Näin huomioit asbestin huoneistoremontissa

Uusi asbestilainsäädäntö tuli voimaan 1.1.2016. Myös asuntoaan remontoiva taloyhtiön osakas voi joutua teettämään asbestikartoituksen purettaviin materiaaleihin. Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Matinkylän Huolto Oy julkaisivat huhtikuussa 2016 osakkaille ohjeen siihen, miten asbesti tulee huomioida huoneistoremonteissa. Ohjeen sisältö käydään tiiviisti läpi seuraavassa.

1. Missä asbestia voi olla?

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää. Asbestihiukkaset ovat vaaraksi terveydelle, jos niitä pääsee vapautumaan ilmaan esimerkiksi rakenteiden purkutyön yhteydessä.

Asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa 1920-luvulta 1990-luvun alkuun saakka. Asbestipitoisten tuotteiden valmistus ja käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994.

Asbestia saattaa näin ollen löytyä ennen vuotta 1994 rakennettujen tai korjattujen talojen rakennusmateriaaleista. Sitä voi olla esimerkiksi
– maaleissa, lakoissa ja bitumiemulsioissa
– muovimatoissa, linoleum-laatoissa, tasoitteissa ja liimoissa
– keraamisissa laatoissa sekä laatta- ja saumalaasteissa
– putkieristeissä ja ilmanvaihtokanavissa.

2. Milloin asunnossa on tehtävä asbestikartoitus?

Lain mukaan purettavien materiaalien asbesti pitää kartoittaa ennen purkutyötä, jos rakennus on rakennettu ennen vuotta 1994. Jos osakas siis aikoo remontoida tällaisessa talossa olevaa huoneistoaan, hänen tulee teettää asbestikartoitus purettaviin materiaaleihin (ellei sitä ole jo tehty).

Asbestikartoitusta ei saa jättää tekemättä. Aiemmin asbestikartoitusta ei välttämättä tehty, jos rakenteiden purkutyö tehtiin suoraan asbestipurkutyönä. Nykyisin näin ei enää saa menetellä.

Asbestikartoitusta ei kuitenkaan tarvitse teettää, jos asunnossa tehdään vähäisiä töitä, kuten porataan reikiä seiniin tai kattoon.

3. Kuka asbestikartoituksen voi tehdä?

Asbestikartoituksen saa tehdä vain alan ammattilainen, joka on perehtynyt asbestin esiintymiseen rakennusaineissa, materiaaleissa ja rakenteissa.

Käytännössä asbestikartoituksen voi tehdä:
1. henkilösertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (VTT Expert Services Oy)
2. rakennusterveysasiantuntija tai sisäilma-asiantuntija (Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysasetuksen mukainen ulkopuolinen asiantuntija)
3. koulutettu asbestikartoitusyritys (Suomen JVT- ja kuivausliikkeiden Liitto ry / Vahinkopalvelut)
4. pätevöitynyt asbestipurkaja tai AV-yritys (Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liitto ry).

Asbestikartoituksessa materiaalinäytteet ottaa aina asbestikartoittaja, ei esimerkiksi osakas tai urakoitsija.

4. Kuka asunnon asbestikartoituksen maksaa?

Osakehuoneistossa tehtävän asbestikartoituksen maksaa pääsääntöisesti osakas. Osakas ja taloyhtiö voivat tosin sopia asiasta myös toisin.

5. Mitä sitten, kun asbestikartoitus on tehty?

Asbestikartoituksen tekijä toimittaa kartoitusraportin osakkaan remontti-ilmoituksen käsittelijälle, siis taloyhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle.

Remontti-ilmoitus voidaan hyväksyä vasta asbestikartoituksen jälkeen. Asbestikartoitus viivästyttää siis remontti-ilmoituksen käsittelyä ja osakkaan tulee ottaa tämä huomioon remontin aikataulussa.

Mikäli asunnosta löytyy asbestikartoituksessa asbestia, purkutyöt tulee tehdä asbestipurkuna. Töissä noudatetaan Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon ohjetta.

Lähde: Asbestin kartoitusvelvollisuus osakkaan huoneistoremontissa -ohje (Kiinteistöliitto, Isännöintiliitto ja Matinkylän Huolto Oy). Lue ohje kokonaisuudessaan täältä >>

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

14.11.2018

Missä materiaaleissa asbestia on?

Missä materiaaleissa asbestia on? Ikävä kyllä, asbestia voi olla kiinteistössä melkein missä vain. 1960 – 1970 -luvuilla asbesti oli ”ihmeaine”, jota lisättiin lähes kaikkiin mahdollisiin rakennusmateriaaleihin.

7.4.2016

Kiinteistöliitolta ohjeita huoneistoremonttien asbestinpurkuun

Asbestin purkamisessa muodostuu terveydelle vaarallista asbestipölyä. Taloyhtiöiden remonttien suunnittelussa yleensä jo tiedetään, että vesi- ja lämpöjohdoissa sekä ilmanvaihtokanavissa on käytetty asbestia eristemateriaalina 1990-luvulle saakka. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että myös asunnoissa käytetyissä rakennustarvikkeissa, kuten tasoitteissa, liimoissa, rakennuslevyissä ja muovitapeteissa voi olla asbestia.

12.3.2020

Kaupallinen yhteistyö

Maaskola apuna kerrostaloyhtiön maalämpöhankkeessa

Asuinkerrostalojen maalämpöhankkeet yleistyvät Helsingin alueella kiihtyvissä määrin. Maalämpöjärjestelmien suosio on kasvussa paremman kannattavuuden, kehittyneemmän laitetekniikan ja vihreiden arvojen yleistyessä. Kiinteistön imago ja arvo usein paranevat ekologisemman lämmitysmuodon myötä.

Leo Maaskola Oy

12.1.2022

Taloyhtiöiden hoitokulut uhkaavat kasvaa tänä vuonna

Kaukolämmön hintakehitys vaihtelee nyt suuresti kaupunkien välillä. Suurimmat korotuspaineet tulevat niihin energiayhtiöihin, jotka käyttävät öljyä, kivihiiltä, maakaasua tai turvetta. − Taloyhtiön budjettia laadittaessa on lähtökohtana oltava tavanomaisen vuoden lämmitystarve, joka lasketaan pitkän ajan keskiarvosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti