Myyjälle asuntokaupasta 80.000 euron lasku, vaikka ei tehnyt mitään väärin

Helsingin Sanomat: Turun ydinkeskustassa sijaitseva huoneisto vaihtoi omistajaa vuonna 2017 noin 90 000 eurolla. Nyt myyjä joutuu palauttamaan myyntihinnasta 50 000 euroa korkoineen ja maksamaan oikeudenkäyntikuluja 30 000 euroa.

HS kertoo, että taustalla on erikoinen riita, joka aiheutui viranomaisten rekistereissä olevista vääristä tiedoista.

Asunnon myyjä ryhtyi kauppaamaan 40 neliön huoneistoa kesällä 2017. Huoneisto oli toiminut aiemmin parturi-kampaamona. Myyjä oletti huoneiston olevan liikehuoneisto.

Huoneistoa välittämään ryhtynyt kiinteistönvälittäjä selvitti huoneiston käyttötarkoitusta Turun kaupungin rakennusvalvonnasta. Sieltä ilmoitettiin, että huoneisto on merkitty rakennusrekisteriin asuinhuoneistoksi. Myös yhtiöjärjestyksessä ja isännöitsijäntodistuksessa huoneiston käyttötarkoitus oli asuinhuoneisto.

Koska huoneisto oli tarkoitettu asumiseen, sen arvo oli huomattavasti korkeampi kuin liikehuoneiston. Kun huoneisto vaihtoi omistajaa, molemmat osapuolet olivat siinä luulossa, että huoneisto kelpaa asumiseen.

Ostaja oletti, että hänen pitää vain hakea huoneistolle rakennuslupaa suihkutilojen ja ikkunoiden rakentamiseen. Remontin jälkeen huoneisto olisi asuinkuntoinen. Tässä vaiheessa huoneiston todellinen käyttötarkoitus paljastui.

Alkuperäiset piirustukset paljastivat todellisuuden

Kun rakennuslupaa käsitellyt rakennustarkastaja kaivoi esiin kohteen alkuperäiset rakennuslupapiirustukset, paljastui, että huoneisto oli todellakin liiketoimintaan tarkoitettu. Kaupungin rakennusrekisterissä oleva tieto oli virheellinen, ja virhe oli matkannut jopa Digi- ja väestötietovirastoon.

HS kertoo riidan kahdesta käsittelystä käräjäoikeudessa, jossa ostajan vaatimukset kaupanpurusta tai kauppahinnan laskemisesta hylättiin. Turun hovioikeus muutti kuitenkin tuomiota.

Hovioikeuden mukaan huoneisto ei vastannut niitä tietoja, joita myyjä oli antanut ostajalle ennen kaupantekoa. Koska virhe ei johtunut myyjän huolimattomuudesta, ostaja ei ole oikeutettu vahingonkorvauksiin. Ostaja on kuitenkin oikeutettu 50 000 euron hinnanalennukseen. Lisäksi myyjän pitää maksaa ostajan oikeudenkäyntikuluja noin 30 000 eurolla.

Ostajan velvoitettiin maksamaan kiinteistönvälittäjän oikeuskuluja yli 6 500 eurolla, sillä virhe ei johtunut välittäjän huolimattomuudesta. Tuomiosta voi vielä valittaa hovioikeuteen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.11.2021

Asuntokauppaan tulee korjausvelkalaskuri − Taloyhtiöt voidaan jakaa hyvä- ja huonokuntoisiin

Korjausvelkalaskuri jakaa taloyhtiöt hyvä- ja huonokuntoisiin. Kauppalehti kertoo, että laskuria käyttämällä kukaan ei enää ottaisi vahingossa kannettavakseen velattoman kauppahinnan päälle tulevaa kymmenientuhansien eurojen korjausvelkaa. Kehittäjien mukaan rakenteilla oleva Talotutka-niminen laskuri kääntää isännöitsijäntodistukset selkokielelle.

sähköautojen latausjärjestelmät

24.5.2022

Nyt on aika investoida sähköautojen latausjärjestelmiin

Sähköautojen määrä kasvaa, ja latauslaitteiden hankinta tulee ennen pitkää eteen jokaiselle taloyhtiölle. Sähköauto- ja latausjärjestelmäasiantuntija Vesa Linja-aho kertoo, millaiseen latausjärjestelmään kannattaa investoida juuri nyt.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

14.3.2022

Isännöintipalvelujen laskutus on taloyhtiöille epäselvää

Yli kolmannes taloyhtiöistä on Kiinteistöliitto Uusimaan selvityksen mukaan törmännyt ongelmiin isännöintipalvelujen laskutuksessa. Runsaasta avoimesta palautteesta käy ilmi, että vastaajat pitivät erityisen hankalina kuukausipalkkion lisäksi laskutettavia niin sanottuja erillisveloitettavia töitä. Helmikuussa päättyneeseen kyselyyn vastasi 2005 taloyhtiön edustajaa Uudenmaan alueelta.

3.2.2022

Kiinteistöliitto muistuttaa hallituksia seuraamaan talouttaan

Kiinteistöliitto Keski-Suomen mukaan seurannalla väärinkäytöksiin voidaan puuttua nopeammin. Asia nousi keskusteluun, kun Keskisuomalainen uutisoi aiemmin, että jyväskyläläinen isännöintitoimisto oli laskuttanut taloyhtiöitä perusteettomasti. 59-vuotias muuramelainen miesisännöitsijä tuomittiin Keski-Suomen käräjäoikeudessa kahdesta kavalluksesta sataan päiväsakkoon.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti