistaan ja kiinteistöjään.

Terveisiä lehden lukijoille

Vaalit ovat tulossa ja keskustelussa on ollut monenlaisia teemoja, jotka liittyvät asumiseen tai kiinteistönpitoon. Tentatkaa omia kansanedustajaehdokkaitanne huhtikuun vaaleja silmällä pitäen. Heiltä kannattaa kysyä toimenpiteistä asumisen kustannusten nousun hillitsemiseksi.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi

  • perustettu 1907
  • jäseniä lähes 2000

Yhdistys on kolmanneksi suurin Kiinteistöliiton alueyhdistyksistä. Toimistolla työskentelee ja tuottaa jäsenpalveluja toiminnanjohtajan lisäksi lakimies, sekä talous- ja veroasiantuntija.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.6.2022

Kielto astui voimaan: Kurtturuusut hävitettävä pihoilta

Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022. Kurtturuusu on haitallinen vieraslaji, joka leviää ympäristöön tehokkaasti ja tappaa muut kasvit ympäriltään. ELY-keskus kutsuu kaikki torjuntatalkoisiin: "Vain yhdessä voimme onnistua tässä".

7.4.2022

Kuluttaja-asiamies vaatii muutoksia Helenin kaukolämmön hinnankorotuspolitiikkaan

Kaukolämmöstä maksettava hinta muodostuu niin sanotusta vesivirtamaksusta ja energiamaksusta. Helen ryhtyi elokuussa 2021 tekemään sopimusvesivirran tarkistuksia, jotta ne olisivat kaikilla asiakkailla kaukolämmön kulutukseen nähden oikealla tasolla. Energian hintaa puolestaan korotettiin lähes 30 % sekä syyskaudelle 2021 että talvikaudelle 2022 kasvavien tuotantokustannusten takia.

korvauksia isännöintikartellista

10.2.2023

Haetko korvauksia isännöintikartellista? Toimi näin

Taloyhtiö voi nostaa vahingonkorvauskanteen isännöintikartellipäätöksessä mainittuja toimijoita vastaan. Perusedellytyksenä on, että taloyhtiö pystyy näyttämään kartellista sille syntyneen vahingon toteen. Jos oikeuteen päädytään, taloyhtiön kannattaa hankkia itselleen kartellivahingonkorvauksiin erikoistunut juristi.

Kuukauden kasvo Jenni Hupli

27.5.2022

Kuukauden kasvo: ”Osake-yhtiölaki muuttuu osittaisuudistuksin”

Suomen Kiinteistöliiton lakiasiainjohtaja Jenni Hupli kertoo asunto-osakeyhtiölain muutoksesta. Mitä taloyhtiön tulisi tietää lakimuutoksesta?

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti