Näin pidät paloturvallisuudesta huolta joulunaikaan

Pimeää talvea on ihana valaista kynttilöiden ja ulkotulien avulla. Paloturvallisuus on tärkeä pitää mielessä: Suomessa syttyy vuosittain lähes 3000 asuntopaloa, joista moni olisi estettävissä. Asumisturvallisuuden asiantuntijoiden vinkit auttavat nauttimaan myös joulunajasta turvallisesti.

Asukkaan ja taloyhtiön vastuulla on monia arkisia valintoja, jotka vaikuttavat paloturvallisuuteen. Ohessa näin paloturvallisuusviikolla tärkeimmät vinkit paloturvallisuuden parantamiseen asukkaille ja taloyhtiölle.

Vinkit asukkaille

1. Hoida palovaroittimet kuntoon

Puolessa kerrostaloasuntojen paloista puuttui toimiva palovaroitin. Palovaroittimesta huolehtiminen on ykkösasia.

”Pidä palovaroitin toimintakunnossa vaihtamalla paristot kerran vuodessa. Vaihda palovaroitin uuteen vähintään 7-10 vuoden välein. Vain toimiva palovaroitin varoittaa alkavasta tulipalosta sekä antaa sinulle aikaa pelastautua ja kutsua apua”, sanoo Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin projektipäällikkö Ira Pasi.

2.Säästäväisyys ei ole hyve rikkinäisten sähkölaitteiden kanssa

Huolehdi sähkölaitteiden käytöstä ja kunnossapidosta. ”Rispaantuneet laturinjohdot, räpsyvät valaisimet, tuoksuvat pesukoneet ja surisevat silitysraudat ovat kodin kyseenalaisia kestosuosikkeja”, Ira Pasi kertoo. ”Säästäväisyys ei ole hyve, kun on kyse rikkinäisestä elektroniikasta. Älä käytä viallista sähkölaitetta, vaan korjaa tai vaihda se uuteen heti vian ilmettyä.”

3.Pidä kynttilöistä ja ulkotulista huolta

Viime vuonna 96 rakennuspaloa syttyi kynttilästä tai ulkotulesta. Tunnelmallisista tulista täytyy siis pitää hyvää huolta. ”Polta kynttilää vain vakaalla, palamattomalla alustalla riittävän etäällä muista esineistä. Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Älä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa. Jos liekki roihahtaa, sammuta kynttilä tukahduttamalla. Sijoita ulkotulet vähintään 3-5 metrin etäisyydelle palavasta materiaalista, myös räystäsrajasta, ja kiinnitä ulkotulet hyvin”, Ira Pasi kertaa muistisäännöt.

Vinkit taloyhtiölle

1.Taloyhtiön pelastussuunnitelma asukkaiden tietoon

Taloyhtiöllä on suuri rooli paloturvallisuuden parantamisessa. Kaikki lähtee kunnossa olevasta pelastussuunnitelmasta, jonka asukkaat tuntevat. Suunnitelman välittäminen asukkaille esimerkiksi säännöllisinä tiedotteina ilmoitustauluilla, asuntoihin jakaen sekä vaikka oman harjoituksen järjestäminen auttavat.

”Toimiva suunnitelma ei auta, jos sitä ei ole viestitty asukkaille”, Ira Pasi korostaa.

2.Noudata suojeluohjeita – pidä esimerkiksi kulkuväylät puhtaana palokuormasta

”Taloyhtiöt tuntevat huonosti, että vakuutusyhtiöiden suojeluohjeet ovat velvoittavia: esimerkiksi vakuutuskorvaukset voivat jäädä saamatta, jos taloyhtiö ei ole noudattanut määräyksiä”, sanoo Safetum Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Jurvelin.

Safetum tekee vuosittain kiinteistöihin noin 3000 pelastustarkastusta. Jurvelinin mukaan pelastustarkastuksissa havaitut tyypilliset haasteet taloyhtiöissä liittyvät usein palokuormaan, avonaisiin palokatkoihin ja paloturvallisuusjärjestelmien huoltoihin.

”Ylimääräistä tavaraa ei saa olla rakennuksien seinustoilla ja poistumisreiteillä”, Jurvelin muistuttaa.

3. Palovaroittimet ja käsisammuttimet kuntoon myös yleisissä tiloissa

Taloyhtiö huolehtii yleisten tilojen paloturvallisuudesta. Yleisissä tiloissa on hyvä olla toimintakuntoiset palovaroittimet, jotka varoittavat koko porraskäytävää. Myös käsisammuttimia on hyvä olla yleisissä tiloissa.

”Taloyhtiö voi ottaa hoitaakseen myös asuinhuoneistojen palovaroittimien paristojen vaihdon”, Ira Pasi ehdottaa.

Lisätietoa Turvallinen taloyhtiö -kiertueella Turussa 29.11.

Turvallinen taloyhtiö -kiertue antaa eväitä taloyhtiöiden turvallisuuden lisäämiseen. Kiertueen järjestää Kiinteistöliitto yhteistyössä alueellisten jäsenyhdistysten ja SPEKin kanssa.

Kiertuetapahtuma järjestetään Turussa 29. marraskuuta 2016 klo 13 alkaen. Ohjelmassa on asiantuntijaluentoja taloyhtiön turvallisuuteen liittyen sekä mahdollisuus kysyä asiantuntijoilta oman taloyhtiön tilanteeseen liittyviä kysymyksiä. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Taloyhtiöt voivat parantaa paloturvallisuuttaan myös osallistumalla Paloturvallisuusviikon toiminnalliseen Omaan paloharjoitukseen, johon osallistuneiden kesken arvotaan 2000 euron palkinto. Paloturvallisuusviikkoa vietetään 26.11.-1.12.2016.

Katso Turvallinen taloyhtiö -kiertueen videoita

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

ikkunat huolto

16.6.2023

Kaupallinen yhteistyö

Mistä tietää, että taloyhtiön ikkunat ovat huollon tarpeessa?

Parhaatkin ikkuna- ja ovituotteet tarvitsevat huolenpitoa kestääkseen pitkään. Säännöllinen huolto tuo myös säästöä. Pihla kokosi vinkit siihen, mistä tietää ikkunoiden tarvitsevan huoltoa.

Pihla-Tiivi

ilmalämpöpumpun huolto

18.4.2023

Muista huoltaa ilmalämpöpumppu säännöllisesti

Ilmalämpöpumppu tulee huoltaa säännöllisesti, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Osakkaalle kuuluvat laitteen ylläpitotoimenpiteet, esimerkiksi suodattimien puhdistus ja mahdollinen vaihto. Varsinainen huolto kuuluu ammattilaiselle.

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti