Muista huoltaa ilmalämpöpumppu säännöllisesti

ilmalämpöpumpun huolto

Kevätauringon lämmittäessä moni aloittaa ilmalämpöpumpulla viilentämisen. Ilmalämpöpumppu tulee huoltaa säännöllisesti, muistuttaa Kiinteistöliitto Uusimaa. Osakkaalle kuuluvat osakkaan asennuttaman laitteen ylläpitotoimenpiteet, esimerkiksi suodattimien puhdistus ja mahdollinen vaihto.

– Varsinainen huolto kuuluu ammattilaiselle, sanoo neuvontainsinööri Jari Hännikäinen.

Ilmalämpöpumppu voi huoltamattomana aiheuttaa mahdollisen kosteusvaurion. Pumpun kondenssivesiputki voi esimerkiksi tukkeutua pölystä, jolloin kondenssivesi päätyy väärään paikkaan. Pöly saa laitteen myös toimimaan tehottomasti, jolloin pahimmillaan se ei viilennä, mutta vie sähköä.

– Jos kosteusvaurion syynä on huoltamaton osakkaan muutostyönä asennettu ilmalämpöpumppu, niin silloin se on lähtökohtaisesti osakkaan vastuulla, kertoo lakimies Niklas Lindberg.

Lindberg muistuttaa, että laitteen valmistajan ohjeisiin on hyvä tutustua ja noudattaa niitä.

– Tärkeää on huoltaa ja puhdistaa ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksikkö valmistajan ohjeiden mukaan.

Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin rekisterissä oleva asentaja, jolla on kylmälaiteliikkeen pätevyys.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

nestekaasulämmitin

15.9.2022

Huolellisuutta nestekaasulämmittimien käyttöön

Suomalaiset ovat alkaneet hankkia talven varalle lisälämmittimiksi nestekaasulämmittimiä. Tukes ja SPEK muistuttavat, että kaasulaitteet täytyy huoltaa ja niitä täytyy käyttää oikein, jotta palo- ja häkävaaralta vältytään.

paloturvallisuuden

21.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Vauhtia taloyhtiöiden paloturvallisuuden hoitamiseen

Suomalaisten kiinteistöjen turvallisuuden edistäminen vaatii yhä nopeampia ja tehokkaampia toimenpiteitä. Yksi toimenpide on Safetumin paloturvallisuuden riskitarkastus ja pelastussuunnitelman päivitys.

Safetum

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti