MOT tänään TV1:llä: Näin isännöitsijät rahastavat taloyhtiöitä

Isännöintialan hinnoittelu on sekavaa ja palveluja hankitaan lähipiirin yhtiöiltä, ilmenee Ylen MOT-toimituksen laajasta selvityksestä.

Toimitus sai haltuunsa isännöintitoimistojen salaisia sopimuksia, joissa määritellään palvelujen hankinnan ehtoja. Sopimuksien perusteella isännöinti liikkuu lain harmaalla alueella.
Sopimuksiin on kirjattu palkkioita, joita maksetaan isännöitsijätoimistolle, kun tämä tekee hankintoja taloyhtiölle.

– Jos sopimuksissa esitetään palkkiota suoraan isännöitsijälle, tapaukseen voi soveltua lahjomista elinkeinotoiminnassa koskeva rikostunnusmerkistö, rikosoikeuden professori Matti Tolvanen sanoo MOT-toimitukselle.

Hankinnat tehdään taloyhtiön eli asunnon omistajien rahoilla. Tolvanen pitää ongelmallisena, että taloudellista etua tarjotaan kuitenkin isännöitsijälle. Isännöitsijän kuuluu ajaa kaikissa tilanteissa taloyhtiön etuja.

Hankintoja lähipiirin yhtiöltä

MOT:n selvityksessä tuli ilmi tapauksia, joissa isännöintitoimistot ovat tehneet taloyhtiölle hankintoja isännöintikonserniin tai sen lähipiiriin kuuluvilta yrityksiltä ilman kilpailutusta.

Helsinkiläisessä kerrostalossa tehtiin yli neljä miljoonaa euroa maksanut putkiremontti. Remontin valmistuttua taloyhtiö sai isännöitsijältä 45 000 euron laskun. Sen perusteena oli ”hallinnointipalkkio”. Se tuli taloyhtiölle yllätyksenä eikä sitä oltu budjetoitu remonttikustannuksiin.

Isännöitsijätoimistoille on tarjottu myös ns “Kickback” -maksuja. Niissä yritykset maksavat isännöitsijätoimistolle palkkion tavaran ostamisesta tai vuokraamisesta. Vaikka palveluiden käytön maksaa taloyhtiö, tarjotaan palkkio maksettavaksi isännöitsijälle.

Isännöintiliitto: Isännöinnin oltava lojaali taloyhtiölle

Isännöintiliitto on laatinut MOT:n ohjelmasta johtuen oman tiedotteen, jossa se sanoo Isännöintialan pitävän pystyä entistä paremmin osoittamaan vastuullisuutensa ja luotettavuutensa ja olla läpinäkyvämpi.

− Tämän takia Isännöintiliitto uudistaa alan eettisiä ohjeita ja valvontajärjestelmiä yhdessä muiden järjestöjen kanssa. Tärkeintä kaikessa on, että isännöinti on aina lojaali taloyhtiölle,  Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Ylen MOT-toimituksen laaja ja perusteellinen selvitys paljastaa, että isännöintialalla on korruptioon viittaavia, epäselviä palkkiorakenteita. Isännöintiliitto ei niitä hyväksy.

– MOT-toimitus on tehnyt erittäin laajan taustaselvityksen ja kuullut eri osapuolia. Ohjelman aihe on todella tärkeä ja siitä pitää ehdottomasti avoimesti puhua. Isännöintiliitto ei hyväksy lahjontaa tai korruptiota missään muodossa, Koro-Kanerva painottaa.

Isännöintiliiton tämän vuoden tärkeimpiä projekteja on alan eettisten ohjeiden uudistaminen yhdessä Kiinteistöliiton, Raklin ja Isännöinnin Auktorisointi ISA ry:n kanssa. Uudistuneet ohjeet on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2022 alkupuolella.

Myös isännöintialan valvontajärjestelmiä tullaan järjestöyhteistyössä uudistamaan. Liitto kannustaa isännöitsijöitä ja isännöintiyrityksiä lisäämään avoimuutta ja vuoropuhelua asiakkaidensa kanssa.

Lue YLE:n verkkojuttu tästä!

Ohjelma esitetään TV1:ssä tänään kello 20.00

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkosähkömarkkinat

23.8.2022

Motiva: Aurinkosähkömarkkinat ylikuumentuneet

Aurinkosähkömarkkinat ovat ylikuumentuneet, varoittaa Motiva. Kysyntä on lisääntynyt ja komponenteissa on saatavuusongelmia, minkä vuoksi tarjouksia saattaa joutua odottamaan kauan. Motiva kehottaa malttiin aurinkosähkön hankinnassa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

4.3.2022

Aurinkosähköjärjestelmien laatuvertailu kannattaa

Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä. Monet sähköverkkoyhtiöt tarjoavat taloyhtiöille hyvityslaskentaa, ja vuonna 2023 palvelu on saatavilla koko Suomessa juuri toimintansa aloittaneen Fingrid Datahub Oy:n keskitetyn tiedonvaihtopalvelun ansiosta.

31.3.2022

Hyvin hoidettu asunto ei takaa, että myös taloyhtiötä hoidetaan hyvin

Myynti-ilmoituksessa hehkutettu hyvä taloyhtiö ei aina vastaa todellisuutta. Ostajalta ja hyvin usein selvittämättä, millaisesta taloyhtiöstä hän on asuntoa lopulta ostamassa. Ei tiedetä korjausvelasta eikä naapureista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti