Näin pidät takan puhtaana – takan puhdistaminen on myös kodin turvallisuusteko

Talven alussa on hyvä puhdistaa takka ja ottaa takan säännöllinen huolto tavaksi. Puhdas takka on turvallinen, näyttää kauniilta kodin sisustuksessa ja on mukava käyttää. Noki ja tahrat lähtevät myös helpommin, kun niiden ei anna pinttyä pintoihin kiinni.

Takkavalmistaja Contura muistuttaa takan säännöllisen puhdistuksen tärkeydestä. Esimerkiksi tuhkalaatikko on hyvä tyhjentää aina ennen kuin sytyttää takan.

– Takka ei ole tuhkan säilytysastia. Kaikki takkamallit pysyvät paremmassa kunnossa ja kestävät käytössä pidempään, jos tuhkaa ei kerrytetä liikaa tuhkalaatikkoon, Conturan Suomen maajohtaja Mikko Varjokorpi muistuttaa.

Contura valmistaa kiertoilmatakkoja, joissa takan helppohoitoiseen puhtaana pitoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi pesäelementit voi irrottaa takan perusteellista puhdistusta varten ja vaihtosarjan avulla elementit voi tarvittaessa myös uusia.

– Kiertoilmatakassa kaikki on silmien edessä, eikä nokea pääse kertymään mihinkään piilokanaviin. Conturan takoissa luukkuun, arinaan ja tuhkalaatikkoon pääsee myös helposti käsiksi, jolloin ne ovat vaivattomia puhdistaa, Varjokorpi toteaa.

Suomessa on yhä paljon vanhoja takkoja, jotka kunnon puolesta olisi syytä uusia modernimpaan ja helppohoitoisempaan takkamalliin.

– Jos takka on yli 10 vuotta vanha, kannattaa tarkistaa, olisiko se syytä vaihtaa uudempaan. Nykyaikaiset kiertoilmatakat ovat yli 90 prosenttia puhtaampia ja 40 prosenttia tehokkaampia kuin monet vanhat takat. Esimerkiksi Contura-takkojen hyötysuhde on jopa 81 prosenttia. Korkea hyötysuhde tarkoittaa, että tarvitset vähemmän polttopuita saman lämmön tuottamiseen ja puu palaa puhtaasti, jolloin myös tuhkaa syntyy vähemmän, Varjokorpi summaa.

Kahdeksan vinkkiä takan puhtaana pitoon:

  1. Takka pysyy puhtaana, kun sitä käyttää oikein ja säännöllisesti. Noudata takkavalmistajan ohjeita huolella. Vältä ylimääräistä puutuhkaa polttamalla vain kuivaa ja puhdasta puuta. Kostea puu saa helposti lasiluukun nokeentumaan, eikä lämmitä tehokkaasti.
  2. Vakituisen asunnon takka on nuohottava joka vuosi. Käytä nuohouksessa ammattilaista, joka osaa tarkistaa myös hormin kunnon. Yksityisen vapaa-ajanasunnon takan voi nuohota kolmen vuoden välein. Lisäksi kolme vuotta käyttämättä ollut takka ja hormi on nuohottava ennen käyttöönottoa.
  3. Varmista, että takan rakenteet ja tuhka ovat täysin jäähtyneitä ennen takan puhdistamista. Helpoiten poistat jäähtyneen tuhkan tuhkaimurilla. Tuhka tulisi säilyttää ulkona tulenkestävässä ja kannellisessa astiassa vähintään vuorokauden ajan, ennen kuin sen voi hävittää.
  4. Käytä puhdistuksessa vain takalle soveltuvia puhdistusaineita. Maalatut teräspinnat ovat suosittuja nykytakoissa ja ne voi puhdistaa kostealla liinalla. Tarvittaessa maalatulle pinnalle voi käyttää hieman astianpesuainetta. Myös vuolukivipinta puhdistuu kostealla liinalla ja astianpesuaineella.
  5. Takan lasiluukut voi puhdistaa kuivalla tai kostealla talouspaperilla. Voit käyttää puhdistuksessa myös puhdasta puutuhkaa tai noenirrotusainetta, jota saat hankittua takkamyyjiltä ja päivittäistavarakaupoista. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita, ne voivat naarmuttaa lasia.
  6. Arina ja palotilan valurautaosat voi puhdistaa teräsharjalla. Pidä lisäksi takan tiivisteet kunnossa puhdistamalla ne kuivalla tai kostutetulla liinalla. Hyväkuntoiset tiivisteet varmistavat puhtaan palamisen, kun ylimääräistä ilmaa ei virtaa takkaan tiivisteiden läpi.
  7. Puhdista tuhkalaatikko varoen. Varmista ennen tuhkalaatikon tyhjentämistä, ettei laatikossa ole kyteviä hiiliä. Pursuileva tuhkalaatikko ei ole turvallinen ja voi vaikeuttaa takan käyttöä.
  8. Pidä takan ympäristö puhtaana. Takan taakse ja alle saattaa kertyä pölyä, joka kannattaa puhdistaa säännöllisesti. Muista huomioida suojaetäisyys, äläkä sijoita palavia materiaaleja liian lähelle takkaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

30.11.2017

Kysely: miehet valmiita sijoittamaan takan perinteitä rikkoen

Loimuava takkatuli on monen hyggeilijän ja kotoilijan haave. Jos takka on jäänyt hankkimatta talon rakennusvaiheessa, sen voi asentaa useimpiin omakoti-, rivi- ja paritaloihin jälkikäteen. Asennus onnistuu yleensä päivässä, vaikka talossa ei olisi hormia valmiina.

13.8.2018

Kodin paloturvallisuus on tärkeää suomalaisille

Kodin turvallisuuden ykkösasia suomalaisille on paloturvallisuus. Alkusammutusvälineet puuttuvat kuitenkin monista kodeista, paljastaa Sector Alarmin teettämä kyselytutkimus, joka kartoitti suomalaiskotien turvallisuustapoja. Paloilmaisimet, oma huolellisuus ja hyvät lukot ovat kärjessä kyselytutkimuksessa, jossa selvitettiin, miten suomalaiset huolehtivat kotinsa turvallisuudesta.

25.9.2015

Vuokralainen kaipaa ohjeita kodin kunnossapitoon

Vuokralla asuja joutuu huolehtimaan asunnosta, joka on toisen ihmisen tai tahon omaisuutta. Asunnon huolelliseen hoitoon kuuluu paitsi siivous myös pienten huoltotöiden tekeminen. Aina vuokralaiset eivät tiedä, millaisia huoltotöitä heidän kuuluu kotonaan tehdä ja kenelle asunnon mahdollisista vioista tulisi ilmoittaa.

5.6.2019

Kun vain paras kelpaa: Millainen netti kotiin?

Tuntuuko joskus siltä, että kotisi nettiyhteys ei ole riittävän nopea? Ei ihme, sillä tarpeet voivat kasvaa sitä mukaa, kun tekniikka kehittyy, perheessä kasvaa uusia ja innokkaita netinkäyttäjiä ja tarjolle ilmaantuu uusia palveluita. “Se mikä on joskus riittänyt, ei yhtenä päivänä enää olekaan tarpeeksi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti