Näin onnistut kompostoinnissa

komposti

Syksyllä puutarhasta syntyy monenlaista kasvijätettä. Haravoituja lehtiä ei kannata kuljettaa pois, sillä kasvijätteet voi kompostoida taloyhtiön pihalla eikä siitä tarvitse tehdä kompostointi-ilmoitusta jätehuoltoviranomaiselle.

Puutarhan kasvijätettä voi kompostoida puutarhakompostorissa, lautakehikossa tai kasalla. Myös keittiön biojätteelle hankittuun lämpökompostoriin voi laittaa puutarhajätettä pienissä erissä.

− Lämpökompostorissa kompostoituminen on nopeaa ja tasaista. Siksi siinä kannattaa kompostoida kasvinosat, joissa on havaittavissa kasvitauteja tai tuholaisia, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Haravoituja lehtiä tai pilaantuneita omenoita voi puutarhasta tulla niin runsaasti, että niille tarvitaan selvästi suurempi kompostori kuin keittiön biojätteille. Puutarhasta kompostoitavaa tulee vain keväästä syksyyn, joten puutarhakompostorin ei tarvitse olla lämpöeristetty.

Eristämätönkin kompostori säilyttää kosteuden ja lämmön paremmin kuin lautakehikkoon tai kasalle koottu komposti. Kompostori suojaa syntyvää kompostimultaa myös ilman kautta leviäviltä rikkakasvin siemeniltä.

− Jos kompostiin laitetaan omenoita tai muuta jyrsijöitä houkuttelevaa kasvijätettä, tarvitaan jyrsijäsuojaus. Helpoin ratkaisu on tiivis, pohjallinen kompostori, vinkkaa Kerttula.

Puutarhakomposti kootaan kerroksittain

Puutarhakompostin kokoaminen aloitetaan laittamalla alimmaiseksi kerrokseksi haketta, silputtuja oksia tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaanti.

Seuraavaksi kompostiin laitetaan typpipitoisia vihreitä kasvinosia, kuten naatteja, rikkakasveja tai ruohosilppua, sitten taas kerros pudonneita lehtiä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Myös lämpökompostorista tyhjennetty puolivalmis komposti on hyvä väliaine puutarhajätteen joukkoon.

Puutarhajäte on yleensä kuivaa. Jotta kompostoituminen lähtisi käyntiin, komposti kastellaan.

− Kompostin kosteus on helppo todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Kompostimassasta tulisi irrota muutama tippa vettä. Jos käsi ei edes kastu, tarvitaan kastelua. Jos komposti on niin märkää, että vettä valuu sormien välistä noroina, lisätään kuiviketta, Kerttula opastaa.

Kuivat lehdet ja kuolleet kukkavarret eivät sisällä typpeä ja siksi ne kompostoituvat hitaasti. Kompostoitumista voi nopeuttaa ripottelemalla kellastuneiden kasvijätteiden päälle kompostiherätettä tai kanankakkarakeita.

Syksyllä koottu puutarhakomposti käännetään ensi keväänä. Näin varmistutaan, että komposti kypsyy tasaisesti. Puutarhajätteen kypsyminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria: toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.

Kompostoinnin ABC

  • Kokoa kompostin pohjalle pieniä oksia tai haketta.
  • Lisää kerroksittain vihreitä kasvinosia, lehtiä ja haketta.
  • Nopeuta kompostoitumista ripottelemalla puutarhajätteen joukkoon kanankakkarakeita tai kompostiherätettä.
  • Kastele komposti.
  • Käännä komposti keväällä ja uudelleen ensi syksynä.
  • Komposti on valmista käytettäväksi 1–2 vuoden kuluttua.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.4.2022

HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

ryhmäkorjaushanke

16.9.2022

Ryhmävoimaa korjaamiseen, viihtyvyyttä asumiseen

Turkulaisessa Hepokullan lähiössä on käynnissä laaja ryhmäkorjaushanke. Alueen kerrostaloille oli kerääntynyt korjausvelkaa vuosien saatossa, ja nyt ne päätettiin korjata kaikki yhtä aikaa. Yhteistyö on tuonut hankkeeseen sujuvuutta ja nopeutta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti