Nuohousuudistus on sujunut ennakoidusti – palveluja käytetään entiseen tapaan

Sisäministeriön tekemän tuoreen selvityksen mukaan nuohouspalveluja on ollut saatavilla riittävästi ja rakennusten omistajat käyttävät palveluja entiseen tapaan. Omakotiliiton vuoden 2021 kyselytuloksien mukaan nuohouksen toteutuminen on vuoden 2019 tasolla. Lisäksi nuohouspalvelujen käyttäjät ovat olleet yleensä tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Nuohouksen hinta on ollut nousussa, mutta muutokset ovat olleet maltillisia. Hinnat ovat säilyneet kohtuullisena myös taajamien ulkopuolella. Toimialalle on tullut myös uusia yrityksiä ja nuohoojien koulutusmäärät ovat kasvussa.

Säädösmuutosten jälkeen rakennusten nuohoaminen on arvioiden mukaan hieman vähentynyt ja nuohousvälit ovat joissain tapauksissa pidentyneet. Nuohousyritysten toiminnassa on puutteita nuohouspalvelujen markkinoinnissa ja hintojen ilmoittamisessa. Omakotiliiton kyselytulosten mukaan nuohouksen tilaaminen on koettu syksyllä 2021 hieman vaikeammaksi kuin aikaisemmin.

Myös nuohouksen dokumentointia asiakkaalle tulee edelleen parantaa. Omakotiliiton vuoden 2021 kyselyn vastaajista 39 % kertoi saaneensa nuohoojalta palautetta suullisesti. Suurin osa palautteesta oli tulisijan käyttöön liittyvää ohjeistusta. Joka neljäs vastaaja ei ollut saanut nuohoojalta nuohoustodistusta.

Vikailmoitukset ovat tärkeitä paloturvallisuuden kannalta

Nuohousyritykset ilmoittavat aikaisempaa harvemmin tulisijoissa ja savuhormeissa havaitsemistaan tulipalovaaraa aiheuttavista vioista pelastuslaitoksille. Ilmoitusvelvoite on saatava toteutumaan paremmin.

Nuohouksesta on viestittävä aktiivisesti, jotta nuohouspalvelujen käyttäjät muistavat tilata nuohouksen säännöllisesti, varmistua nuohouksen hinnasta jo ennen palvelun tilaamista ja edellyttää nuohoustodistusta laskun lisäksi. Nuohousalan tulisi ottaa nykyistä suurempi rooli toimialan kehittämisessä ja nuohouksen toteutumisen edistämisessä, jotta toimialalla toimittaisiin nykyistä yhdenmukaisemmin.

Säädösmuutosten toimeenpano on vielä osittain kesken, koska nuohousyrittäjät ja kiinteistöjen omistajat eivät ole täysin omaksuneet uudenlaisia toimintatapoja piirinuohouksen päätyttyä. Lisäksi nuohousuudistuksen pitkän aikavälin vaikutukset eivät ole vielä nähtävissä.

Selvitys perustuu sisäministeriön asettaman nuohousuudistuksen seurantaryhmän havaintoihin, ministeriön Itä-Suomen yliopistolta tilaamaan selvitykseen ja Omakotiliiton jäsenistölleen toteuttamiin kyselyihin. Seurantaryhmään kuuluu myös Suomen Kiinteistöliitto.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiösauna

22.6.2022

Taloyhtiösauna pesi kasvonsa

Taloyhtiösaunat tulevat takaisin. Yksityisten huoneistosaunojen sijaan taloyhtiöihin rakennetaan nyt nykyaikaisia yhteissaunoja, joiden varaus omaan käyttöön on helppoa. Taloyhtiösauna voi muistuttaa jopa kylpylää höyrysaunoineen ja porealtaineen.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

10.3.2022

Kiinteistöliitto vastasi haasteisiin palveluja lisäämällä

Kiinteistöliitolla on omat koronasivut, joilta löytää ajankohtaista tietoa koronan vaikutuksista taloyhtiöiden toimintaan ja asukkaiden arkeen. Kiinteistöliiton asiakkaat ovat saaneet lisäpalveluja myös järjestetyissä webinaareissa. Valtakunnalliseen Kiinteistöliittoon kuuluvan Rauman Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Mari Häyhtiö kertoo Länsi-Suomi-lehdessä yhdistyksen kokeneen tärkeänä, että koronasivuilla liiton asiantuntijat vastaavat niihin useimmin kysyttyihin kysymyksiin, joita jäsentaloyhtiöillä on.

ikkunoiden kunnostus

8.7.2022

Ikkunoiden kunnostus on historian säilyttämistä

Vanhoja ikkunoita ei tarvitse välttämättä uusia, vaan ne voidaan kunnostaa. Kunnostus tulee pidemmän päälle taloyhtiölle edullisemmaksi kuin uusiminen. Se on myös ekologisempaa.

17.2.2022

Valaisinpalot lisääntyivät, kiuaspalot vähenivät – eniten sähköpaloja aiheuttaa lieden varomaton käyttö

Sähkölaitteesta tai -asennuksesta alkaneita tulipaloja oli vuonna 2021 enemmän kuin vuonna 2020, mutta vähemmän kuin viitenä aiempana vuonna. Sähköpalolla tarkoitetaan tulipaloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä, esimerkiksi liedestä, kiukaasta, kylmälaitteesta, valaisimesta tai sähköasennuksesta. – Yleensä sähköpalon taustalla on sähkölaitteen väärä tai virheellinen käyttö, asennus tai huollon laiminlyönti, Tukesin sähköpaloasiantuntija Jukka Lepistö sanoo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti