Näin houkuttelet vuokralaisia joustamalla sopimuksessa

joustamalla sopimuksessa

Vuokramarkkinat käyvät kuumana erityisesti loppukesästä, mutta joskus uutta vuokralaista etsitään sesongin ulkopuolellakin. Vuokranantajan kannattaa tällöin pohtia, millaisin joustoin oman sijoitusasunnon kysyntään voisi vaikuttaa.

– Vuokralaisehdokkaita kannattaa kuunnella tarkasti: mitä toiveita heillä on vuokrasopimuksen suhteen tai mihin he kiinnittävät asunnossa erityistä huomiota, Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo.

Vuokrasopimuksen voidaan sopia olevan voimassa joko määräajan tai toistaiseksi. Toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen on mahdollista saada sitovuutta esimerkiksi irtisanomisajan ensimmäistä mahdollista alkamisajankohtaa koskevalla ehdolla, mutta jos vuokralaisehdokkaita ei ole jonoksi asti, ehdosta joustaminen voi olla kannattavaa.

Lyhyempi määräaikainen sopimus puolestaan voi olla hyvä vaihtoehto tilanteeseen, jossa taloyhtiössä on esimerkiksi puolen vuoden päästä alkamassa julkisivuremontti ja pitkäaikaisen vuokralaisen löytäminen voi osoittautua haasteelliseksi. Tällöin asunnon voi pyrkiä vuokraamaan määräaikaisella sopimuksella remonttia edeltäväksi ajaksi.

– Toistaiseksi voimassa olevaa sopimustakaan ei kannata sulkea pois. Vuokrausilmoituksessa voi ilmoittaa jo etukäteen remontin arvioidun keston sekä sen ajalta myönnettävän vuokranalennuksen määrän, jolla vuokralaiselle remontista aiheutuva asumishaitta kompensoidaan, Penttilä opastaa.

Kasvata asunnon houkuttelevuutta

Vuokrasopimuksessa kannattaa sopia sopimusvelvoitteet turvaavasta vakuudesta. Vakuudella voidaan kattaa esimerkiksi mahdollisia vuokrarästejä tai huoneistolle aiheutuneita vahinkoja, minkä vuoksi sen on syytä olla riittävän suuri. Vakuus voi lain mukaan vastata määrältään enintään kolmen kuukauden vuokraa.

– Lisäturvaksi perinteisen rahavakuuden rinnalle voidaan ottaa myös muita vakuusmuotoja, kuten henkilötakaus tai kuukausimaksullisena palveluna ostettava takaus, Penttilä neuvoo.

Vuokralaisehdokkaiden joukkoa voi kasvattaa laajentamalla kohderyhmää pienin mukautuksin. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lemmikkien sallimista, vaikka vuokranantaja ei olisi niin aiemmin tehnyt, tai asunnon kalustamista kokonaan tai osittain.

– Erityisesti tilapäisen työkomennuksen saaneet tai vakituisesti muualla kuin kotipaikkakunnallaan työskentelevät työasunnon etsijät voivat arvostaa mahdollisuutta vuokrata asunto valmiiksi kalustettuna.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.4.2022

HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

22.4.2022

Isännöintipalvelujen laskutus on usein epäselvää taloyhtiöille

Kiinteistöliitto Uusimaa teki alkuvuodesta kyselyn jäsenilleen isännöintipalveluista. Kyselyyn vastasi Uusimaan alueelta yli 2000 vastaajaa, joista 75 prosenttia oli hallituksen puheenjohtajia. Kyselyssä selvitettiin muun muassa laskutusta, yhteistyötä hallituksen ja isännöitsijän välillä, kilpailuttamista ja kantelumenettelyn tuntemusta.

DNA Taloyhtiönetti

20.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kun taloyhtiössä on DNA Taloyhtiönetti – miten se toimii?

Taloyhtiöön on hankittu DNA Netti taloyhtiösopimuksella, mutta miten asukkaan pitäisi nyt toimia? Mikä taloyhtiönetti käytännössä oikein on ja kuinka se otetaan käyttöön? Taloyhtiönetti on nopea kiinteä nettiyhteys Kun taloyhtiö on tehnyt huippudiilin DNA:n kanssa, koteihin on saatavilla nopea ja edullinen DNA Taloyhtiönetti, joka on selvästi edullisempi kuin yksittäiseen talouteen tilattu laajakaista.

DNA

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti