Näissä kunnissa asuvat Suomen tyytyväisimmät asukkaat

Tyytyväisimmät asukkaat löytyvät Pirkkalasta ja Kauniaisista. Seinäjoki nousi suurten kaupunkien kärkeen – Tampere edelleen viiden suurimman ykkönen.

Näin kertoo EPSI Ratingin vuosittain tehtävä tutkimus suomalaisten tyytyväisyydestä asuinkuntiinsa. Tyytyväisyysindeksi tuotetaan asteikolla 0-100, jossa 75 on hyvä taso. Tutkimukseen haastateltiin viime vuoden lopulla 10 263 suomalaista, joilta kysyttiin palveluihin kohdistuvia odotuksia ja niiden täyttymistä, kunnan suositteluhalukkuutta sekä vastaajan mielipidettä siitä, miten lähellä kuvitteellista, täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on.

Pirkkala ja Kauniainen ovat vuoden 2016 huiput. Edellisen vuoden voittajakunta Lempäälä jäi niistä jälkeen, mutta myös sen tulos oli edelleen korkea (75,1). Kaiken kaikkiaan parhaiden kuntien saamat arviot ovat erinomaisia. Keskiarvo on peräti 69,4 jonka yläpuolelle ylsi lähes puolet kaikista reitatuista 75 kunnasta.

”Nämä tulokset näyttävät jälleen sen, että suurten kaupunkien lähellä olevissa pienemmissä kunnissa ihmiset ovat kaikkein tyytyväisimpiä. Kyse on ehkä ihmisen kokoisesta mittakaavasta, ehkä palveluista, mutta varmasti kaupungin läheisyydelläkin on asian kanssa tekemistä. Maakuntien keskuskaupungeista ainoastaan Seinäjoki on kymmenen parhaan joukossa, vaikka siellä on toteutettu kuntaliitoksia. Tätä voi pitää erinomaisena tuloksena! Tampere pitää suurimpien kaupunkien ykkössijaa, mikä on ollut nähtävissä monissa muissakin vetovoimaa mittaavissa kyselyissä,” toteaa Jenni Airaksinen, kuntatutkija, HT Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta.

Viimeisiksi jäivät Raasepori (57,9) ja Pietarsaari (56,1). Eniten parannusta edelliseen vuoteen saavutti Ylöjärvi, joka onnistui parantamaan asukastyytyväisyyttään peräti 9,2 pistettä ja on nyt sijalla 33.

Jopa neljä Turun lähikuntaa parhaan kymmenen joukossa

Turun lähikunnat ovat yleisesti menestyneet hyvin viime vuosina: Turun lähikuntia on päässyt top 10 joukkoon peräti neljä: Naantali, Kaarina, Lieto ja Raisio.

Seinäjoki nousi suurten kaupunkien kärkeen – Tampere edelleen viiden suurimman ykkönen

Seinäjoen tulos nousi edellisestä vuodesta peräti 7,7 pistettä ja oli paras suurten kaupunkien joukossa.  Tampere on jo kolmatta vuotta peräkkäin viiden suurimman kaupungin (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu) ykkönen mutta Espoo ja Helsinki lähestyvät sitä. Kolme suurinta kaupunkia on Suomen keskiarvoa  korkeammalla, Oulu ja Vantaa ovat jääneet hieman keskiarvon alle. Suurimmista viidestä kaupungeista ainoastaan Espoo on onnistunut parantamaan asukastyytyväisyyttään viime vuodesta.

Pääkaupunkiseudun kunnat Vantaata lukuun ottamatta ylittävät Suomen keskiarvon asukastyytyväisyydessä. Vantaa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut alle Suomen keskiarvon, poikkeuksena vuoden 2015 tulos. Vuonna 2016 kuitenkin Vantaan keskiarvo on laskenut suhteessa Suomen keskiarvoon ja alittaa sen nyt 1,4 indeksipisteellä.

Tampereella tyytyväisimpiä nuoret ja ikääntyvät

Viiden suurimman kaupungin joukossa Tampereelta löytyvät tyytyväisimmät alle 30 vuotiaat ja toisaalta 60 vuotiaat ja sitä vanhemmat. Seuraavaksi molemmissa ikäluokissa sijoittuu Espoo. Muissa suurimmissa viidessä kaupungissa tyytyväisyys ikäluokkien välillä vaikuttaisi olevan suhteellisen tasainen.

Noin joka kolmas olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa tuttavilleen

Noin joka kolmas suomalainen olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa*. Suositteluhalukkuudessa on kuitenkin laaja hajonta. Kaunaisia olisi valmis suosittelemaan jopa n. 79% vastanneista, kun esimerkiksi vähiten suosittelijoita löytyy Kurikasta, jossa vain n. 11% vastanneista olisi valmis suosittelemaan asuinkuntaansa.

*Suosittelijaksi määritellään vastaaja joka antaa asteikolla 1- 10 arvosanan 9 tai 10 kysymykseen suositteluhalukkuudestaan ystäville tai tuttaville.

Tutkimuksen kohderyhmä koostuu 18–79-vuotiaista suomalaisista. Tiedot on kerännyt Norstat Finland puhelinhaastatteluiden avulla.

Kuntaratingissa mitattujen kuntien asukastyytyväisyyden virhemarginaalit ovat keskimäärin haarukassa +/- 4,1 indeksipistettä. 

Tutustu tutkimukseen

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

digitilaukset

15.8.2023

Digitilaukset palvelevat Suomen Kiinteistölehden lukijoita

Suomen Kiinteistölehteä voi nyt tilata myös digitaalisena versiona. Digitilaukset tulivat myyntiin lehteä kustantavan Kiinteistömedian verkkokauppaan kesäkuun lopussa. Ne palvelevat niitä lukijoita, joilla ei ole Suomen Kiinteistöliiton jäsenyyttä.

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

mökkeilyn maksut

9.6.2023

Mökkeilyn kuntakohtaiset maksut vaihtelevat reilusti

Kuntakohtaisia maksuja lankeaa mökkiläiselle maksettavaksi kalliimmissa mökkikunnissa lähes kaksinkertainen määrä verrattuna edullisimpaan kuntaan, selviää Omakotiliiton tekemästä vertailusta. Erityisesti ovat nousseet sähkömaksut.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti